Galerie Laurent Godin
36 bis rue Eugène Oudiné, Paris
Opening Wednesday 8 November 18:00–20:00
Exhibition 9 November 2023–6 January 2024, Tuesday–Saturday 11:00–19:00
Wip:s Rebecka Bebben Andersson ställer ut tillsammans med Mats Wikström i Havremagasinet, Norrbottens länskonsthall i Boden. Rebecka och Mats träffades första gången hösten 2015 när de båda arbetade på Konstnärernas kollektivverkstad i Luleå. Rebecka hade tilldelats Luleå kommuns ateljéstipendium och Mats jobbade med gjutningar. Denna deras första gemensamma utställning består dels av verk där respektive konstnär har utgått från den andres verk och ur det inspirerats till en egen gestaltning, dels parade befintliga verk som har ett liknande ursprung eller ger en kommentar till den andres. I utställningen visas skulpturer, installation, kollage, video, textil och måleri. Titeln på utställningen härrör från en av Mats bronser samtidigt som Rebecka kan se sig själv korsfäst på sjukhussängens kudde när hon behandlas på S:t Görans sjukhus för ångestsymtom vilket bl a framgår i hennes video Paradise Hotel. Ångesten finns närvarande hos dem båda. Konsten fungerar i stor utsträckning som en räddning där livets vedermödor kan förflyktigas för en tid och därmed ge möjlighet till ett någotsånär fungerande liv. Eller kan det vara så att Rebecka och Mats, som de själv säger, ”döljer sig i skuggan av sin egen konst” som Blå Tåget sjunger i Konsten, Fru Ramona?
I utställningen ”Fungi – svampar i konst och vetenskap” utforskas svamparnas värld genom konstverk, designobjekt, mode och samtida vetenskaplig forskning.
Klänningen buren av artisten Björk vid släpp av hennes album "Fossora" visas under utställningen. Klänningen är designad av Daniel Del Core och masken av konstnären David Åberg.
Utställningen pågår den 30 september 2023 – 7 januari 2024 på Nobelprismuseet i Gamla stan.
Foto © Vidar Logi
Länk: https://nobelprizemuseum.se/fungi-svampar-i-konst-och-vetenskap/
Den allmänna ordningen och den inre säkerheten – David Larssons verk i utställningen Gränser i rörelse – 100 år av migration som förändrade Sverige.
Längst in i utställningen Gränser i rörelse – 100 år av migration som förändrade Sverige hittar du David Larssons verk Den allmänna ordningen och den inre säkerheten.
David Larsson har gått igenom medierapporteringen för perioden 2014–2018 kring bränder på flyktingboenden och identifierat ca 170 händelser av detta slag. Över ett hundratal av dessa händelser har avbildats i en serie fotografier, där konstnären har riktat kameran mot platser som fortsatte att existera bortom attentaten och bränderna. Här får betraktaren möta bilder av ett vardagligt Sverige. Men bakom det vardagliga döljer sig historier om våld, hat, flykt och utsatthet. I utställningsrummet samsas fotografierna med objekt, allt från tegelstenar till plasthinkar och krukor; spår av det som elden en gång försökte utplåna.
Titeln anspelar på polismyndighetens bedömning ”att den allmänna ordningen och den inre säkerheten i nuläget är hotad” i en skriftlig redogörelse från hösten 2015 om gränskontrollerna.
Verket Den allmänna ordningen och den inre säkerheten undersöker inte bara bränderna och attentaten mot flyktingförläggningarna som en gång ägde rum utan också efterdyningarna av ett kapitel som somliga ser som avslutat, nämligen flyktingkrisen. Vad har dessa platser att berätta? Vad är det man menar när man pratar om flyktingkrisen? Var detta en kris? Och för vem i så fall?
Utställningen på Mångkulturellt centrum är producerad av wip-medlemmen Paula Urbano.
Utställningen Knutar består av verk från konstnärsgruppen P.A.N.G. Genom sina individuella konstnärskap har de undersökt ett gemensamt ämne under de senaste åren – Knutar. Knutarna är självklara i deras arbete som yrkesverksamma inom konstbroderi och textilkonst. Men titeln hänvisar lika mycket till de inre knutar som det levda livet ger.
P.A.N.G är ett kollektiv med olika bakgrunder, utbildningar och erfarenheter, SOM kommit samman i sin vilja att ge broderiet en självklar plats inom både konstvärlden och det offentliga rummet.
Maja Bakken erhöll 2020 Östra Göinge Kommuns Stenstipendium och har under en 2- års period fått möjlighet att arbeta med skulptur i nära samarbete med den skånska stenindustrin. Verket Kollektivt Smycke utforskar människan som organism och behandlar ämnen som status, tillhörighet och skönhet. Maja vänder sig bort från bilden av smycket som en personlig statussymbol och blickar istället ut mot den kollektiva identiteten.
Invigningen av verket sker den 26:e september på Broby nya resecentrum.