Abracadabra
Tchikebe x Galerie Laurent Godin
2 bis rue Duverger, Marseille
Opening August 31, 10:00, by invitation. Public opening 18:00
The show is open September 1–September 13, Monday–Saturday, 11:00–18:00, or by appointment
Länk: https://www.tchikebe.com
Hjärta, jägare är en artist book, som består av två diktsviter av Marie Silkeberg tryckta med blytyper som en leporello, invikt mellan översättning av dikterna till engelska och franska gjorda av Kelsi Vanada och Petronella Foultier.
Den 23 augusti kl. 18 firas utgivningen av boken i Benhuset, Katarina kyrka.
Malvin Karlsson (musik), Marie Silkeberg (dikt och uppläsning) och Lisa Gerdin (skulptur), möts för andra gången i ett ögonblickets installation.
Välkommen till min soloutställning DET GÅR IHOP hos Syskonen Kajsa och Olle Nymans Ateljéer och Konstnärshem 15 Juni - 28 Juli.
Öppning och vernissage av utställningen sker den 15:e Juni, 13:00 med välkomnande av Pia Johansson, Katja Pettersson och Gunnar Larsson från Kajsa och Olle Nymans Kulturstiftelse. Vernissaget pågår till 16:00.
Mer info om utställningen finns i det bifogade utställningsbladet och på www.ollenyman.se
-------------------------
Adress:
Strandpromenadvägen 61
Saltsjö-Duvnäs
--------------------------
Jesper O. T. Andersson (1991) är från Jönköping och baserad i Stockholm. Han är bild- och formkonstnär utbildad i fri konst på Kungl. Konsthögskolan (2014-2020). Inklusive utbytesstudier på Glasgow School of Art och Tsinghua Academy of Fine Arts and Design i Peking.
Han arbetar med plasticitet som konceptuell utgångspunkt, varpå automation, repetition och modularitet blir verktyg i processen. Konsten tar sig uttryck i skulptur och teckning som förmedlar idéer om system, konstruktion och materialets transformativa potential.
I sin skulpturala praktik har han bland annat utforskat trä och papper som material. Ofta i form av eget utformade konstruktionsset, det vill säga byggsystem som används för att experimentera fram strukturer som prövar materialets bärkraft, anpassningsbarhet och potential för att generera tredimensionella mönster. Konstruktionerna hämtar gärna inspiration från andra strukturer inom arktitekturen, ingengörskonsten och naturen; som ett fackverk från en bro, träribborna i en båt eller kanske cellstrukturerna i en svamp. Anderssons byggsatser kan ses som konstruktivstiska instrument, verktyg vars syfte är att generera former som är tillfälliga och prövande, som musikens toner eller språkets syntaxer; form för formens skull.
Hans skulpturer och teckningar har i urval visats på Konstakademien, Handelshögskolan, Galleri Arnstedt, i konstmontern på Odenplans tunnelbanestation och nu i Olle Nymans ateljé.
studio@jesperoscarthomasandersson.com
www.jota.nu
Länk: www.ollenyman.se
Härnösands Konsthall
Vernissage lördag 8 juni 13.00–15.00
Stora torget 2, Härnösand
tis–lör 11.00–15.00
24 juni–10 augusti mån–lör 10.00–16.00
Parts & Pieces is an ever–evolving platform, shaped by the thoughts, materials, processes and interaction of the artists–craftists–designers involved.
With their individual practices in ceramic, textile, wood, stone and mixed media, the group aim to create ongoing conversation and exchange amongst each other and with wider audiences, coming together to find common ground through exhibitions.
Image: Maja Bakken. Photo: Veronica Tybell
Länk: https://craftdays.se/hem
Välkomna till Stockholms största ateljéförening- wip:sthlm!
Vi öppnar upp våra ateljéer och har utställningar i korridorerna. Kom och titta på konst mitt i arbetsprocessen och möt våra kreatörer. Ta en drink från baren eller prova god soulfood från Soulistic Food Truck!
••• Artist Talks •••
kl. 18.00-19.00 i ateljé 606
•
Johan Meisel - Jag byggde ett hus på WIP
•
Karin Cyrén - Från bilderbok till offentlig gestaltning
•
Malin & Gustaf Tadaa - Textil, teknologi och ritual
••• Konstlotteri för UNICEF •••
kl. 19.15 lottdragning i köket på plan 6
•
Konstlotteri för UNICEF med fina vinster från husets medlemmar. Pengarna går oavkortat via UNICEF till barnen i Gaza. Fantastiska verk utlovas! Mer info kommer.
Här på wip:sthlm verkar cirka 90 konstnärer och kreatörer i 71 ateljéer, fördelade på 2 våningsplan i våra lokaler i Västberga. Vi jobbar med måleri, skulptur, fotografi, grafisk form, illustration, videokonst, animation, design, arkitektur, installationer och mycket mer.
Hitta hit:
Västbergavägen 26.
Ta tunnelbanan till Telefonplan och promenera därifrån cirka 12 minuter rak väg längs Mikrofonvägen och Västbergavägen. Vi finns ett stenkast bort från Stora Coop Västberga. Det finns även bussförbindelser, närmsta hållplats är Västberga gårdsväg.
Hökarängen är den gemensamma nämnaren för utställningen. Alla medverkande konstnärer är bosatta eller verksamma i närområdet. Med utställningen vill Konsthall C stärka lokala konstnärskap och fungera som en gemensam mötesplats, såväl som att bjuda in en större allmänhet att upptäcka och fascineras av rikedomen i Hökarängens konstnärsnätverk.
Länk: konsthallc.se
Puppa
Innuti lusthuset i spökparken visar Jesper O. T. Andersson en platsspecifik konstinstallation som likt en insektslarv inlett ett nytt transformativt stadie. Där inne visas en modulär och platsspecifik skulptur i papper som byggs om och antar en ny skepnad för varje utställning den deltar i. Som i en slags förpuppning har verket här slagit sig till ro inuti lusthuset i väntan på nästa omvandling.
Vernissage torsdag 4 april 16:00 - 19:00
Öppettider:
Fre 5 april 14:00 - 18:00
Lör 6 april 12:00 - 16:00
Fre 12 april 14:00 - 18:00
Lör 13 april 12:00 - 16:00
Adress:
Lusthuset i spökparken, Drottninggatan 116b, Vasastan, Stockholm
Utställningen arrangeras av SEART med support från No Picnic designstudio
www.seart.se
Vill du lära dig om den mytomspunna kultur- och färgväxten indigo och om hur du arbetar med ett naturligt indigo färgbad och tillämpar 123 metoden? Under två dagar får du pröva att färga med naturlig indigo och olika mönstringstekniker som shibori* och reservagetryck* med lera för att skapa mönster på tyg.
Länk: www.lindazetterman.se
Art Fair Paris
26-28/1 2024
International Contemporary Art Fair
Galerie Laurent Godin, artgenève, 25–28.01.2024, Stand C22, Palexpo Genève
Galerie Laurent Godin
36 bis rue Eugène Oudiné, Paris
Opening Wednesday 8 November 18:00–20:00
Exhibition 9 November 2023–13 January 2024, Tuesday–Saturday 11:00–19:00
Välkommen på öppet hus i Stockholms största ateljéförening!
Här på wip:sthlm verkar cirka 90 konstnärer och kreatörer i 71 ateljéer, fördelade på 2 våningsplan i våra lokaler i Västberga. Vi jobbar med måleri, skulptur, fotografi, grafisk form, illustration, videokonst, animation, design, arkitektur, installationer och mycket mer. Det blir
öppna ateljéer och utställningar i korridorerna. För de hungriga finns food truck på plats!
Hitta hit:
Västbergavägen 26.
Ta tunnelbanan till Telefonplan och promenera därifrån cirka 12 minuter rak väg längs Mikrofonvägen och Västbergavägen. Vi finns ett stenkast bort från Stora Coop Västberga. Det finns även bussförbindelser, närmsta
hållplats är Västberga gårdsväg.
Wip:s Rebecka Bebben Andersson ställer ut tillsammans med Mats Wikström i Havremagasinet, Norrbottens länskonsthall i Boden. Rebecka och Mats träffades första gången hösten 2015 när de båda arbetade på Konstnärernas kollektivverkstad i Luleå. Rebecka hade tilldelats Luleå kommuns ateljéstipendium och Mats jobbade med gjutningar. Denna deras första gemensamma utställning består dels av verk där respektive konstnär har utgått från den andres verk och ur det inspirerats till en egen gestaltning, dels parade befintliga verk som har ett liknande ursprung eller ger en kommentar till den andres. I utställningen visas skulpturer, installation, kollage, video, textil och måleri. Titeln på utställningen härrör från en av Mats bronser samtidigt som Rebecka kan se sig själv korsfäst på sjukhussängens kudde när hon behandlas på S:t Görans sjukhus för ångestsymtom vilket bl a framgår i hennes video Paradise Hotel. Ångesten finns närvarande hos dem båda. Konsten fungerar i stor utsträckning som en räddning där livets vedermödor kan förflyktigas för en tid och därmed ge möjlighet till ett någotsånär fungerande liv. Eller kan det vara så att Rebecka och Mats, som de själv säger, ”döljer sig i skuggan av sin egen konst” som Blå Tåget sjunger i Konsten, Fru Ramona?
Parts & Pieces är en ständigt föränderlig plattform, som formas av tankar, material, processer och interaktioner hos de medverkande konstnärer, konsthantverkare och formgivare.
Med sina individuella praktiker inom keramik, textil, trä, sten och blandade medier baserade på wip:sthlm strävar gruppen efter att skapa pågående samtal och utbyte mellan varandra och med en bredare publik, för att hitta en gemensam grund genom utställningar.
I anslutning till utställningen “In–between” på Studio Tina Hellberg under Craft Week 2023, kommer de sju medlemmarna i Parts & Pieces att dela tankar om inspirationer och processer, för att ge insikt i sina varierande metoder och reflektioner kring "in-betweenness". Vi hoppas att du kan delta i samtalet! På svenska och engelska.
Studio Tina Hellberg,
Malmgårdsvägen 14,
11638 Stockholm
Vernissage torsdag 5/10 kl. 17-20, välkomna!
I utställningen ”Fungi – svampar i konst och vetenskap” utforskas svamparnas värld genom konstverk, designobjekt, mode och samtida vetenskaplig forskning.
Klänningen buren av artisten Björk vid släpp av hennes album "Fossora" visas under utställningen. Klänningen är designad av Daniel Del Core och masken av konstnären David Åberg.
Utställningen pågår den 30 september 2023 – 7 januari 2024 på Nobelprismuseet i Gamla stan.
Foto © Vidar Logi
Länk: https://nobelprizemuseum.se/fungi-svampar-i-konst-och-vetenskap/
Collect and (re)connect
En ursprungsberättelse
Paula Urbanos konst har ofta inbegripit ett relaterbart sökande efter svar om jaget, precis som för många med en diasporisk historia.I ljuset av ett politiskt klimat där yttranden tar sikte på vem som äger rätt till nationell identitet, så som svensk och att somliga borde återvända dit de ”egentligen” härrör, (åter)aktualiserar utställningen den skeva frågan; ”Var kommer du ifrån?”.Genom arkeologiska fynd påvisar konstnären hur svaret kan vara långt mer vidsträckt än förväntat när frågan framförs i folkmun.
Utställningen pågår 9 september – 26 november 2023.
Kopiera länken och klistra in i adressfältet för att lyssna: https://orcd.co/majbritt1 eller klicka på länken till min hemsida nedan och gå till event.
Maj-Britt Niklasson, som på 70-talet var en av frontfigurerna i bandet Landslaget, släpper sin första låt på över 45 år. Singeln Röster från Öster är skriven av henne själv och producerad av den forne Landslaget-kollegan Lasse Lindbom (Triad, Marie Fredriksson, Per Gessle, Gyllene Tider, Ulf Lundell, Grymlings m.fl.).
Utöver Maj-Britt Niklasson var bl.a Lasse Lindbom och Magnus Lindberg medlemmar i Landslaget, som under sin storhetstid på 70-talet klättrade högt på de svenska topplistorna med flera singlar och album. Tillsammans med Lasse Lindbom och Magnus Lindberg skrev Maj-Britt bandets största hit Tala om vart du ska resa.
Som heltidsmusiker på 70-talet sjöng och spelade Maj-Britt Niklasson fiol, gitarr och mandolin. Hon medverkade på Merit Hemmingsons album Trollskog. På senare år även på Dom som aldrig ger upp, en hyllning till Magnus Lindberg (2022). Sedan 70-talet har hon huvudsakligen varit verksam som konstnär och hennes konst finns idag representerad på museum och i regioner. Dessutom har Maj-Britt Niklasson medverkat på ett flertal utställningar i bl.a USA, Schweiz, Frankrike och Danmark. Efter att ha fått noveller publicerade i litteraturtidskriften Horisont samt i egen regi, med stöd från Längmanska kulturfonden, gett ut konstboken Öppnar alla dörrar – oljemålningar och texter (2018), debuterade hon 2020 som romanförfattare med boken Tonspel (Ekström & Garay).
Nu gör Maj-Britt Niklasson comeback på musikscenen i eget namn. Singeln Röster från Öster är skriven av Maj-Britt själv och inspelad tillsammans med Lasse Lindbom, som genom åren har producerat och medverkat på skivor med bl.a. Marie Fredriksson, Per Gessle, Ulf Lundell, Gyllene Tider och Grymlings.
Dessutom är Lasse Lindbom både kompositör och producent av Triads 47 miljoner gånger Spotify-streamade klassiker Tänd ett ljus. I Gyllene Tiders låt Povel Ramel, Paul McCartney och jag är det för övrigt ingen mindre än just Lasse Lindbom som åsyftas i textraden: "Listen listen, sa Paul, spelar dom inte Lindboms senaste hit?”.
Singeln Röster från Öster är hämtad från Maj-Britt Niklassons kommande soloalbum.
MAJ-BRITT NIKLASSON
www.majbrittniklasson.se
MAJ-BRITT NIKLASSON
Röster från Öster
[COMEDIA]
Omslag: Maj-Britt Niklasson
Distribution: The Orchard
Lyssna på singeln här >>> https://orcd.co/majbritt1 skriv in koden i adressfältet för att höra ett smakprov
Singeln finns upplagd på Sveriges Radios musikportal, men kan även fås som wav-fil eller mp3 till annan radio, tv, bloggar etc. För intervjuförfrågningar, pressbilder och ytterligare information, vänligen kontakta:
COMEDIA
mobil: 070 22 44 957
e-post: info@comedia.se
Copyright © 2023 COMEDIA / Claes Olson Media All rights reserved.
info@comedia.se
Länk: www.majbrittniklasson.se
Den allmänna ordningen och den inre säkerheten – David Larssons verk i utställningen Gränser i rörelse – 100 år av migration som förändrade Sverige.
Längst in i utställningen Gränser i rörelse – 100 år av migration som förändrade Sverige hittar du David Larssons verk Den allmänna ordningen och den inre säkerheten.
David Larsson har gått igenom medierapporteringen för perioden 2014–2018 kring bränder på flyktingboenden och identifierat ca 170 händelser av detta slag. Över ett hundratal av dessa händelser har avbildats i en serie fotografier, där konstnären har riktat kameran mot platser som fortsatte att existera bortom attentaten och bränderna. Här får betraktaren möta bilder av ett vardagligt Sverige. Men bakom det vardagliga döljer sig historier om våld, hat, flykt och utsatthet. I utställningsrummet samsas fotografierna med objekt, allt från tegelstenar till plasthinkar och krukor; spår av det som elden en gång försökte utplåna.
Titeln anspelar på polismyndighetens bedömning ”att den allmänna ordningen och den inre säkerheten i nuläget är hotad” i en skriftlig redogörelse från hösten 2015 om gränskontrollerna.
Verket Den allmänna ordningen och den inre säkerheten undersöker inte bara bränderna och attentaten mot flyktingförläggningarna som en gång ägde rum utan också efterdyningarna av ett kapitel som somliga ser som avslutat, nämligen flyktingkrisen. Vad har dessa platser att berätta? Vad är det man menar när man pratar om flyktingkrisen? Var detta en kris? Och för vem i så fall?
Utställningen på Mångkulturellt centrum är producerad av wip-medlemmen Paula Urbano.
Tjärhovsgatan 19
Utställningen pågår 28/4 - 14/5
VÄLKOMNA!
Länk: https://idigalleri.org/
Vill du lära dig om den mytomspunna kultur- och färgväxten indigo och om hur du arbetar med ett naturligt indigo färgbad och tillämpar 123 metoden? Under två dagar får du pröva att färga med naturlig indigo och olika mönstringstekniker som shibori* och reservagetryck* med lera för att skapa mönster på tyg.
Workshopen hålls lördag och söndag kl.10-16. Indigobad, provmaterial och fika ingår i kursavgiften.
Ett utbud av tyger i naturmaterial och ekologiskt indigo pigment finns att köpa på plats.
Begränsat antal platser till denna workshop, anmälan är bindande.
Läs mer om tidigare workshops och projektet "Från frö till färg" på www.lindazetterman.se eller följ vår resa på Instagram; @boomcraftstudio
*Shibori har sitt ursprung i Japan och är ett samlingsnamn för att vika. sy, pressa och reservera ytor och på så sätt skapa mönster. Lera används som reservage vid framförallt blocktryck. Leran förhindrar pigmentet från att färga ytan den har applicerats på, detta skapar en negativ mönsterbild.
Hör gärna av dig om du har frågor till; info@boomcraftstudio.se
Ett välkomstbrev med bra saker att ta med och vägbeskrivning skickas ut veckan innan workshopen.
Min Syster & Jag • Maja Bakken
"Vi brukade leka på gården. Min syster och jag. Vi kunde skapa hela världar med ingenting. Det var en tid utan begränsningar. Nu har vi båda mycket att göra."
I utställningen “Min Syster och Jag” visas objekt som Maja skapat för att närma sig de lekande tillstånd som hon och hennes syster kunde befinna sig i som barn. Objekten är delar av ett större set och blir ett slags inblick i ett dockskåp eller leksakslåda. I utställningen ställer Bakken frågor kring värdet av material och låter konsthantverket ta plats som ritual i en samtid där ekonomisk framgång och produktivitet upphöjs. Den skapande förmågan kräver närvaro på samma sätt som en mänsklig relation kräver sin uppmärksamhet.
Maja Bakken är utbildad vid Konstfack, Ädellab samt på Accademia di Belle Arti, Italien. Hon arbetar främst i material som trä och sten och leker gärna med skalförskjutningar i en konstnärlig praktik som kan sägas gränsa mellan smyckekonst och offentlig skulptur. Bakken intresserar sig för kroppslighet och gränsen mellan det privata och det offentliga. Hon arbetar även performativt med sin egen kropp som verktyg.
"Kanske blir vi aldrig igen fria på samma sätt som när min syster och jag lekte på gården. Men jag försöker närma mig."
Välkommen den 15 mars!
När: 15 mars kl. 16:00 – 18:00
Var: Bellmansgatan 5, Stockholm
Hur: T-bana till Mariatorget eller Slussen, pendeltåg till Södra Station
Foto: Veronika Tybell
Vill du lära dig om den mytomspunna kultur- och färgväxten indigo och om hur du arbetar med ett naturligt indigo färgbad och tillämpar 123 metoden? Under två dagar får du pröva att färga med naturlig indigo och olika mönstringstekniker som shibori* och reservagetryck* med lera för att skapa mönster på tyg.
Workshopen hålls lördag och söndag kl.10-16. Indigobad, provmaterial och fika ingår i kursavgiften.
Ett utbud av tyger i naturmaterial och ekologiskt indigo pigment finns att köpa på plats.
Begränsat antal platser till denna workshop, anmälan är bindande.
Läs mer om tidigare workshops och projektet "Från frö till färg" på www.lindazetterman.se eller följ vår resa på Instagram; @boomcraftstudio
*Shibori har sitt ursprung i Japan och är ett samlingsnamn för att vika. sy, pressa och reservera ytor och på så sätt skapa mönster. Lera används som reservage vid framförallt blocktryck. Leran förhindrar pigmentet från att färga ytan den har applicerats på, detta skapar en negativ mönsterbild.
Hör gärna av dig om du har frågor till; info@boomcraftstudio.se
Ett välkomstbrev med bra saker att ta med och vägbeskrivning skickas ut veckan innan workshopen.
Utställningen Knutar består av verk från konstnärsgruppen P.A.N.G. Genom sina individuella konstnärskap har de undersökt ett gemensamt ämne under de senaste åren – Knutar. Knutarna är självklara i deras arbete som yrkesverksamma inom konstbroderi och textilkonst. Men titeln hänvisar lika mycket till de inre knutar som det levda livet ger.
P.A.N.G är ett kollektiv med olika bakgrunder, utbildningar och erfarenheter, SOM kommit samman i sin vilja att ge broderiet en självklar plats inom både konstvärlden och det offentliga rummet.
MISSCHIEFS NEW GALLERY SPACE is opening on February 6th on Norra Stationsgatan 61 (corner Dalagatan) in Stockholm.
At the occasion of @stockholmdesignweek they are proud to present 4 outstanding womxn designers @ellen.h.design @lineamatei @annahildurgud @studiolottalampa @josefiineklund with mashing handmade furniture and crazy collectible design.
Opening hours monday-sunday 10am-6pm during Design Week.Vernissage Thursday Feb 9th invitation only. The exhibition will run until March 5th.
During your visit our 1000m2 space with our art studios feat. will be open on floor 8 as well as our new hot pop up window display space inside the building.
Länk: https://misschiefs.se/
Kicki Berg, Helena Burman, Christina Hedlund, Monika Masser, Lena Kolenka Rammi,
Ekatarina Sisfontes, Katarina Warrenstein
Insomnia är en ett ämne som har undersökts och inspirerat konsten genom tiderna.
Vad händer i en människas medvetande när sömnlöshet drabbar en? En frustration när ögonen inte vill sluta sig och kroppen inte
finner sömnen och vilan.
I vår gemensamma arbetsprocess har vi
i samtal sökt oss till platser som till slut
får oss att finna ro.
En mjuk mossa som sveper kroppen till lugn och ett meditativt tillstånd.
The exhibition consists 3 parts of art works. The portal is about the reconnection of our natural being.
1. Performance - One Water
Inspired by the movement of One Ocean Flag from the freediving competition Vertical Blue 2022, the performance One water is a ceremony for uniting the oneness consciousness, which for all things are one. There is no polarity, no right or wrong, no disharmony but only identity. One identifies oneself as a part of the one. The ceremony consists a 30 minutes meditation on oneness with 30 breathes and a sharing of water after meditation with the audience.
2. The series of paintings of The Portals and Breath in are visual translations for the sensations I experienced in free-diving. As there were moments when the logical mind was resting, the body, mind and soul were connected, worries and fears were liberated and replaced with acceptance and peace. Sensations were felt with no judgement, consciousness was relaxly aware of itself, kept in the centre and kept going forward.
3.Stockholm Mermaids
The serie of portraits Stockholm mermaids are portraits of female free-dive athletes based in Stockholm: Paula Johnson, Mai Morimura, Li Karlsén and myself. This series of paintings is a tribute to the feminine energy and my female free-diving fellows, as we share the awareness of connection to natrure, riding the wave of the moon cycle in trainings, and being our authentic self and evolve.
Invigning av Royal Blue Gallery – vernissage av utställningen Vibration of Consciousness av Mag Blue
I december 17 äger den officiella invigningen av Royal Blue Visual Arts Gallery rum.
Alla gäster som kommer till invigningen av galleriet och utställningen helgen 17-18 december kommer att kunna ta del av ett speciellt lotteri med priser som: originalkonstverk, giclee, affischer, väska taggar, värdecheckar för minifotosessioner , etc.
Ett galleri där det regelbundet kommer att hållas individuella och gruppvisa verkliga och virtuella utställningar och konsttävlingar för svenska och utländska konstnärer . Den första tävlingen med priser, med titeln Royal Blue, startar i januari 2023.
Fotografi kommer att spela en viktig roll i galleriet, förutom andra typer av konst.
I galleriet kommer det att finnas en intim fotostudio där Mag Blue bjuder in till fotosessioner, individuella eller med familj och vänner. Husdjur är också välkomna.
Fotografer å sin sida bjuds in till studion för kreativa fototräffar, fotovandringar/laboratorier i som Mag Blue har arrangerat i Stockholm sedan 2021.
Invigningen av galleriet kommer att ackompanjeras av en vernissage av utställningen Vibration of Consciousness av Mag Blue, d.v.s. Magdalena Nilsson, som är konstnär, fotograf, designer, journalist, curator för otaliga konstprojekt, arrangör och jurymedlem i konsttävlingar, och för närvarande också VD för galleriet.
Utställningen Vibration of Consciousness är nästa del av en ny serie målningar, som är resultatet av en konstanalys av naturfenomen och deras inverkan på våra liv i termer av kvantfysik, elektromagnetiska vågor, vibrationer, fantominteraktioner ... Vad är människan energicentra och vad förbinder dem med Schumann Resonance och David Hawkins medvetandenivåer? Slutsatser och tolkningar kommer att finnas på utställningen.
Utställningen kommer att vara öppen till den 4 januari 2023 från 12:00-18:00 och på grund av helgerna bjuder vi in ??dig på följande datum.
17–23 december 2022
27–30 december 2022
2-4 januari 2023
Välkommen!
www.rbgallery.eu
Många anser att konst är en del av samhället och för många det som gör livet meningsfullt. Om konstnärer ska kunna verka professionellt i Stockholm måste ateljéerna ha rimliga hyror!
Inflationen stiger och hyror indexeras efter KPI (Konsumentpisindex), men konstnärernas löner, stipendier och bidrag hänger inte med i samma takt.
Skriv på för att ateljéstödet i Stockholm ska höjas!
Länk: https://www.mittskifte.org/petitions/skriv-pa-for-att-hoja-ateljestodet
Lindberg-on-Sea Art Gallery’s vinterutställning sträcker sig från mitten av november till mitten av januari och presenterar en samling talangfulla konstnärer samt deras konstverk, alla med sin egen koppling till havet.
Under utställningen är vi glada att få introducera den taiwanesiska konstnären Chih-Lin Yehs transcendenta och kraftfulla oljemålningar i Lindberg-on-Sea Art Gallerys lokaler.
Välkomna förbi på ett glas bubbel.
https://lindbergonsea.com/en/exhibitions/winter-exhibition-2022-2023/
För dig som vill lära dig om den mytomspunna kultur- och färgväxten indigo och hur du färgar med naturlig indigo. Under två dagar arbetar vi med indigofärgning och flera olika mönstringstekniker som shibori* och reservagetryck för att skapa mönster på tyg. Workshopen hålls lördag och söndag kl. 10-16, fika och provmaterial ingår i kursavgiften.
Ett utbud av tyger och ekologiskt indigopigment finns att köpa på plats.
För frågor maila; info@boomcraftstudio.se
*Shibori har sitt ursprung i Japan och är ett samlingsnamn för att vika. sy, binda för och reservera ytor på olika sätt för att på så sätt skapa mönster.
Länk: www.billetto.se
Hanna Ljungh ägnar sig åt ett konstnärligt undersökande av den materia vi benämner som sten, mark, jord, land och berg. Hennes konstnärskap utforskar ofta relationen mellan det organiska och det oorganiska, mellan människan och naturen. Här ingår tankar om antropocen, resursfördelning och vad vi människor ytterst består av. Hanna Ljunghs konst har både ett mikroperspektiv på människo- och samhällskroppen samt ett större makroperspektiv på planeten och ut mot rymden och evigheten.
Hon fick 2016 ett stort genomslag både i Sverige och internationellt med sin nästan sex timmar långa film I am mountain, to measure impermanence i vilken hon i en enda tagning och från Kebnekaises norra topp filmat den smältande sydtoppen. Hanna Ljungh arbetar med video, foto, skulptur och installationer där hon omvärderar relationen mellan det vi ser som mänsklig och icke-mänsklig existens.
I sin serie av verk Curiosity cabinets tittar hon närmare på mineralerna som utvinns ur jorden men vilka också återfinns inuti våra kroppar. I glasmontrarna finner vi inte den uppsjö av märkliga objekt som vanligtvis kopplas samman med kuriosakabinetter. Här visas i stället den mängd av mineraler som järn, svavel och kol som vi finner i kroppen och kopplar på så sätt ihop den ivriga jakten på att kvantifiera vårt välmående utifrån mineralhalter till exaktheten i gruvindustrin som utarmar jordens resurser.
På Marabouparken kommer Ljungh ta sig an rummen spatialt i uppåt-och nedåtstigande riktningar i konstnärliga medier som video, skulpturer, installationer, teckningar med mera. I utställningen ingår även flera nya och aldrig tidigare visade verk.
Vibes – Mag Blue paintings exhibition
The VIBES exhibition is the result of an art analysis of natural phenomena and their impact on our lives in terms of quantum physics, electromagnetic waves, vibrations, phantom interactions ... What are human energy centers and what connects them with Schumann Resonance and David Hawkins levels of consciousness? Conclusions and interpretations will be available at the exhibition...
Länk: https://magblueart.se/
UTSTÄLLNING / EXHIBITION • ÖPPEN ATELJÉ / OPEN STUDIO • Parts and Pieces
Vernissage / Opening • 6 oktober 17.00-20.00
6 oktober 17.00-20.00
7 oktober 11.00-16.00
8 oktober 11.00-16.00
9 oktober 11.00-16.00
Med utgångspunkt i konsthantverket har konstnärerna i ateljékollektivet WIP:sthlm skapat utställningen Parts and Pieces, ett slags collage som ger rum åt och kopplar samman deras vitt skilda praktiker, material och tekniker.
Samtliga utställare är medlemmar i WIP:sthlms ateljékollektiv. Med meriter från institutioner såsom Konstfack, Kungliga Konsthögskolan och Royal College of Art representerar de medverkande konstnärerna en mångsidighet och expertis inom en rad olika hantverkstekniker och material.
/
The artists in studio collective WIP:sthlm have created the exhibition Parts and Pieces, an interactive and engaging collage connecting different practices, materials and techniques.
All exhibitors are members of studio collective WIP:sthlm and represent a versatility and expertise within a range of different craft techniques and materials.
idé:idag / ID:I galleri 20 år
För 20 år sedan öppnade ID:I galleri sina portar på Tjärhovsgatan 19 i Stockholm och har sedan dess varit en aktiv del av det lokala konstlandskapet genom att vara ett ständigt nav i det som utgör en konstnärsdriven scen. För jubileumsutställningen har ID:I bjudits in att ta plats i Stora galleriet på SKF/Konstnärshuset. Utställningstiteln “Idé:idag” pekar på att det är ID:I galleris nuvarande formation som står i blickfånget; medlemmarna nu, trådar i deras konstnärskap och galleriets verklighet som det står idag.
Curators: Alida Ivanov och Ashik Zama
Länk: https://idigalleri.org/
LISA RINNEVUO 20-årsjubileums-utställning på Winterviken.
4 oktober kl 18 – 21 vernissage och bokrelease (FULLBOKAT)
Nya målningar i stora och små format.
Utställningen pågår till 22 okt, öppet alla dagar 11-16.
Länk: https://www.konstochfolk.se/2022/09/03/lisa-rinnevuo-vernissage-4-okt/
Maja Bakken erhöll 2020 Östra Göinge Kommuns Stenstipendium och har under en 2- års period fått möjlighet att arbeta med skulptur i nära samarbete med den skånska stenindustrin. Verket Kollektivt Smycke utforskar människan som organism och behandlar ämnen som status, tillhörighet och skönhet. Maja vänder sig bort från bilden av smycket som en personlig statussymbol och blickar istället ut mot den kollektiva identiteten.
Invigningen av verket sker den 26:e september på Broby nya resecentrum.
Du får en introduktion till naturlig färgning och pröva att arbeta med färska blommor, blad, växtskal och torkade växtpigment. Du får skapa en färgpalett genom olika sätt att beta och modifiera pH värdet i kombination med tanniner och järn för att se hur färgerna förändras. I kombination med färgningen skapa mönster med reservage tekniker och sk. "bundle dye" eller "eco print" där avtryck skapas på tyget med hjälp av växternas naturliga pigment tillsammans med press och värme.
Workshopen hålls lördag och söndag kl.10-16. Pigment, provmaterial och fika ingår i kursavgiften. Kök med möjlighet att värma och laga lunch finns. Ett utbud av tyger och ekologiskt indigo pigment som vi köper in direkt av odlaren i Indien finns även att köpa på plats.
Hör gärna av dig om du har frågor till; info@boomcraftstudio.se
Välkommen!
/Linda & Sara
Utställningen omfattar sex målningar, Refugium I–VI, vars gestaltningar öppnar upp vidsträckta och existentiella perspektiv, där arkitektoniska element – vertikaler och horisontaler – befinner sig i en balansakt mellan mörker och ljus. I centrum av målningarna framträder ett rum med en trappa. Motivet uppenbarar sig för betraktaren och erbjuder en kontemplativ möjlighet. Konstnären beskriver det själv som en scen där blicken vänder tillbaka till betraktaren, att vi både ser och i samma ögonblick blir sedda av tomheten i målningarnas flyktpunkt.
Målningarna tillkom i avskildhet under pandemins tidevarv. Ateljén, och själva möjligheten att förflytta sig dit, blev ett sätt att övervinna känslan av instängdhet. Konstnären refererar till ateljén och arbetet med dessa målningar som ett refugium. Ordet betyder tillflyktsort. I biologisk mening åsyftas en avskild plats där växter och djur kan fortleva under tider av dramatiska förändringar.
Motiven, en form av modernistisk arkitektur, kan ses som lämningar efter en raserad utopisk dröm om det moderna projektet. Kvar finns enbart byggelement, likt spillror i en utplånad trädgård (obliterated garden) utan mänsklig närvaro. När pandemin klingade av och ett krig samtidigt bröt ut i Europa har människor ställts inför än större prövningar där både forna ideal och visioner inför framtiden grusats. I Samuelssons målningar finns trots allt ett inre ljus som breder ut sig i rummet; en möjlighet att i stillhet och tystnad begrunda förhoppningar och förluster.
Maja Bakken gör offentligt performance i samband med Wallstreet 2022 Konstfestival i Stockholm
Plats: Längs skulpturstråket Skanstullsbron, Hammarbysjöstad, Luma i samband med invigningen av Wallstreet 2022
4-5 juni 12.00-
Om Maja Bakken
Med avstamp i smyckekonsten och konsthantverket spänner Maja Bakkens verk mellan kroppsliga performances och skulpturala offentliga gestaltningar. I sin multidisciplinära praktik undersöker hon gränserna mellan det personliga och publika genom att experimentera med skala och interaktivitet. Wearing Humanity är ett rörligt verk längs skulpturstråket mellan Skanstullsbron, Hammarby Sjöstad och Sickla.
Konstnären berättar
Smycket är vanligtvis en personlig värdesymbol i mindre skala. I stället vill jag blicka utåt mot vår kollektiva identitet. Pärlorna är tillverkade av bortkastade träbitar från olika platser i staden, som jag limmat och pressat samman. Ibland kan jag känna en viss distans till de okända personer som jag dagligen passerar. Men vi människor hänger ihop, vi är delar i ett system där vi är beroende av varandra för att klara vår överlevnad. Tyngden är vår, den är gemensam.
Foto: Helena Perminger
Länk: https://wallstreetstockholm.se/event/wearing-humanity-performance-av-maja-bakken/
Triennalen är en återkommande konsthändelse, en utveckling av tidigare Y-salong som i år expanderar till att äga rum på fler platser runt om i hela Västernorrlands län, den första utställningen öppnar den 21 maj på Västernorrlands museum i Härnösand.
På Västernorrlands museum visas 13 konstnärer som representerar en mängd olika röster och uttryck vilka tillsammans skapar en bild av samtidens diskussioner och den värld vi lever i. Säkert finns här också sådant som är oväntat och väcker nya diskussioner om vår tid, vår historia och vår framtid.
Triennalen kommer att även att äga rum på följande platser i Västernorrland: Örnsköldsviks museum och konsthall, Apotekshuset – konst och kultur i Sollefteå, Kramfors Konsthall, Västernorrlands museum, Härnösands konsthall, Konsthallen i Ånge, Sundsvalls museum och på en ännu inte bestämd plats i Timrå.
Björn Norberg är curator för Triennalen.
Ebba Matz verk Utan titel (sirener) visas som en del av Moderna Museets samling i Stockholm.
Henrik Samuelsson, Market Art Fair 2022, 29 April–1 May.
"Elsewhere", Galleri Flach, booth 20 (solo)
Länk: galleriflach.com/
VERNISSAGE 17 mars kl. 17-21 i Pelikan Stora Baren
Blekingegatan 40 116 62 Stockholm
Utställningen pågår t.o.m. 8 maj.
Utställningen i showroomet är curerad av Simone Schmid.
Showroomet är öppet måndag till fredag
10:00-12:00 / 13:00-16:00
Hornsgatan 79
118 21 Stockholm
Schyssta Killar - Vad är en schysst kille egentligen? visas på Falbygdens museum i Falköping 26/2-1/5 2022.
Installationen består av en skulptur, ett ljudverk, sex stycken målningar och en bok.
Schyssta Killar – Vad är en schysst kille egentligen? är resultatet av ett omfattande researcharbete med undersökningar, studier och statistik från Brottsförebyggande rådet, Statistiska centralbyrån, Skolverket, Försäkringskassan och Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering.
Till sin hjälp har Linea Matei haft en enkät med frågan; Vad förlorar du på att vara man/uppfostras till man?. Sammanlagt svarade 229 män och icke-binära. Linea har även intervjuat hon, han och hen i olika åldrar angående förväntningar och bemötande utefter kön. Svaren, tillsammans med statistik och referenser till olika studier, gestaltas i verket i form av textila citat och ljud.
POPUPCYCLING 2:0
An opportunity for the public, during Stockholm Creative Edition, to experience her unique upcycling process.
The designteam of HEARTEARTH LAB will be showcasing innovative methods and playful expressions. Using creativity as the main resource and inviting all visitors to experience unexpected techniques and objects and furniture using Circular Design thinking.
The showroom will be transformed and developed during this period by using discarded goods and industrial waste. In collaboration with Humlegården Fastigheter and specially invited guests.
Marie-Louise Hellgrens design is awarded and received international attention, her design is represented in the permanent collection at the National Museum.
Raw Industry is locally produced glass tables and stools in various form. By casting larger objects with a new usage, the designers shift the whole glass tradition of doing glass for table settings. The designers are investigating some of the basic archetypes such as the table and the stool. All with the characteristics of cast glass.
Utställningen Raw Industry visas på Torsgatan 26 i United Spaces lokaler. Öppet vardagar 10-17.
I sin utställning på Fiberspace, “Subgitter: verklighetens underliggande struktur” visar Linnea Blomgren vävda bilder. Så här beskriver hon sin process:
“I min praktik är mattan utgångspunkten för görandet. En process som sakta leder mig vidare. Undersökningen ger mig riktning och fart, den håller mig i rörelse när jag undersöker vävens språk. Enkelhet, upprepning, geometri, lek och allvar. Mattan berättar om platsen, tiden och människan. Våra behov av gemenskap, rumslighet, estetik och materialitet. Subgitter, de underliggande strukturer som skapar förutsättningar för vävens gemensamma språk i tid och rum, lager på lager. “
Länk: https://fiberspace.se/
Verket Sammanstrålningar av Disa Rytt är installerat på St Görans sjukhus. Verket möter dig i huvudentrén.
10 konstnärer från wip:sthlm ställer ut på Godtemplargården i Älvsjö som en del av projektet Konst åt alla. Arrangörer är Bygdegårdarnas Riksförbund, Riksorganisationen Folkets Hus och Parker och Riksföreningen Våra Gårdar.
24 NOVEMBER: Välkommen till huset på Västbergavägen 26 kl 15 - 20!
Gå runt bland våra ateljéer och träffa oss som är verksamma här.
Improvisation/läsning:
Helena Persson, Malvin Karlsson och Marie Silkeberg
kl 17, 18 och 19 på plan 6
Soulfood för de hungriga finns i foodtrucken utanför ingången!
I årets sista utställning i FOLK i Skärholmens konstutställningsrum Ateljé SKHLM tar konstnären @paulaurbano med oss på en tillbakablick till sin uppväxt i Skärholmen. Mellan den 20 november–18 december visas utställningen Viskningar från förr med ett helt nytt konstverk.
Det är 25 år sedan som Paula Urbano flyttade från Skärholmen. Vilka spår från ens uppväxt finns kvar? Vilka minnen bär en med sig genom livet? Vad kan de säga om den plats som en vuxit upp på? Genom att gå tillbaka till ett personligt arkiv av materiella och kroppsliga minnen försöker Paula Urbano besvara dessa frågor i utställningen Viskningar från förr.
– Det har varit oerhört känslosamt att jobba med utställningen, att gå i barndomens vägar och stigar och återkalla minnen. Det känns som att komma hem, säger Paula Urbano.
Med utgångspunkt från en låda från källaren, fylld med lappar, kalendrar, konsertbiljetter, skolfoton och andra sparade föremål, har Urbano skapat en tidskapsel från tidigt 90-tal i Skärholmen till idag. Lappar som skrivits, knölats ihop och skickats runt mellan klasskamrater och skolbänkar är fyllda av hemligheter, interna skämt och referenser mellan bästisar. Idag är de nästan obegripliga att förstå i sin helhet, men iscensätter ändå intressanta dialoger från en tid innan mobiltelefoner och Internet. Genom en djupdykning i detta personliga och smått bortglömda arkiv, har Urbano skapat konstverk som försöker fånga det förflutna, eller en upplevd förlust av ett förflutet.
I Viskningar från förr tar konstnären Paula Urbano med oss på en tillbakablick till in uppväxt i Skärholmen. Det är 25 år sedan som Paula flyttade härifrån, men ett arkiv av materiella och kroppsliga minnen består. Vilka spår från ens uppväxt lever kvar? Vilka minnen bär en med sig genom livet? Vad kan de säga om den plats som en vuxit upp på? I den här utställningen undersöks minnen från Skärholmens 90-tal genom video och ett nyproducerat konstverk.
Länk: https://folkiskarholmen.se/2021/11/11/viskningar-fran-forr-ett-helt-nytt-konstverk-av-paula-urbano/
Betongkvarter som flyter ut i drömska färgfält, en konstnärsgrupp som
granskar ägarförhållanden utmed blå tunnelbanelinjen, en ljuddikt om tigrinja-språkets rotlöshet och en uppfinning som kan förbättra vattenmiljön på Järvafältet. Det är några av de konstnärliga förslag som kom in i samband
med den open call som Tensta konsthall utlyste i somras. Av 134 inskickade bidrag visas nu verk av 26 konstnärer i utställningen Phantoms of the Commons.
Järva var det område som tidigast drabbades hårt av pandemin. Efter åratal av gradvisa nedstängningar av service och mötesplatser blev Tensta än mer slutet med total isolering som följd. Även konsthallen, som i hög grad
fungerat som social mötesplats, fick stänga. Nu öppnar konsthallen med en samling verk som i form av video, måleri, installationer, publikationer och sociala aktiviteter, rör sig kring tematiker som språk, vem som äger staden,
konst som omsorg, bastubad som utgångspunkt för givande samtal och en stor middag med kvinnors matberättelser. Uppdraget att göra den visuella utställningsgestaltningen har getts till den Göteborgs-baserade konstnären Eric Magassa.
När vi under sommaren förlade verksamheten på torget utanför konsthallen, blev det så tydligt för oss hur olika vi ser på Tensta. För vissa är det ett problemområde att undvika, för andra är det här man har sina starkaste
barndomsminnen och sitt ”hemma”. Ett open call blev ett sätt att titta tillsammans på de här skilda perspektiven. Gensvaret från konstnärer har varit överväldigande. Eric Magassas kraftfulla gestaltning kommer att ge den här
mångfalden av uttryck en varm och välkomnande inramning, säger Cecilia Widenheim, chef för Tensta konsthall.
Lilla galleriet görs under perioden till en öppen forskningsplats för kursen Konstförmedlare för förändring, ett EU-projekt med titeln Agents of Change -
Mediating Minorities, som handlar om konstförmedling och att använda konst
som verktyg för samhällsförändring.
Juryn har bestått av konstnärerna Apolonija Šušterši? och Sam Hultin samt curatorn Jari Malta i samarbete med konsthallens team. Utställningen genomförs med projektstöd från Region Stockholm.
Utställningen pågår 29.10 2021–16.1 2022. Tensta konsthall har öppet tisdag – söndag 11 – 17
Länk: www.tenstakonsthall.se
Verket Gömda Land består av en triologi landskapspanoraman tillverkade i trä med intarsiateknik. De tre verken är placerade i nischer i korridorens väggar, nischerna har samma utformning som korridorens fönster. Motiven är utformade som en atlas över ett inre, okänt landskap, en karta över gömda land. Bilderna tar avstamp i det outforskade- Terra Incognita- platser i den inre geografin där man tillåts vara i ovissheten.
Intarsiaarbete av Ola Hansson.
Installations foton av Hendrik Zeitler.
Verket är beställt av Göteborgs Stad Lokalförvaltningen.
Characteristics of Ylva Ceder’s paintings are motifs or quiet rooms, with a feeling that someone just left. Human presence is a sensation, not of a body, but in the form of strokes of light or an open door. With an attentive eye, Ceder conducts extensive research before painting. She often starts from travel memories; most have gone to the Middle East. Prevented from traveling due to the ongoing pandemic, Ceder has looked inward before this exhibition and started from internal considerations. Where realism previously characterized Ceder’s work, something else has taken shape here. A new and own place has come alive in the paintings, where something magical might happen but melancholy still weighs heavily.
Even though the interior motifs have taken the greatest place in Ceder’s art, nature is always present. Through an open window, blue mountains and lush greenery can be seen. The light of nature outside contrasts with the indoor lighting of the rooms. In the paintings where the relationship is the opposite, where nature takes the greatest place, it still always exists in relation to human presence. In the exhibition, Mildvinter, Ceder’s interior have been populated by nature. The reality is no longer clear, one can find themselves in a fluid state between outside and inside. Like murals or shadows, trees, twigs, and grass stand out against the beautifully painted wall surfaces. Textile patterns consists of insects and animals. In the exhibition’s title work, a sparse spruce forest stands out against a plastered house façade.
In conjunction to the exhibition, a book will be published, presenting two series of work by Ceder: Mildvinter and Ängder. For this publication, Ceder has selected poems by the poet and Swedish Academy Member Jila Mossaed.
Varmt välkomna på release för Hjärnstorms senaste nummer med tema Plikt & flykt!
Torsdagen 2:a september klockan 18.00 blir det uppläsningar, sång, musik och förfriskningar!
I Hjärnstorm #142–143 har skribenter och konstnärer utgått ifrån orden plikt och flykt, två ord och begrepp som inte sällan korsar varandras väg.Temat för oss längs med flyktvägar från Palestina, Jugoslavien och Krim som leder till läger, sjunkande båtar och nya hemstäder, utan tillhörigheter från förr.Vi möter en Medea, en curator på gränsen till sammanbrott, Joseph Roth på resande fot genom Europa, en flygande skinka, en pappas smygande flykt in i Alzheimerdimma, och så stillheten och rörelsen i Moa Israelssons verk.Den kollektiva rörelsen, minnen från Chile, lasagnerecept som vardagsflykt, en ensam resa till sjöss, ett mejeri fullt av spöken, varierande förnimmelser av tiden och överlevnadsstrategier i belarusiska fängelser är också med.Och dessutom legenden om en religiöst lagd fisk som till slut flydde tillbaka ner i havet.
Medverkande i numret: Hanna Rajs Lara, Mariam Naraghi, Nadya Sayapina, Daria Amialkovich, Katerina Zolotova, Erik Gavelin, Johan Hyttinen, Ubeida Khatib, Terese Bolander, Maria Kulikovska, Hulda Löfgren, Susanne Vollmer, Jenny Högström, Carolina Falkholt, Rasmus Fleischer, Axel Gagge, Arianna Framvik Malik, Minus Miele, Anna Nero, Paula Urbano, Angelica Harms, Bengt Jahnsson-Wennberg, Annamaria Olsson, Björn Larsson, Johanna Hedlund, Anna Juhlin, Leonid Tskhe, Rebecka Nauclér, Ghassan Bejermi, Lesia Pcholka, Tanya Kapitonova.
Kulturhuset Cyklopen
Magelungsvägen 170
124 59 Bandhagen
T-bana: Högdalen
Länk: https://cyklopen.se/
An exhibition of paintings that were created as reminders for the precious moment and for the precious life. Through recording of the Indescribable moving sensation from deep in the heart of the artist while free-dive.
---
A peaceful place
Feeling alive for real.
A peaceful place.
It finds me. I find you.
You find it.
Connection, like water, like air.
Become one, beyond time and space.
There is heaven on earth.
Harmony and total peace.
Ego surrenders and fear frees .
A Journey in one breath.
---
Biography
Chih-Lin Yeh (b. 1985 in Taichung, Taiwan) lives and works in Stockholm. She earned a BFA from Tsing-Hua University, Taiwan in 2007, and en MFA from Tainan University of Arts, Taiwan in 2012. She created a visual language aimed at capturing the overarching themes of the relationship between the self, time, and space inspired by her in-water experience after becamed a free-diver 2017. Her practice exists in the liminal space between abstraction and figuration, otherworldly scenes with subtle gradients. In 2019 she had a solo exhibiton ”Mindscape”, Saltspa, Stockholm, Sweden after a group show ”Botkyrka Konstsalong”, Subtopia, Stockholm, Sweden
Vernissage Torsdag 17 Juni kl. 16.00 - 22
Utomhusbar med öl och snaps.
Tänk på att hålla avstånd.
Glad midsommar!!
18 juni 13:00-18:00
19 juni 11:00-17:00
20 juni 11:00-17:00
Hägerstens allé 86
Henriksberg/ nära Hägerstens båtklubb
The Future Watch Issue, edited and produced by C-print in collaboration with Konstfack’s BA2 in Graphic Design and Illustration course, led by Sara Kaaman and Emma Löfström.
The slow release takes place throughout the afternoon of Wed 26 May, 14:00-19:00 with conversations and activations of the issue. To participate in the release, it’s necessary to book a time slot. Please register you interest by emailing rsvp@indexfoundation.se
Conversations throughout the release will also be recorded and published as a future podcast.
C-print started out in 2013 as C-print Journal, an independent and non-commercial online magazine written in English for contemporary art. Over time it has evolved into a nomadic curatorial art platform for exhibitions and programming. Today it is run by a team of four, operating on a zero budget. At the core there is an objective to bridge gaps in the art scene and to overlap the local art scene with international art scenes, while celebrating artistic diversity. In this lies a push to create increasing space and visibility for emerging and BIPOC artists.
While the magazine part of C-print has remained online-based up until now, C-print recently teamed up this spring with a second-year BA class of sixteen students in Graphic Design & Illustration at Konstfack to produce what is C-print’s first magazine in print, a concept issue based on emerging artists and a future art scene on C-print’s radar: The Future Watch Issue. The publication’s design and illustrations have been defined by the students, with Sara Kaaman and Emma Löfström working together as creative mentors.
The students in Graphics Design & Illustration in BA2 at Konstfack are:
Ebba Alling, Linn Bredberg, Mikaela Cederholm, Edith Ekström, Olivia Ekelund, My Hasselgren, Iris Hautaniemi, Wilma Harju, Amanda Islam Gustafsson, Vanja Ivarsson, Joel Järvi, Julia Lundgren, Klara Nordin Stensö, Ella Walfridsson, Filip Winkler, Henry Åström. On the cover: Shaon Chakraborty and Victoria Verseau.
The 130 page magazine is published in a limited edition of 350 copies, with support from Lessebo Paper and the printing house TMG Stockholm. Index serves as the main and exclusive distribution partner of the magazine which will be available for sale upon release on site as well as afterwards in Index’ Bookshop.
Under Stockholm Art Week öppnar Disa Rytts utställning In Visible Parts på galleri Larsen Warner.
Länk: www.larsenwarner.com/
The world is in constant motion, its direction affects life and becomes part of our common history.
When we meet, notions and prejudices can be destroyed, which is important for our development. Meeting those who are different from us, of different ages, lifestyles and backgrounds can be demanding but necessary.
The installation explores roots, families, history and inbetweenship.
Produced with funds from Konstnärsnämnden, the Swedish Arts Grants Committee, project grants.
In her third solo exhibition at the gallery, Linda Hofvander presents a new project titled The Space of Things that stems from a residency at IASPIS which took part during the winter of 2020/2021. The exhibition includes new photographic work together with objects and a large-scale wallpaper which all relate to aspects of the house she grew up in.
Linda Hofvander’s new colour photographs show textiles in various shapes, stretched flat and pinned against a white wall. Each image is almost filled by a slightly worn, brightly coloured, but faded cloth with a 70’s or early 80’s feel: yellow, red, pink, green, blue and a light baby blue. Each cloth is made up of smaller parts from a larger piece, perhaps a sheet or a curtain, that have been stitched together to form distinct, geometric shapes. The sharp photographs are taken from a straight angle and in spite of the flatness of the motif, the tactile textures of the textiles are present in a sensuous way.
–Magnus af Petersens
Linda Hofvander (born 1978) holds an MFA from The School of Photography, Gothenburg University, and a BFA in Photography from London College of Communication. Hofvander has exhibited at Moderna Museet, Artipelag, Hasselblad Center, Borås Museum of Modern Art, Galleri Format, Malmö, Kunstnerernas Hus and MELK Gallery, Oslo, and at Konstepidemin, Gothenburg. She is represented in the collections of Moderna Museet, Public Art Agency Sweden, Gothenburg City Council, Region Uppsala, Region Skåne, Örebro County Museum and Tore A Jonasson Foundation.
Länk: www.chgallery.se
Ossuarium visas i Benhuset vid Katarina Kyrka.
Öppning Lördag 27 feb. kl 12-17.
Pågår t.o.m. 21 mars, 2021.
ÖPPETTIDER
Fredagar kl. 16-19
Lördag – söndag kl. 12–17
Finissage: Sönd 21 mars kl 12-17
BOKA ANNAN TID
Det går bra att boka en annan tid.
Ring eller skicka sms till:
Petter Kreuger, 070-461 48 28
Stina Brockman, 0725-008 229
PANDEMI
På grund av pandemin begränsar vi antalet
personer inne i rummet till max 3,
så att vi kan hålla ett tryggt avstånd.
Det gör att du eventuellt får vänta en liten stund
innan du kan gå in.
Stanna hemma om du känner dig sjuk eller
uppvisar symptom på covid-19.
Tänk på handhygien, sprita händerna innan du går in
i utställningen.
Håll avstånd om ca 3 meter till andra personer.
Varmt välkomna!
Mari, Petter och Stina.
Seismisk händelse, 2017 (Bearbetad 2020) visas på Välkommaskolan, Malmberget som en del av Luleåbiennalen.
Länk: https://www.luleabiennial.se/sv/biennalen/konstnaerer#hanna-ljungh-mattias-hallsten
Viktor Kopp visar nya verk på Fullersta Gård, utställningen pågår t.o.m. den 14e mars.
Länk: www.fullerstagard.se/utstallning/viktor-koppborjan-och-slut-14-11-21-2-2021/
Min debutroman Tonspel finns nu på Adlibris, Bokus, Akademibokhandeln m.fl.
Paulina är violinist och nybliven medlem i Madam Iris orkester. Hon är vilsen och söker fäste i tillvaron. Livet med orkestern blir en hisnande upptäcktsfärd, genom inre och yttre landskap, som får oväntade, livsavgörande konsekvenser, både för henne och andra medlemmar.
Tonspel är en roman om en kris. Hur gör man det som blivit kluvet helt igen? Måste det gamla dö? Lämna plats för något nytt?
Nina Ölund Noreskärs verk lyftas, väckas, vändas är installerat vid Umeå Universitet.
’Analogue Funny Weather’ har inspirerats bland annat av Olivia Laings nyligen utgivna bok ’Funny Weather: Art in Time of Emergency’.
Jag är singel och har inga barn. Jag slås ändå ofta av känslan att jag inte är tillräcklig. Jag upplever att jag borde göra och vara så mycket på samma gång men att jag inte hinner. Jag vill bestämt också vara med och göra motstånd mot de mörka krafter som har gjort intåg i samhället och vill räcka ut en hand för att tillsammans med andra bearbeta de kollektiva trauman som har drabbat ”oss”. Jag blir stressad av att jag ständigt känner tvånget att omedelbart reagera – och därutöver även på ”rätt sätt” – utan att först få reflektera kring hur jag faktiskt känner inför något som kan te sig laddat eller på något vis är omvälvande. Jag kan inte skaka loss känslan att jag redan ger mer av mig till andra än till mig själv. Jag tror verkligen att jag behöver hitta ett tidsutrymme bara för mig, nedkopplad från internet och bortkopplad från allt informationsbrus, där vägvisning och insikter kan få växa fram. Så att jag kan få stärka mig, för att kunna vara stark för andra. ”Analogue Funny Weather” är en grupputställning som har växt fram som en följd av tankar som dessa efter att ha läst Olivia Laings ”Funny Weather: Art In An Emergency” under den gångna våren.
Text av Ashik Zaman
Länk: konstnarshuset.org/portfolio-items/analogue-funny-weather/
Vattringar/ Snörningar/ Hägringar
Arbeten på papper
Öppet:
tors 7 maj kl. 16-18
fre 8 maj kl.16-18
lör 9 maj kl. 13-16
sön 10 maj kl. 13-16
Övrig tid efter överenskommelse
Välkommen - vi håller avstånd!
Ingen vernissage!
Utställningen Ossuarium är inställd men kommer att visas senare i Benhuset vid Katarina kyrka. Vi återkommer med ny tid.
"Vi har en relation till naturen. Vi har också en relation till oss själva. En inre omvårdnad som äger vår uppmärksamhet. I betraktarens öga kanske naturens språk går att tyda. Jag försöker gestalta en egen exodus. Ett vapen för att bättre kunna lyssna på naturen."
Ett Kierkegaard-citat genomsyrade hela min skulpturserie, ”en omvänd omvårdnad av det inre livet”. Det lever kvar även i mitt pågående måleri.
Länk: https://www.liljevalchs.se/utstallningar/varsalongen-2020/
1 oktober flyttar wipsthlm till nya lokaler i Västberga. 71 ateljéer och gemensamma verkstäder. 15-årigt kontrakt! Välkommen att ställa dig i vår ateljékö, då får du information om visningar och lediga ateljéer i Västberga.
Anmäl dig till vår ateljékö så får du information om visningar och lediga ateljéer.
På sidan Om wip på vår webbplats finns mer information, https://www.wipsthlm.se/om-wip/atelje
WELCOME to the opening of our exhibition on 6th of November from 17.00 to 21.00 pm
The exhibition will last until 18th November, open daily from 16.00 to 18.00
Participants Artists:
Felice Hapetzeder – Juanma González - Karine Mannerfelt – Mapping the Unjust City - Maria Lantz – Mourad Kouri - Muhammad Ali – Nisrine Boukhari.
Curated by: Abir Boukhari
About the exhibition
Every place was made by the accumulated layers of stories of its inhabitants; those who have been making and telling a new story each day. The words come from people's lives and their own experiences or merged with others' narratives. Sometimes they will combine their tales with imaginations or exaggerations to create their legends and advert heroism.
Listening, hearing and collecting narratives of a place are ways to start to discover, see and probably imagine your life in a new place where you commenced to experience and to live.
We are passengers in a new city, listening to stories from its inhabitants, hearing the whispers of its fairytales, smelling the scent of previous passengers who passed by here like us and giving ourselves the right to narrate their/our stories. Soon, we are going to make our urban legends too.
The project focuses on the relation between stories of the others to discover Stockholm and what it means to become part of the city regardless of your birthplace, origin or any other predefined category the one might belong to or being categorized into
It is an attempt to open a discussion and questioning the possibilities and fears the one might face.
Are we creating a new story or is it just the continuation of the already told story by others? Do we have the right to tell the stories of a place which is not ours yet but it might become our new settlement and our children's home or we have to collect the stories of others who experienced the place generation after others?
This exhibition in collaboration with WIP Konsthall
Supported by Kulturradet
Årsta Skolgränd 14 BD, 2 tr
Tvärbana och pendeltåg
till station Årstaberg.
Where does a voyage begin? In my case, the idea of travelling came from a dream of finding answers to questions I no longer had anyone to ask.
My grandfather, Sergey Chrystal, came from Chorna (Black Village) on the Ukrainian-Moldavian border. The village had belonged to Romania, then to Russia, then the Soviet Union, and finally the Ukraine. Granddad died when I was 15. I’m 54 now, and he is still tangibly present in my life and artistic practice. All my relatives say that I inherited my interest in art from him; he was the only one who was artistic in my family. He was good at drawing.
In autumn 2018, with funding from Stiftelsen Längmanska kulturfonden, I travelled to the village of Chorna 47°37?08?N 29°20?23?E, some 150 kilometres north of Odessa. My intention was to find traces of his life in the place that, in some ways, is my origin. No one in my family has ever been to the village, and my grandfather didn’t tell us much about his childhood, which was characterised by revolution, civil war, hunger and poverty and being orphaned. There were no tombstones for my grandfather’s parents in the churchyard; most of the graves were nameless. But I did find distant relatives with whom I stayed and shared their everyday life and their sorrows. On my travels, I made drawings, took photos, wrote and documented my feelings. Now I want to share my experiences from this journey and what it feels like standing in fields that once belonged to my family."
Opening Friday October 11, 17.00 - 19.00
Opening hours Saturday - Sunday, October 12th-13th
13:00 - 16:00
Pettersbergsvägen 82
Länk: info@gnaproject.com
I periferin
I väntan
I det som inte sägs
Eller där ordet som sades tappat sin betydelse
och falnat
eller kanske växt sig större än rummet
och fyller, tränger sig in i allt.
Ekar i det tysta, dunkla. Ligger kvar och andas i det bortklippta.
En vibrerande tomhet av skuggor och avtryck.
I rummet möter fysiska objekt i olika material stilla och rörliga bilder.
Vernissage fredag 27/9 kl. 16 - 21
Vernissage på Wip konsthall i Årstaberg
Fredag 13 september kl. 16-20.
Därefter är utställningen öppen:
Lördag 14 september och söndag 15 september kl.12-16
Torsdag 19 september 16-18
Lördag 21 september och söndag 22 september kl. 12-16.
Övrig tid enligt överenskommelse.
Utställningen pågår t.o.m 22 september.
Varmt Välkomna!
Gun Öström Gratzer är utbildad på Konsthögskolan i Stockholm
1985-1991 och har ateljé på Wip:Sthlm
Kontakt : Tel. 070-4282289
E-post: gun.ostromgratzer@gmail.com
Rose Britten Austin Skulptur och Maj-Britt Niklasson Måleri ställer ut tillsammans på Eva Solvangs Galleri, Grevgatan 26 i Stockholm
Länk: www.gallerievasolvang.se
ANTENN 2019 presenterar stolt följande konstnärer och musiker: Alexandra Nilsson & Jenny Soep, Anka Draugelates, Björn Ola Lind, Johan Nilsson & Mikael Öberg, Elisabeth Heilmann Blind och Tuomas Rounakari, Erik Ekström, Folk Song Lab, Jacek Smolicki & Tim Shaw, Janna Holmstedt, Jenny Sunesson, Jonatan Ed & Tor Söderin, John Beck, Lars Gunnar Bodin i samtal med Erik Peters, Ljudtornet, Mari Kretz, Nina Nu Wesemeyer & Katrin Mandl, Nyxxx, Ragnhild Mao, The Great Learning Orchestra, The Remin’ Trio.
ANTENN 2019 sänds också över webbradio och soundnodes på olika platser i länet, i samarbete med Sörmlands Museum.
ANTENN 2019 arrangeras av SymbioLab och konstnärsgruppen Ljudtornet i samarbete med Föreningen Gnesta Vattentorn, Sörmlands Museum och Studiefrämjandet samt med stöd av Musikverket, Kulturrådet och Gnesta Kommun.
ARTBOX.PROJECT Zurich 1.0 will be part of the SWISS ART EXPO, in the time-honoured SBB event hall under the huge sculpture "NANA" by Niki de Saint Phalle. With over 80,000 visitors daily, it is one of the most visited places in Switzerland. This means that over half a million visitors will see the artworks throughout the entire exhibition period.
”Fan” är en temporär installation som visar resultatet av ett pågående experimenterande arbete där naturkrafter, material och kroppar möter varandra i transformationen mellan uterum och innerum.
Välkomna förbi Wip:Konsthall kl 16-18 och ta ett glas sommarvin med oss!
Daniela & Torbjörn
Foto: Sanna Lindberg
”Fan” är en temporär installation som visar resultatet av ett pågående experimenterande arbete där naturkrafter, material och kroppar möter varandra i transformationen mellan uterum och innerum.
Välkomna förbi Wip:Konsthall kl 16-18 och ta ett glas sommarvin med oss!
Daniela & Torbjörn
Foto: Sanna Lindberg
Projekt Hands-on Art 2018/2019 är nu avslutad.
Nu kan du hitta information om projekt på hemsida
Konserten pågår kl 18-24, 27 april, 2019.
Elsvets – Lugna monoliter och elektroniska favoriter
Välkomna till Kulturnatt på Fylkingen! Upplev sprudlande ny elektroakustisk musik då föreningarna VEMS och SEAMS gör en gemensam konsert. Bland föreningarnas tonsättare finns många olika stilriktningar inom elektronmusik representerade. Nytt varierat program börjar varje hel timme.
Musikupplevelser hela kvällen kl. 18-24.
Nytt varierat program börjar varje hel timme fram till midnatt.
Evenemanget är en del av Kulturnatt Stockholm 2019
http://kulturnattstockholm.se
Aktuell programinformation finns under Kulturnatten på http://vems.nu
En utställning med 26 konstnärer, utbildade på Kungliga Konsthögskolan, Stockholm, samt bor/sommarbor/uppväxta i Mörbylånga kommun.
Välkomna från påsk och hela sommaren till en utställning som visar bredd, spänning och kvalitet!
Plats: Galleri Blå Kulan
Köpmangatan 13, Mörbylånga, Öland
Länk: www.gunillaleander.com/
Wip konsthall
Program för våren 2019
möte med konstnär/workshop
Ett utforskande av akvarellens möjligheter
Jag började som målare men arbetade mig sen ut i rummet, med video, ljud och rumsliga uppbyggnader/ installationer, huvudsakligen med människan i fokus. Nu är jag på väg tillbaka till måleriet och under denna resa utforskar jag främst vattenmåleriets alla möjligheter, med akvarell och tusch. Mest utgår jag från naturen, men har även målat kroppens inre.
Jag har under denna resa inte velat känna begränsningar eller låsa mig vid ett visst uttryckssätt, utan testat materialet med öppna ögon.
I denna workshop vill jag visa på akvarellens möjligheter, förmedla lite av den kunskap jag inhämtat under resans gång.
kl 18-20
möte med konstnär/workshop
kl 18-20
Efter en flygresa landar jag i New York City.
Året är 1984 och här kommer jag att bo och studera på
School of Visual Arts under 5 år.
I denna Workshop kommer jag visa verk som har ett förhållande
till textil, måleri och skulptur.
Ett samtal om vad vi accepterar som konst och det som kan leda
oss vidare i en personlig kreativitet.
Det finns möjlighet för alla att delta och fråga/ berätta om sina
erfarenheter.
Länk: https://www.facebook.com/pg/Hands-on-ART-342948783137988/posts/?ref=page_internal
Bildkonstnär, arbetar med olika textila tekniker, långsamt framväxande arbeten i ryateknik och lindade tygsträngar, fria broderier samt collage & målning.
https://www.facebook.com/events/375339585820032/ )
"Mitt arbete är en pågående undersökning av vad måleri är och betyder för mig. Jag är mycket intresserad av hela kedjan: att kombinera olika ofta fragila material och verktyg som ger helt olika resultat. En performativ målerisk akt där närvaro och installationen i rummet är avgörande. Molekyl Gallery, Båstadsgatan 4 Malmö
Jag vill överraska mig själv och behålla en nyfikenhet inför vad som händer i mötet mellan de olika materialen, målningen/objektet och rummet. En inlärd erövrad teknik klingar av i intresse och jag vill vidare. Den mest givande och sista länken i kedjan är mötet med rummet. Ofta arbetar jag direkt i rummet med vägg- och golvmåleri där målningar och objekt installeras i syfte att spänna upp, vidga eller sluta rummets gränser."
Länk: www.molekylgallery.com/
Vi kan sägas leva i konsumismens tidevarv. I jakt på lycka och status har vi planerat vårt samhälle för att underlätta en gränslös konsumtion som trotsar allt förnuft. Mängder av energi läggs på att skapa det perfekta hemmet, samtidigt spenderar vi hellre vår semester på en strand långt bort. Utställningen syftar till att ge en bild av begäret som materiellt och strukturellt fenomen.
Länk: https://e-t.se
Under hösten 2018 har jag arbetat med Jubéer (genombrutenhet se igenom). Utöver dess visas också några äldre skulpturer.
offentlig gestaltning, Skövde Sjukhus,stenen droppen och himmel av färg.
Överdelen av en dome, konstruerad i rostfritt stål och färgskiftande rainbowfolierade glas är placerad på en innergård, på det nya Sjukhuset i Skövde. Färgen är i ständig förändring beroende på ljusets infallsvinkel i kombination med din position. Formen på skulpturen öppnar sig i mitten och du ser upp mot himmeln genom en öppning omgärdad av föränderlig färg. Gestaltningen innehåller ett sakta rinnande vattnet som för med sig ljud. Vattnet drar till sig uppmärksamhet och blir till en samlingspunkt. Blir du törstig, låter du de små vattendropparna som faller ur kopparröret som hänger ner från undertaket, vägleda dig. Om du sträcker ut en mugg öppnas en ventil och vatten strömmar ut i en kraftigare stråle. Vattnet träffar en natursten uppgrävd exakt på denna platsen, nu formad som en slipsten innehållande en svart slipad diabas. Under dagen vandrar en färgad ljusskugga som uppstår när ljus träffar glasen i konstruktionen.
Ikoniska former som murstocken eller golvuret blir till skulpturala delvis abstrakta, målningar i miniatyr.
Ta sikte. Ta ljuset och skikta det. Sikta, sila, sålla.
Genom lövverk, genom tyg, genom glas.
Fläck för fläck, färg för färg får det ta sig igenom.
Lägga sig i lager, på lager. Ibland stanna upp.
Landa på ytor, ytor som fläckas.
Utställningen pågår till 7 februari.
Öppettider:
Lördag-söndag 12-16 (utom lördag 2/2 kl 12-15).
Onsdag 23/1 och onsdag 6/2 kl 17-20.
OCH galleri, Åsögatan 94.
Välkommen till Öppet Hus på Wip:sthlm!
Varje år öppnar Ateljéhuset Wip:sthlm portarna och bjuder in allmänheten att upptäcka platsen där en del av den konst du ser runtomkring i Stockholm, Sverige och världen skapas. Här arbetar nära hundra professionella konstnärer i 83 ateljéer samt verkstäder, dansstudio och konsthall.
Årets Öppet Hus-event är speciellt. Det blir det sista innan huset ska rivas. Här i området ska det byggas bostäder och vart Wip:sthlm tar vägen är ännu oklart.
Ta därför chansen att få se konstnärernas produktionsplatser innan de försvinner! Här får du vandra runt på två våningsplan och hälsa på i konstnärernas ateljéer, samtala om konst, se på konst, köpa konst och upptäcka hur och var den skapas.
Fredag 16 november klockan 15-20.
Nyutgiven konstbok Öppnar alla dörrar; oljemålningar och texter finns bl.a. på Bokus, Adlibris, flera av Stockholms bibliotek... läsprov här: https://www.smakprov.se/smakprov/visa/9789163928819/partner/smakprov
Länk: https://www.bokus.com/bok/9789163928819/oppnar-alla-dorrar-oljemalningar-och-texter/
Paloma Madrid
Vuestro Cuerpo, es Vuestro Territorio i samarbete med dansaren och
koreografen Ninoska Valenzuela Benavides (Chile) och konstnären Angela Bravo.
Vernissage tisdag 9 oktober 17.30-21.00
onsdag 10/10 17 - 20
torsdag 11/10 17 - 20
fredag 12/10 17 - 20
lördag 13/10 14 - 17
söndag 14/10 16 - 18
Vuestro cuerpo, es Vuestro Territorio av Paloma Madrid i samarbete med dansaren Ninoska Valenzuela Benavides (Chile)
Koreografin är våra rörelser, känslor, kroppsvätskor, ögon, blickar som dansar, ritar, skriver. Som vänder på kontinenter och påstår att: -ingen kan veta var den är på väg, om den inte vet var den kommer ifrån.
“Nadie sabe donde ir, si no sabe de dónde viene”. Frågeställningen kommer från ursprungsbefolkningen Mapuche och boken Kutralwe - herramientas para las luchas/verktyg för kamp.
För att lära känna varandra/conocernos, undersöka/examinarnos, landa/aterrizar, rota oss/enraizar, bebo/habitar, villkora våra sammanhang/kontextualizar, bygga och skapa ett kollektiv/colectivizar.
Koreografin började med våra mödrars födslar.
-Min mammas födsel började under pågående militärdiktatur i staden Valparaiso. När mamma fick värkar var det utegångsförbud. Min pappa gick ut och viftade med en vit flagga och skrek ut i världen, att vi behövde åka till sjukhuset. Det gjorde han för att han inte ville bli mördad av militären. -Paloma Madrid
-Jag föddes på landet under 80-talet, som en sexmånaders bebis, min pappa var inte närvarande under förlossningen. -Ninoska Valenzuela
Vi iscensatte våra mödrars födslar och på det sättet kunde vi återfödas.
Återfödelsen bevittnades av Angela Bravo, konstnär och regissör som rör sig främst mellan glappet inom dokumentärt och fiktion.
-Min konstbakgrund har gjort att jag är nyfiken på hur den rörliga bilden talar till oss. Hur jag iscensätter verkligheten och hur fiktionen blir verklighet? -Angela Bravo
Bravo har gjort en kortfilm på 7.20 minuter som kommer kunna bevittnas under utställningen.
Vuestro cuerpo, es Vuestro Territorio är en pågående curatorisk process, som tillåter oss att bjuda in konstnärer i relation till koreografin. Gäster som med sin närvaro delar och blir en del av våra och deras minnen.
Under utställningen har vi bjudit in Macarena Olmos Dusant, Cristian Quinteros Soto, Paulina de los Reyes, Karina Villacura, Amanda Ferrada, Monica Albornoz för att bli en del av koreografin.
Tisdag 9 oktober
Cristian Quinteros Soto är konstnär och studerar på Kungl. Konsthögskolan. Cristian jobbar med konceptuell konst som metod för undersöka muntliga berättelsers rörelse genom tiden och genom geografiska förflyttningar. Under sitt pågående projekt undersöker han sina föräldrars liv genom samtal under matlagning. Hur tar en med sig ett kulturarv och bygger ett hem utan materiella ting?
Under Vuestro cuerpo, es Vuestro Territorio kommer Cristian läsa en nyskriven text med arbetstiteln ”Solen är för långt bort häruppe.”
Macarena Dusant är konstvetare och textförfattare. Som bärare av slangtillhörigheter, svenska dialekter, akademiskt tugg och folkets språk samt mängder av svordomar söker hon förstå språkets rum och tillvaro. Ändå känner hon sig hemspråkslös. Dusant har läst den fristående kursen Skrivandets förhandlingar på Konstfack. #chilenxsvennx Text: Hemspråkslösheten. Dusant leder en sammankomst i form av en ritual om våra migrerade mödrar. Hur har våra migrerade mödrars erfarenhet av migration skapat strategier och kunskap som överförts till oss? Vi barn till mödrar som omlever dagarna. Vi som ser och upplever deras saknad, minnen och kamp. Detta är ett separatistiskt evenemang som vänder sig till dig som är barn till migrerande förälder. För att delta, maila macarenadusant@gmail.com
Fredag 12 oktober
Paulina de los Reyes har en bakgrund som politisk flykting, skriver om makt, motstånd och överlevnad. Samlar berättelser och funderar kring minnets labyrinter. Till yrke professor i ekonomisk historia, seglade med Womens boat to Gaza i solidaritet med befolkningen i Gaza." Text: Nieves
Karina Villacura är en chilensk antropolog som migrerade till Sverige 2010. Hon har varit aktiv inom olika politiska kollektiv och har en stark intresse av hur motstånd skapas som ett vardagligt aktivitet.
Text: Malinche
Monica Albornoz är skådespelare och sångerska, exilchilenare bosatt i Sverige sedan 1981. Hon är främst verksam inom scenkonst och film men har även arbetat som dramapedagog och med teater i sociala projekt. Sång: Jugar a la vida av Amparo Ochoa
Söndag den 14 oktober
Amanda Ferrada konstvetare och skribent
- Skriver nu konst och kultur recensioner för Feministisk Perspektiv på webben och där fokuset ligger på att lyfta den konst som ligger utanför den centraliserade stadskärnan med den homogena konstvimlet i Stockholm. Mi Persona formas fortfarande och även i mitt akademiska arbete försöker jag förstå de rådande maktstrukturerna som gör att det inte finns flera museum chefer som ser ut som mig i den svenska kontexten. I min text, vill jag prata om hur jag har låtit min kropp exotifieras för att passa in och för att finnas till och hur jag har försökt sudda ut en del av min historia, min chilenska historia.
About the initiators of Vuestro cuerpo, es Vuestro Territorio
Ninoska Valenzuela Benavides
born in Valparaiso, Chile. Researcher of the body and sexuality. Ninoska studied dance pedagogy at the ARCIS University, Santiago de Chile. Licensed in Arts with a mention in Dance in the faculty of arts at Chile University. Actually, her formation has a combination of different styles from the art, body, and yoga area, making her studies professional and autodidactic, besides of seminaries and researches with national and international in Noriega, Brazil, United States of America, France, Spain and Mexico artists. As an interpret, she has been working with distinguish people from the National Dance as Nury Gutés, Natalia Sabat, Luz Condesa, Francisco Bagnara, Pablo Zamorano, Javiera Beas and she is part of the Paper´s company in the play “Pies pá volar”, Altazors´s award in 2009. Developing as an active agent of the independent dance and Dance´s videos, being the principal character of the first documental movie called “STREET” of the contemporary dance in Chile (FONDART 2013). As a docent, she has been teaching in diverse institutions and particulars also in Alternative Therapies centers. Since 2013, she has become part of the Dance´s department in the Arts faculty at Chile University, teaching Yoga for the Evening programmer for an extern area in the Dance´s community.
Paloma Madrid is choreographing, directing, performing, writing and dancing when she works. As an active and emerging artist since 2005, she has begun to describe herself as the “poetical body investigator”. Proposing the body as a medium in constant change and knowledge-producer. Madrid works are constantly exploring the intersection between collaborative art and social choreography. Her work is always searching for possibilities of the mind and body to re-think the way of dance and choreography. Recently important collaborations "The Cleaner" by Marina Abramovic, Svenska hijabis with America Vera Zavala, "Snoppen blöder" with Tvillingskapet, La Familia for Alias Teatern, En blodröd droppe i ett blått hav, for Fisksätra museum. Right now Madrid is working on a commissioned piece called, “never grow old” for Riksteatern, premier fall 2019. www.palomamadrid.me
References and nice to read before you enter the space.
Shifting realities...acting out the vision or spiritual activism by Gloria E Anzaldúa-Luz en lo oscuro, Light in the dark-rewriting identity, spirituality, reality.
Chapter
The bridge will hold me up.
Gabriella in Xena: Warrior princess
When and how does transformation happen?
When a change occurs, your consciousness (awareness of your sense of self and your response to self, others, and surroundings) becomes cognizant that it has a point of view and the ability to act from choice. This knowing/knower is always with you but is displayed by the ego and its perspective. This knowing/knower is always with you but is displaced by the ego and its perspective. This knower has several functions. You call the function that arouses the awareness that beneath individual separateness lies a deeper interrelatedness, "la naguala".
When you shift attention from your customary point of view(the ego) to that of la naguala, and from there move your awareness to an inner-held representation of an experience, person, thing, or world, la naguala and the object observed merge. When you include the complexity of feeling two or more ways about a person/issue, when you empathize and try to see her circumstances from her position, you accommodate the other´s perspective, achieving un conocimiento that allows you to shift toward a less defensive, more inclusive identity.
When you relate to others, not as parts, problems, or useful commodities, but from a connectionist view, compassion triggers transformation. This shift occurs when you give up investment in your point of view and recognize the real situation free of projections. Moving back and forth from the situation to la nagualas´s view, you glean a new description of the world(reality)- a Toltec interpretation. When you´re able to slip between realities to a neutral perception. A decision made in the in-between place becomes a turning point initiating psychological and spiritual transformations, making other kinds of experience possible. Core beliefs command the focus of your senses. By changing some of these convictions you change the mental/emotional chanel (the reality).
Tack till Konstnärsnämnden
Länk: www.palomamadrid.me
Uttrycket "less is more” beskriver hur jag målar: något minimalt, men med maximal uttryckskraft. Mitt måleri kan beskrivas som intuitivt och fritt, likt känslan av att gå i mörker på en ojämn yta eller omvänt, som upplevelsen av ”flow”. Utgångspunkten kan vara vad som helst i min vardag. Jag eftersträvar maximal kontroll i processen. Katharina Grosse är en konstnär som jag känner står mig själsligt nära.
Vernissage 21 september kl. 12-16
öppettider:
21-25 september kl 10-16
Hitta hit:
Pendeltåg, buss och Tvärbanan station Årstaberg
Se karta: www.wipsthlm.se/konsthall/besoksinfo
Banderoll ovanför ingången: ”wip:sthlm”.
Ring på porttelefonen!
Lokalerna är handikappsanpassade.
Om du inte kan gå i trappor, säg till i porttelefon så visar vi väg till hiss.
Varmt välkomna!
wipkonsthall@gmail.com
www.wipsthlm.se
Wip Konsthall Presenterar.
Måleri (och en liten show.)
Vernisage fredag 7 september 17- 21
Min konst är ett granskande samtal med mig själv. Genom en allvarsam lek försöker jag att fånga spontana känslor. Jag försöker formulera fragment av känslor och upplevelser. Önskan är att kunna se så mycket som möjligt. Snudda vid upplevelserna och känslornas realitet.
öppetider:
8-11 september 12-16
15-16 september 12-16
Wip konsthall
Kommande utställningar höst 2018
Katrineholms konsthall
Länk: https://www.katrineholm.se/Kultur-och-fritid-/Om-Konsthallen/Utstallningar/
Frozen Orbit is a series of eleven paintings executed between 2012 and 2017. The whole series shows a time sequence of eleven minutes, where each painting marks one minute. 4:01 a.m., 4:02 a.m. … in a state of mind between dream and consciousness.
Each image defines its own territory while simultaneously reflecting the series in its entirety. Common to all the paintings is the interplay of correspondences between a frosty landscape and remnants of architecture; a recurring sky and passing clouds–sceneries that are interlinked by seemingly random parallels and idiosyncratic symmetries. White moon/black moon, exterior/interior, awakening/sleep.
The shades of color in Frozen Orbit are reduced to four tones. A subdued white refers to the physically tangible world; a clearer white, brilliant and ethereal, to the atmosphere and the moon; a bluish tone where a bright light evokes the textures of the surface; and finally, a black tone with the falling darkness dissolving what was just recently revealed in the light and merging new visions.
Like a distant echo of Stega, an earlier series of paintings of the same format and number, Frozen Orbit also refers to the northern landscape in which the artist grew up. Here are places rendered in different stages of desolation and decay, views of silent vigilance and observation. A nature scenario, once wild and present, now haunted by mythologized specters.
Frozen Orbit will take place at the Royal Academy of Fine Arts in Stockholm, Fredsgatan 12/Jakobsgatan 27 C (elevator) 23 August– 30 September, 2018.
The exhibition is produced in collaboration with Galleri Flach, Stockholm and Galerie Laurent Godin, Paris.
Länk: https://konstakademien.se/blog/events/henrik-samuelsson/
AVESTA ART is an international contemporary art exhibition in the spectacular old industrial heritage ”Verket”.
The exhibition deals with the subject Illusions/Allusions through various expressions, techniques and perspectives. Existential questions, redefined history and science blends with the questioning of what´s real and what´s just seemingly real?
Open every day 10-17
Verket, tel. 0226-64 51 62, verket@avesta.se,
Länk: verket.se
(Foto: Annica Roos, Dieselverkstaden)
Simsalabimträden är skapade ur fantasins värld med färger från regnbågen.
Träden kan fungera som samlingsplats vid sagostunder och skapa taktila och visuellt intressanta gestalter i barnens vardag på
förskolan.Träden har varsin maskot; en uggla och en ekorre, som kan tas ner och användas av pedagogerna.
Små håligheter med olikfärgade ytor skapar en intressant upptäcksfärd för små händer och nyfikna fantasilekar. Vem bor här?
Glada färger ger positiva associationer och igenkännande för de flesta åldrar och träd är dels en symbol för liv och växtlighet såväl som en källa till mystik och hemligheter, ofta förekommande i sagans värld.
På baksidan av grenarna finns det utplacerat magneter där saker, teckningar eller skapat pynt kan hängas upp med en
metallklämma. I några håligheter finns det en blank spegelliknande yta av rostfritt stål för att skapa ljusreflekterande element som ger trädet lyster och appelerar till fantasin.
Material: Kontursågad walchromat, ytbehandlad med osmo hårdvaxolja. Höjd: 280/320 cm.
Placering: Ältadalens Förskola, Nacka kommun.
Länk: www.irinamy.se
I will participate as a semi-finalist with my painting "The very first morning" 120x130 cm, oil on canvas. Welcome!
Galerie Laurent Godin, Paris, January 28 – March 24, 2018.
Frozen Orbit, a series of eleven paintings by the Swedish artist Henrik Samuelsson created between 2012 and 2017. The entirety of the series unfold a non linear tale during a short time before dawn, where each canvas accurately punctuates the eleven minutes that compose this moment, following the irregular rhythm of a silent metronome. Through a game of correspondences where landscape, splinters of architecture and skies respond to one another, the scenes reveal random parallels and disorientating symmetries: awakening and sleep, white moon and black moon, absence and presence ...
Länk: www.laurentgodin.com
Det pågår en rörelse mellan struktur och oreda,
mellan otymplighet och precision, mellan ytskikt och botten.
I den rörelsen befinner sig mina bilder.
Länk: www.idigalleri.org
Övrig information se program för wip:konsthall.
Vårens utställningsprogram i wip:konsthall. Konsthallen hålls öppen lördag och söndag mellan 12-16.00, då det finns utställningsprogram i konsthallen. Vernissagen sker torsdag eller fredag kväll. Vissa avvikelser kan dock förekomma. För mer information om vernissage och öppettider se annons på hemsidan för resp utställning. Utställningsannons publiceras senast en veckan innan utställningen öppnar.
Rawmotions är ett samarbete mellan konstnären Joakim Erixon Flodman (foto och fotobaserad konst) och läraren Andy Buru (japansk och europeisk repbondage). Andy och Joakim träffades för första gången i maj 2016 när Andy var modell i ett av Joakims fotografiska experiment. Ur detta experiment föddes ett gemensamt projekt – att dokumentera kinbaku; japansk repbondage.
Projektet rawmotions är ett konstnärligt utforskande för att komma närmare fenomenet kinbaku, och alla dess olika uttryck. Rawmotions är främst en poetisk tolkning av kinbaku, som Andy och Joakim har samarbetat kring över ett år. De har tillsammans skapat porträtt av de emotionella och konstnärliga elementen i kinbaku. Som modeller har Andy och Joakim använt vänner och andra kinbakuentusiaster, i en liten fotostudio i södra Stockholm, samt Värmlands skogar.
Vernissage fredag 24 november 16:00 – 22:00
Performances:
Inga Tsernova 17:00
Molly Sjöberg 18:30
Andy Buru & Betty Kil 20:00
Öppettider:
Lördag 25 november: 12:00 – 17:00
Söndag 26 november 12:00 – 17:00
Övriga öppettider, se www.erixonflodman.com/news
Konsten har alltid varit en stor del av mänsklighetens historia. Ett sätt att dokumentera och berätta. Ett språk som är förstått oavsett vad du behärskar i tal och skrift.
Vad händer då när det är "modernt" att avbilda svarta kroppar? Vad händer med de svarta konstnärerna som faktiskt har sina egna konstspråk vars historier dämpas av kopior som inte har tolkningsföreträde i den svarta kampen?
Murobhas Art presenterar utställningen "Art From the Heart" som ger plats till kvinnliga och icke-binära svarta konstnärer som använder sig av olika konstformer för att ta sin plats. För vem kan berätta deras historia bättre än de själva.
wip:sthlm bjuder på Öppethus 15 nov 15.00_20.00.
Öppna ateljéer, barer och konstauktion av samtidskonst i wip:konsthall. För vägbeskrivning http://www.wipsthlm.se/konsthall/besoksinfo
Höstens utställningsprogram i wip:konsthall. Konsthallen hålls öppen lördag och söndag mellan 12-16.00, då det finns utställningsprogram i konsthallen. Vernissagen sker torsdag eller fredag kväll. Vissa avvikelser kan dock förekomma. För mer information om vernissage och öppettider se annons på hemsidan för resp utställning. Utställningsannons publiceras senast en veckan innan utställningen öppnar.
The Artbox Project Basel, Euroairport Basel, Swiss side, Eventplattform Luminator, 3rd floor
”Lo que nos une” betyder ”Det som förenar oss”. Den här utställningen handlar om gemenskapens röda tråd i människans historia, det som för oss homosapiens samman.
Usom art har funnits i 200 000 år. Vissa saker har aldrig förändrats och vi kommer lätt ihåg basbehov som föda, värme och sex. Men vi har även andra behov som vi oupphörligen ägnar oss åt, och det är sådant som förenar oss; Vi har samlats i grupper, tagit hand om varandra, skrattat och sörjt och delat våra historier. Genom historien löper detta som en röd tråd.
”Lo que nos une” betyder ”Det som förenar oss”. Den här utställningen handlar om gemenskapens röda tråd i människans historia, det som för oss homosapiens samman.
Välkommen!
Alicia Lopez är född 78 och är bosatt i Nacka, Stockholm. Hon arbetar textilt som tapetserare, designer och konstnär. Detta är hennes första utställning på WIP:Sthlm.
Vernissage fredag 19 maj kl. 16- 21
Öppettider:
Lör 20 maj kl.12-16
Sön 21 maj kl. 12-16
Lör 27 maj kl. 12-16
Sön 28 maj kl. 12-20
Wip konsthall, Årsta Skolgränd 14 BD 117 43Stockholm, http://wipstockholm.se/konsthall/
Hitta hit: Pendeltåg och buss station Årstaberg
Se karta: www.wipsthlm.se/konsthall/besoksinfo
Banderoll ovanför ingången: ”wip:sthlm”.
Ring på porttelefonen!
Lokalerna är handikappanpassade.
Om du inte kan gå i trappor, säg till i porttelefon så visar vi väg till hiss
wipkonsthall@gmail.com
www.wipsthlm.se
Wip:sthlm - Årsta Skolgränd 14 BD - 117 43 Stockholm - kontakt@wipsthlm.se
Om webbplatsen - Cookies
VÄLKOMMEN TILL SEISMISK HÄNDELSE PÅ DOME OF VISIONS
EN PERFORMANCE AV HANNA LJUNGH I SAMARBETE MED MATTIAS HÅLLSTEN
Torsdagen 30 mars kl 19:00.
Sista insläpp 19:20. Performancen startar 19:30.
FRI ENTRÉ
Länk: domeofvisions.se/evenemang/seismisk-handelse-performance-av-hanna-ljungh/
During "Drawing Now" in Paris, AKROMA – 50 european artists are showing drawings at 3 cité Dupetit Thouars, Paris. 22-26 March 2017.
”Make and break patterns” ett kollektivt verk, ett mönsterbygge som skapats av
sex ungdomar mellan 13-16 år från Årsta och Östberga - Abina Adolfsson, Jennifer Dibounje, Clara Laurin, Nicholas Chrissovergis, Jason Chrissovergis och Max Lind under handledning av Saadia Hussain i en workshop i wip:konsthall 17 mars 2017.
Dagens föreläsning med Judith Kiros i wip:konsthall är tyvärr inställd! Utställningen håller öppen i dag mellan 13.00-16.00. Varmt välkomna!
Mellan 16 – 26 mars 2017 visas den andra delen av två grupputställningar på wip:konsthall under temat MELLAN SVART OCH VITT– Representation och identifikation i en omgivande bildvärld. Den första utställningen visades 20 – 30 oktober 2016.
Utställningen lyfter kritiska frågor om rasistiska stereotyper och vithetens hegemoni i samtida kulturutövande. Vilket motstånd görs och vilka strategier och verktyg finns för förändring?
I samband med utställningen arrangeras föreläsningar, workshops, stadsvandring mm. Utställningen vänder sig särskilt till ungdomar, unga vuxna, pedagoger samt föräldrar och riktar fokus på vikten av möjlighet till identifikation i en omgivande bildvärld.
Projektet genomförs i samarbete med Studiefrämjandet med stöd från Stockholms Stad och Enskede, Årsta, Vantör SDF.
Presskontakt och producenter för programmet:
Suzanna Asp, tfn 0764-21 77 38
Birgitta Adolfsson, tfn 0709-24 09 19
mellansvartochvitt@yahoo.com
Facebook
Utställningen
I Cecilia Germains verk Skin Soul, Inner Outer ställs en variation av påståenden efter varandra: BLACK BODY, WHITE SOUL WHITE SKIN, BLACK SOUL BLACK SOUL, PINK BLOOD. Verket kretsar kring relationer mellan hudfärg, självbild och identitet och låter orden ta plats i politiskt laddade rum; textens och konstens. Saadia Hussains videoverk BE-LONGINGS / TILL-HÖRIGHETER samlar föremål från hennes eget hem i en visuellt kraftfull mönsterexpose. Verket skapar en reflektion över längtan, förlust och försvar av tillhörighet. Vilka minnen finns kvar efter en flykt och vad tillåts byggas upp på en ny plats?
Tuva Osobi & Sam Ezehs nyproducerade verk presenterar en fotografisk porträttserie med afrosvenska personer. Släkt, vänner och personer på Stockholms gator har fotograferats och ställts frågor om hur det är att leva som afrosvensk i Sverige idag. I Lisa Wool-Rims Sjöbloms banbrytande seriealbum Palimsestframträder en berättelse om ett svårnavigerat röttersök och en kritisk uppgörelse mot en korrupt och cynisk adoptionsindustri som utnyttjar de personer den påstår sig vilja hjälpa.
Föreläsningar, stadsvandring och presentationer
Victoria Kawesa föreläser om den vita blicken och vithetens inverkan på det svenska samhället. Genom exempel på vardagsrasism och institutionell diskriminering görs försök att förstå dessa fenomen. Hon betonar vikten av att analysera hur vi använder oss av rasstereotypa bilder och händelser i den populärkulturella samtiden. 16 mars kl 18.00
Judith Kiros föreläser om skapandet av Rummet, ett av de första separatistiska rummen för antirasister och feminister som rasifieras och om arbetet med UR:s tv-serie Nationen som ger nya bilder av Sveriges historia. 18 mars kl 14.00
I samarbete med Afrosvenskarnas Riksförbund ges stadsvandringen I slavhandelns fotspår som tar deltagarna till platser i Stockholm där den svenska transatlantiska slavhandeln planerades och leddes, men också där motståndet formades och organiserades. 24 mars kl 10.00-12.00
Wendy Francis föreläser om svarthet i offentliga platser och privata rum - hon ställer frågor om rummet som hem, rummet som egendom och rummet som scen. Vilka rum är egentligen trygga för svarta kroppar? 25 mars kl 14.00
Natalia Murobha presenterar sin konst och projektet "Murobhas Art Meets the Kids" som fokuserar på att stärka barns självkänsla genom att lyfta deras drömmar och kreativitet. 25 mars 15.30
Macarena Dusant berättar om arbetet med sina två böcker Konsten att delta, om migrerade konstnärers villkor och konstfältets segregerande maktstrukturer, och konstnärsmonografin Valeria Montti Colque - La Jardinera, om feminism, diaspora och transkulturalitet, med fokus på språkliga förhandlingar och strävan efter ett avkoloniserat språk. 26 mars kl 12.00
Workshop Lets make and break patterns!
Tillsammans med unga så kickar Saadia Hussain igång ett kollektiv och interaktivt konstverk. Ett mönsterbygge som under utställningsperioden formas och gestaltas vidare tillsammans med besökarna.
Mycket välkomna att ta del av utställningsprogrammet!
Utställningens öppettider och föreläsningsprogram:
Torsdag 16 mars 16.00–20.00 Vernissage utställning 18.00 Victoria Kawesa
Fredag 17 mars 17.30–19.30 Workshop med Saadia Hussain*
Lördag 18 mars 13.00-16.00 Utställning 14.00 Judith Kiros
Söndag 19 mars 13.00–16.00 Utställning
Fredag 24 mars 10.00–12.00 Stadsvandring med Afrosvenskarnas Riksförbund* 13.00—16.00 Utställning
Lördag 25 mars 13.00—17.00 Utställning 14.00 Wendy Francis 15.30 Natalia Murobha
Söndag 26 mars OBS, se tid 12.00 Macarena Dusant
11.00–16.00 Utställning
Pressbild: Saadia Hussain, fotograf Helena Wikström.
* Föranmälan, begränsat antal platser. Maila namn och vilken aktivitet du vill delta i: mellansvartochvitt@yahoo.com
Projektet genomförs i samarbete med Studiefrämjandet med stöd från Stockholms Stad och Enskede, Årsta, Vantör SDF.
Wip konsthall, Årsta Skolgränd 14 BD 117 43 Stockholm, http://wipstockholm.se/konsthall/
Hitta hit
Pendeltåg och Tvärbana station Årstaberg
Se karta: www.wipsthlm.se/konsthall/besoksinfo
Banderoll ovanför ingången: ”wip:sthlm”.
Ring på porttelefonen!
Lokalerna är handikappsanpassade.
Om du inte kan gå i trappor, säg till i porttelefon så visar vi väg till hiss.
PERFORMANCE: THE CLEANER
Välkommen att vara en del av en helt ny, veckolång kollektiv performance av Marina Abramovic, körer, sångare och performers i Eric Ericsonhallen. Lämna din klocka, mobiltelefon och dina ytterkläder vid dörren, tillsammans skapar vi en gemensam upplevelse.
Varje dag kl 14–22 mellan 27 feb och 5 mars.
Fri entré. Ingen biljett behövs. Ingen förhandsbokning.
Från 12 år.
Läs mer om performanceverket här: http://bit.ly/2lrUFAN
UTSTÄLLNING & RE-PERFORMANCE: THE CLEANER
Performancverket uppförs i samband med utställningen 'Marina Abramovic – The Cleaner' på Moderna Museet. En retrospektiv som presenterar film, videoinstallationer, scenografier och fotografier från 1970-talet till idag. Varje dag återuppförs Abramovic performanceverk av specialtränade performancekonstnärer.
Moderna Museet och utställningen är öppen 18 feb–21 maj. Tisdag 10–20, onsdag–torsdag 10–18, fredag 10–20, lördag–söndag 11–18.
Entrépris:150/120 SEK.
Mer om utställningen här: http://bit.ly/2gso4cq
(English)
PERFORMANCE: THE CLEANER
You are invited to take part in a completely new, week-long public participatory experience by Marina Abramovic, choirs, singers and performers at the Eric Ericson Hall. You will be asked to leave all of your belongings including phones, watches, cameras, coats and bags at the door. Together, we will create a shared experience.
Every day at 14-22 between 27 Feb and 5 Mar.
Free admission. No tickets needed. No pre-booking.
From 12 years and up.
More info about the performance here: http://bit.ly/2kWPiMI
EXHIBITION & REPERFORMANCE: THE CLEANER
Make sure to visit the exhibition 'Marina Abramovic – The Cleaner' at Moderna Museet. A retrospective that presents films, installations and photographs from the 1970s to today. Works by Abramovic will be reperformed daily by performance artists who have been specially-trained.
Moderna Museet and the exhibition is open18 Feb–21 May. Tuesday 10.00–20.00, Wednesday–Thursday 10.00–18.00, Friday 10.00–20.00 and Saturday–Sunday, 11.00–18.00.
Admission: 150/120 SEK.
More about the exhibition here: http://bit.ly/2gIv2cH
Länk: www.modernamuseet.se/stockholm/sv/utstallningar/marina-abramovic/performance-the-cleaner/
22-25 februari delar de tiden på wip:konsthall tillsammans.
Vernissage 4 februari kl 13–16
Extraöppet sön 5 feb 13-16
Öppettider ons – fre 12-17, lör 13-16
även kvällstider enl överenskommelse
Galleri Eva Solvang, Grevgatan 26, Stockholm
tel 08-442 61 80, 070-413 53 39
Länk: www.gallerievasolvang.se
Wip Konsthall:
Fotografi och skulpturala verk med utgångspunkt i vår ständiga längtan efter renhet. Ritualerna och medlens uttryck har förändrats, men längtan är densamma. Vi föreställer oss att det finns en möjlighet att uppnå en sund själ i en sund kropp, ett tillstånd där det vi skäms över är borta. Verken är en del av en utställning som visades på Konstnärshuset i Stockholm 2016.
Anna Ridderstad (f. 1976) är utbildad på Konstfack och har varit verksam på den konstnärsdrivna scenen sedan 2006. Hon har bl.a. gjort separatutställningar för Galleri 54 (Göteborg) och Konstnärshuset (Stockholm). Hennes verk utgår från existensiella situationer, där människans dubbelbottnade strävan efter kontroll är ett återkommande tema. I grunden finns också ett starkt intresse för vad olika material berättar, och hur vi fysiskt upplever dem. Enkla filmsekvenser sammanställs med minimalistiskt influerade installationer, ofta i helt platsspecifika verk. Anna Ridderstad tilldelades Konstnärsnämndens 2-åriga arbetsstipendium 2014 och är sedan 2016 medlem av gallerikollektivet ID:I.
Länk: www.annaridderstad.se
Förmörkelse,
att hamna i en kris.
Månen skymmer solen,
ett dunkelt ljus.
Bilder om ett tillstånd, fotograferade i Grekland sommaren 2015 när den ekonomiska krisen var som mest akut.
Eva-Teréz Gölin arbetar med fotografi och är utbildad vid Fotoskolan i Gamleby 2002-2004 och Kungl. Konsthögskolan 2015-2016. 2011 gav hon ut boken "Mobil" samt ställde ut på Stockholms Fotoantikvariat, 2014 visades bilder ur serien "Hornstull-Slussen" på Virserums Konsthall och i år har hennes kommande bok "Without Interrupting Your Life" deltagit i vandringsutställningen "Artists As Independent Publishers" som visats på Weserberg Museum i Bremen, Bergen Academy of Art and Design, Kungl. Konsthögskolan, The Royal College of Art i London och The University of the Applied Arts i Wien.
Utställningen är curerad av Stina Brockman.
Vernissage nu på lördag:
Lördag 3/12 kl 13-17
Utställningens öppettider:
Söndag 4/12 kl.13–17
Lördag 10/12 kl.13-17
Söndag 11/12 kl.13–17
Adress: Årsta skolgränd 14 bd, 117 43 Stockholm,
Karta: http://www.wipsthlm.se/konsthall/besoksinfo
Länk: www.e-t.se/
Kan du lita på dig själv? En utställning om det tvetydiga i tillvaron. Hur kan olika människor se samma sak och ändå återberätta helt olika saker? Detta är något som fascinerar oss båda. Hur vi människor läser in olika betydelser i det vi ser och upplever, utifrån var och ens historia och bagage.
Höstens utställningsprogram i wip:konsthall. Konsthallen hålls öppen lördag och söndag mellan 12-16.00, då det finns utställningsprogram i konsthallen. Vernissagen sker torsdag eller fredag kväll. Vissa avvikelser kan dock förekomma. För mer information om vernissage och öppettider se annons på hemsidan för resp utställning. Utställningsannons publiceras senast en veckan innan utställningen öppnar.
Fem unga personer med olika intressen såsom bakning, bildkonst, boxning, foto och pedagogik. Fem muslimska kvinnor med hijabi, omgärdade av ett samhälle som ser dem som ovanliga.
I den svenska debatten är hijaben ofta kopplad till rasistiska fördomar där muslimska kvinnor porträtteras som passiva offer. Communityteatern* Svenska hijabis vill bryta med denna stereotyp genom att låta svenska hijabis själva föra sin talan.
Urpremiär på Dramaten/Elverket den 14 Oktober 2016
Stockholm http://www.dramaten.se/repertoar/svenska-hijabis/
Uppsala http://www.uppsalastadsteater.se/svenska-hijabis/
Göteborg http://www.stadsteatern.goteborg.se/backa-teater/pa-scen/2016-2017/svenska-hijabis/
Linköping http://karil.se/portfolio/svenska-hijabis/
för ytterligare information besök hemsidan www.svenskahijabis.se och www.communityteater.org
Länk: www.communityteater.org
Galleri Flach proudly presents Henrik Samuelsson's second solo exhibition at the gallery, entitled "Ashes". As the title indicates, the exhibition relates to ideas regarding transience and to a state of mind of silence and calm - an extension of quietude in time and space.
The architecture and formal composition of the paintings generate a strong sense of presence in the exhibition, emphasised by an underlying structure of vertical and horizontal lines. Their interaction creates a space that surrounds and captivates the viewer. The paintings deal not only with shifting perspectives, but also with the inner light that emerges in the subtle gradation of colour, as in a painting by Piero della Francesca. In the grand architecture of the images, one can also detect an underlying form reminiscent of a cross. Its purpose, however, is not to demonstrate the religious idea of a divine presence, but to create a framework, a spatiality, permeated by silence and contemplation.
In the paintings "Ashes" and "Core", the pictorial idiom is refined to archaic sceneries void of people. They contain no unexpected elements or figurative narratives. Instead, they constitute a refugium - a refuge - for the concentrated gaze of quiet contemplation. The eye follows the perspective towards the sky or a dark square of eternity.
The exhibition also reveals a substantial sense of presence in situ, in place. In the paintings "Dusk Box" and "Sooty Void", the imagery opens towards a wooded area; a northern terrain that frequently recurs in the works of Henrik Samuelsson. Through the window, and framed by the modernist architecture, a landscape emerges with a house at the edge of a forest that recalls a sense of familiarity, a place to return to. Everything there is seemingly still, yet in constant flux. Matter does not disappear, it just transitions from one state to another.
Henrik Samuelsson has since his last exhibition at Galleri Flach (2013), shown, among other, "Cool" at Galerie Laurent Godin, Paris (2014) and participated in the group exhibition "Les Esthetique's d'un mode désenchanté" at the Centre d'Art Contemporain, Meymac, France (2014). He has also been represented at the art fairs Market Art Fair (Stockholm), Art Geneva and Art Cologne.
Länk: galleriflach.com
Ljuskonstverk på parkeringshus vid Östra Sjukhuset i Göteborg.
Dynamisk ljusgestaltning inspirerat av DNA och hjärtats puls. Programmerade LED armaturer.
På uppdrag av Västfastigheter/konstenheten.
Offentlig gestaltning - Folktandvården Linné, Växjö. Blåst glas, LED-ljus, laserskuren laminerad plexi.
Mått: ca 160 x 100 cm
Utställning på Husby konsthall, Husby gård. Skyltat från T-banan. Massor av konst och performance/konserter. Dygnet runt. Spelningarna börjar kl 17. Sen hela natten. Grill & bar.
https://www.facebook.com/events/327486294270536/
Sista helgen av pågående utställning ”Ingemansland” i WIP:konsthall.
Lilla Galleriet, Konstnärshuset Smålandsgatan 7.
Verk med utgångspunkt i människans ständiga längtan efter renhet. Curator: Celia Prado.
En utställning om det tvetydiga i tillvaron. Hur kan olika människor se samma sak och ändå återberätta helt olika saker? Detta är något som fascinerar oss båda. Hur vi människor läser in olika betydelser i det vi ser och upplever, utifrån var och ens historia och bagage.
utställning i Nässjö, Småland
Länk: www.nassjo.se/Kommuninvaanare/Bibliotek-kultur-arkiv/Naessjoe-konsthall/Paagaaende-utstaellning
Medverkande utomhus i Rånäs Slottspark
I parken möter du konstverk av 28 medverkande konstnärer från olika länder och landskap: Anni Ar man & Elina Strandberg, SF, Kory Clarke, USA, Ludmila Christeseva, Ylva Ekman, Michael Ellburg, Ina Eriksson, Johan Frid, Åse Frid, Johan Fremling, Björn Gimstedt, Chun Lee Wang Gurt, Iryna Hauska, Johanna Heissenberger, Eva Hilding, Kristina Jansson, Berth Volund Johansson, Roine Karlsson, Ari
Luostarinen, Bodil Löthman, Gunnar Carl Nilsson, Teymor Zarre, Nanna Castillo & Nito Vega, Mariana Silva Varela, Marika af Trolle, Kent Wahlbeck, Teresa Wennberg.
Medverkande i Stenkvarnen
Inomhus möter du bildkonst och konsthantverk av 24 medverkande från flera länder och landskap: Anneli Andresen, Tommy TC Carlsson, Annika Ada Dahlsjö, Sven-Åke Ekberg, Michael Ellburg, Carina Fogde, Kiki Freese, Johan Fremling, Nina Hedman, Sten Hedlund, Eva Hilding, Kristina Jansson, Leena Jokela, Maud Karlsson, (dans 14.8. och film ), Petteri Luoto, SF, Aino Myllykangas, Lo Månsson, Malin Olsen, Bjarne Riesto,
N, Maud Spangenberg, Marina Kaplan Stenby, Larissa Stenlander, Kristina Thorman, Johanna Törnqvist, (Film, bärbar konst och workshop Precious Trash 10-11.8.) och Teymor Zarre.
Länk: www.ranassalongen.se
Ett golv bestående av 31 målade EU-pallar och 550 l krita. Kritan torkar på ca 2 veckor och blir helt vit och kommer att krackelera.
Bakom golvet förbereds en stor väggyta men den är fortfarande tom, vit vid vernissage.
Väggen kommer att målas live under vernissagen.
Jag har bjudit in Your Planet is Next (Arvid Wretman) att spela, han kommer att arbeta med en elektronisk ljudbild i rummet.
Vi vill mötas för att gå in i varandras uttryck utan att illustrera varandra. Att bli så närvarande i oss själva, i närvaron av varandra, så att vi når något nytt i mötet. Your Planet is Next med sina förberedda ljud som kommer att förändras i stunden. Jag med en specifik kulör och med olika redskap för att stänka, kasta, måla, teckna och spruta färgen. Verket utvecklas under process live inför publik.
Den skapande akten är lika viktig som den målning som den ger upphov till. I detta gränsland mellan måleri och performance aktiveras slumpen som medskapare av verket. Det är ett experimentellt möte. Även om delar är förberedda, vet vi inte vilka vägar målningen eller ljudbilden tar. Performance pågår i 60 minuter.
Tid, puls, repetition, intensitet, paus och rymd är begrepp vi förhåller oss till.
Vi jobbade en timme, tills väggen i princip var monokromt rosa. Som målare var detta en mycket intressant process, där jag ett flertal gånger med snabba beslut målade över intressanta och bra måleriska situationer till förmån för performance idén där akten att måla och vägen från den vita tomma ytan till den monokromt rosa målningen i rummets hörn var det viktiga.
Performance vs Painting.
12 konstnärer ställer ut sina verk
Länk: skulpturparken.se
Jubileumsutställning med 40 konstnärer inom Måleri, Skulptur, Emalj, Mosaik, Grafik
Länk: www.gallerievasolvang.se
En familj är inte alltid vad vi tror att den är. Mycket görs för att upprätthålla myten om den lyckliga familjen. Vad är sant och vad är falskt? Och vad kan vi tjäna på att hålla fast vid den fina fasaden, vad döljer sig bakom? Kan det dolda vara vackrare?
Vad gör exilen med familjen, vad gör korsandet av gränser, pass, en splittrad sammanhållning?
Olika slags familjer är på en och samma gång berättelsen om våra rötter och om vår framtid.
I La familia möter åskådaren fyra kroppar ristade med olika erfarenheter, individer som utmanar och upplöser gränserna kring kultur, etnicitet, kön, språk, makt och sexualitet.
En familjeföreställning för alla från 11 år.
Länk: www.aliasteatern.com
Vårens utställningsprogram i wip:konsthall. Konsthallen hålls öppen lördag och söndag mellan 12-16.00, då det finns utställningsprogram i konsthallen. Vernissagen sker torsdag eller fredag kväll. Vissa avvikelser kan dock förekomma. För mer information om vernissage och öppettider se annons på hemsidan för resp utställning. Utställningsannons publiceras senast en veckan innan utställningen öppnar.
VERNISSAGE
Lördagen den 16 januari, kl 12-17.00
Presentation av utställningen kl 14.00
Gästgiveri
Café & Restaurang
Välkomna!
Länk: www.hishult.com/
"I am mountain, to measure impermanence" är en obruten filmtagning som skildrar mätningarna av Kebnekaise ur det mänskliga realtidsperspektivet. Kamera är placerad på nordtoppen med blicken riktad mot den undansmältande sydliga glaciärtoppen. Vi följer på avstånd forskarnas arbete då de samlar prover och gör mätningar. De synliga förändringar vi ser i naturen är de stora molnbankarna som likt pågående metamorfoser passerar runt bergstoppen under den fem och en halv timmar långa tagningen.
Sedan 1902 har mätningar gjorts av Kebnekaises södra topp, Sveriges högsta punkt. 113 års forskning visar på en tydlig tendens. Berget smälter. Kebnekaises nordliga topp består av sten och kommer troligen, om det mönster mätningarna visar på, snart vara den högsta av de två.
I utställningen "I am mountain, to measure impermanence" utför Ljungh en slags konstnärlig grundforskning. Det pågår ett systembyggande, hon lånar metoder, verktyg och instrument från vetenskapen och leker med förskjutningar mellan dessa.
I en serie bilder och skulpturer utforskar Ljungh berget och jordskorpan. Som om hon undersöker varaktigheten i det som vårt mänskliga ordnade samhällsliv vilar på och de skikt som är grunden för detta. Ljungh har tidigare reflekterat över och fotograferat vad som ser ut att vara skikt ur berggrunden där spår av mänsklig påverkan gör sig gällande. Även de material Ljungh återkommande använder sig av, olika plaster, gips och betong vittnar om hennes intresse för det moderna samhället, dess historia och utbredning.
I utställningen finns även ett ljudverk. Ljungh har läst in alla mätningar av Kebnekaises sydtopp fram till nu. Neddragna i tempo blir de extremt lågfrekventa basljud och vibrationer. Till detta har Ljungh konstruerat en seismograf, det mätinstrument som används för att mäta rörelser i marken. I ljudlandskapet möter hon den kropp som hon upplever att berget utgör med ljudet från sin egen kropp. Ljunghs röst blir den seismiska kurvan som uppmäter de lätta jordskalv som kommer inifrån berget samtidigt som de är bärare av en specifik vetenskaplig information.
Ljungh använder begreppet antropocen som ett nyckelord. Den påverkan som människan har haft på jorden sedan industrialiseringen kan betecknas som ett geologiskt paradigmskifte. Förändringarna har lett oss in i en så radikalt förändrad epok att den kommer behöva benämnas som en egen sådan.
Med stöd av Konstnärsnämnden.
Länk: www.annaellegallery.com
Vårens utställningsprogram i wip:konsthall. Konsthallen hålls öppen lördag och söndag mellan 12-16.00, då det finns utställningsprogram i konsthallen. Vernissagen sker torsdag eller fredag kväll. Vissa avvikelser kan dock förekomma. För mer information om vernissage och öppettider se annons på hemsidan för resp utställning. Utställningsannons publiceras senast en veckan innan utställningen öppnar.
Lilla Galleriet/Umeå
Separatutställning / Skulptur och Print
Skulpturer i betong och brons som kan tyckas fjättrad i omslag. Tänkaren Søren Kierkegaard hade kanske kallat det för ett försök till omvårdnad av det inre livet.
Länk: lillagalleriet-umea.se/
1915 samlades i denna skola organisationer och föreningar för att diskutera hur man i framtiden skulle kunna förhindra uppkomsten av krig. Detta resulterade i en av resolutionerna som efter kriget låg till grund för bildandet av Nationernas Förbund. Till hundraårsminnet av detta möte har Varberg velat skapa en samlande symbol.
Resultatet är två balanserande Bladhjätan. En ljusinstallation med programmerade dynamiska färgspel gör att gestaltningen hela tiden kan visa sig i nya skepnader. Ljusinstallationen kan också interagera med musik och visualiserar på detta sätt dagens energi och aktivitet inne i byggnaden.
Skrivandets Förhandlingar; Konflikt och ansvar i text
Utställning och uppläsningar av deltagare i kursen Skrivandets Förhandlingar; Konflikt och ansvar i text. Konstfack 2015. Kursledare: Elisabeth Hjort
Länk: www.suzannaasp.com
-Kan du ibland sakna dina bröst, så som de var innan Operationen?
Kan du ibland sakna ditt gamla namn?
- Tvillingskapet ur Snoppen blöder
Snoppen blöder är en trans-terapeutisk chakradans som rör sig mellan performance och koreografi. Efteråt skymtar en närmast drömlik värld av tjejighetens diktatorer, mjuka sköra kukar och dansande gubbar som räddar insekter.
Föreställningen baseras på biomytografiska texter av och med scenkonstnärerna Eddie Mio Larson och Leopold K Bojsenburg i konstkollektivet Tvillingskapet.
Tvillingskapet vill skapa utrymme för ett kollektivt bearbetande av traumat att leva i en tvåkönsvärld. Idéer om kön och könsroller gestaltas, blottläggs och raseras i en smärtsam process.
Tvillingskapet är ett samarbete mellan Transmilitanta Brigaden och Kvalitetsteatern.
"Ritualer är obligatoriska.
Dina höfter är obligatoriska.
Sorg över den inre mannen är obligatorisk. Det ska va slut med valfrihet nu.
Sorgen ska va obligatorisk."
-Tvillingskapet
Efter föreställningen bjuder vi in till ett samtal/kreativt häng. Med i arbetet: Paloma Madrid, Robin N Spegel, Leopold Bojsenburg, Eddie Mio Larson, Kvalitetsteatern & Transmilitanta Brigaden.
I avsnittet får du se hur en fantasifågel i glas tar form.Fantastiskt kul att barn får en inblick i glaskonsten och glashantverkets värld!
Av Svenska Barnprogram.2014
Öppna ateljéer på Wip:sthlm.
15.00 - 20.00 därefter bar och mingel till 23.00
Hej och välkommen till Andrology Showroom, period 2.
(scroll down for english)
Andrology Showroom är en gratis bokningstjänst där du som privatperson kan boka hem tre olika uppvisningar av och med mig, Carl Olof Berg, till din lägenhet.
Under perioden 28 september - 9 oktober är bokningen öppen för dig som bor i stockholmsområdet.
För att boka, ring 0769 - 454444
Rekommenderad tid för hembesök är vardagar mellan kl 16 - 20.
Jag har övat in de här tre uppvisningarna som du får välja mellan: en prinsessjympa vid grammofonen, ett melankoliskt pop quiz med poplåtar skrivna av män vid ditt ostämda piano eller en guidad visning av slutna manliga rum i ditt kök. Mina uppvisningar är mellan 20-30 minuter långa. Du kan vara ensam åskådare eller bjuda hem så många du vill.
Du kan också besöka mig under perioden vardagar kl 12-15 i det mobila bokningskontoret för en kaffe, samtal eller prinsessjympa.
Plats: WIP Dansstudio, Årsta skolgränd 14 a / 12 b.
Tid: Vardagar 12-15.
För att komma in, ring 0769-454444 så kommer jag och öppnar
http://andrologyshowroom.se/
Andrology Showroom är ett konstprojekt som vill erbjuda ett personligt samtal om maskulinitet och prestige men också om hemmet som en scen där vi skapar och bygger våra kroppar.
Andrology Showroom genomförs med stöd av Stockholms stads kulturförvaltning.
//
Hello and welcome to Andrology Showroom, second round.
Andrology Showroom is a free of charge delivery service where you can book three different performances by and with me, Carl Olof Berg, to be presented in your home.
During the period of September 28th to October 9th the service is open to residents in the Stockholm area.
To make a reservation, call 0769-454444
Recommended time for home delivery is between 4 - 8 pm.
I have rehearsed and prepared these three to choose from: a princess work out, a melancholic pop quiz with pop songs written by men by your piano or a guided tour of secluded male areas in your kitchen. My performances are 20 to 30 minutes long. You can be alone as audience or invite as many as you like.
You can also come and visit me in the mobile booking office weekdays between 12.00 - 15.00 for a cup of coffee, chat or a princess work out.
Venue: WIP Dansstudio, Årsta skolgränd 14 a / 12 b
Time: Weekdays 12.00 - 15.00
Access: Call 0769 - 454444 and I will let you in.
http://andrologyshowroom.se/
Andrology Showroom is an art project that aims to offer a personal conversation on masculinity and prestige but also about our home as a stage where we create and build our bodies.
Andrology Showroom is funded by the city of Stockholm
Konsthallen hålls öppen lördag och söndag mellan 12-16.00, då det finns något utställningsprogram i konsthallen. Vissa avvikelser i öppettider kan förekomma. Vernissagen sker torsdag eller fredag kväll. För mer information om vernissage och öppettider se annons här på hemsidan för resp utställning. Utställningsannons publiceras senast en veckan innan utställningen öppnar.
Teckningar av 102 konstnärer från USA och Europa visas på Teckningsmuseet i Laholm. Vernissage 19 september 12:00-16:00. Utställningen pågår till 10 januari 2016.
Kranbilsbaletten är en koreografi och en upplevelse. Där jag ställer mig frågan; Vad kan en "kranbilskropp" utföra? Vad är kranbilarnas vardagliga rutiner? Kan kranbilarna bryta sig loss och dansa själva? Tillsammans med dansaren Niki Tsappos, luftakrobaten Aedin Walsh, dancehallgruppen So Mad Crew och nykomponerad musik av Dj Dgeral är nu upplevelsen färdig att åskådas.
Plats:Parkeringsplatsen utanför stadshuset i Nacka. Granitvägen 15.
Tid:16.00- ca 16.45
Länk: www.palomamadrid.me
Installation med film, ljud och skulptur. Verket är skapat direkt för Bergrummet, och utgår från rummets karaktär av källare och de kulturella föreställningar som kopplas samman med det. Källaren huserar det bortträngda, det vi inte vill kännas vid, medan vattnets sätt att hitta utvägar alltid vinner över försöken att stänga det ute.
Lena Flodman medverkar i OpenART med två större verk Skivad Anka(Sliced Duck) och Ankeborg(Duckburg) placerade på två olika platser på stan i Örebro.
Bodies that resist
Bodies that resist:
Performance Art Meeting
Athens School of Fine Arts
1st to 14th of june 2015
https://asfabarbecue.wordpress.com/events/performances/reverse-suzanna-asp/
Our bodies turn progressively into a form of work under the influence of image and technology; an object to be produced and consumed. A dominant and dominating image of the ‘right’ body is imposed by a visual culture very much organized around commercial advertising and celebrity worship . The means for adapting to this imperative are pervasive, augmenting the discourse of the imaginary destabilization of the body with new technologies of discipline (fashion, surveillance, diet, exercise, cosmetic surgery, photography). A discourse of self-actualization encourages further these pressures normalize body and subjectivity, extending the mechanisms of control in the most intimate spheres of existence, while varied expressions of body dissatisfaction manifest themselves in physical symptoms of distress resulting from the aforementioned destabilization.
https://asfabarbecue.wordpress.com
Länk: https://asfabarbecue.wordpress.com/events/performances/reverse-suzanna-asp/
2015 fyller Skulptörförbundets 40 år och jubileet manifesteras med ett femtontal utställningar i landet och även ett par utställningar i Finland. Under sommaren uppmärksammar Järfälla Kultur jubileet med två utställningar med deltagande konstnärer från Skulptörförbundet: I Görvälns slottspark 23 maj–13 september och i Jakobsbergs Konsthall 30 maj–30 augusti.
Länk: www.jarfalla.se/uppleva--gora/kultur/kultur--och-aktivitetshus/konsthallen.html
International Sculpture Exhibition Ølgod, Denmark 2015
"Regine- Sørens evig kætlighed"
Länk: www.skulpturolgod.dk/
Mejan Arc: the Department of Architectural Theory and History, is delighted to announce the opening of this year's spring exhibition.
Individual research projects focus on a variety of case or field studies, including an audio record of the Unesco World Heritage site Öland (Muriel Jansson), traces of ancient Atlantis in Uppsala (Heyman), the lost spaces in the moving city of Kiruna (Hesselgren), the changing landscape around the largest limestone mine in Sweden near Målmo (Ashton), the ubiquitous presence of the homeless (Massot), the condition of race and invisibility (Richards), tracking the evolution of the Cementa neighbourhood in Liljeholmen (Nilsson), cruising in the shadows of the early 20th century painter Eugène Jansson (Mayes), archiving a stretch of highway crossing Stockholm (Lageryd), reviving the project ARARAT (Jansson), the seductive history of sex hotels (Boström), an atypical model of a train station designed by the architect Jerzy So?tan in Warsaw (Jan Zydek) and the investigation into the threaded nature of white space (Jenkins).
Minnet av en flykt är en komplex installation som bygger på en iscensättning av Katarina Eismanns fars dramatiska flykt i en fiskebåt från Köpenhamn till Malmö under andra världskriget.
Sedan 2008 arbetar Katarina Eismann med FOLDOUT – ett gränsöverskridande projekt som har vuxit fram genom en rad olika samarbeten, bl.a. med koreograf Anna Källblad som gjort koreografi och arbetat med iscensättningen, performancekonstnär Maija Hirvanen, cellisten Chrichan Larson, mezzosopran Annette Taranto samt journalist Merete Monberg, som har undersökt hur minnen och erfarenheter av krig överförs och ärvs mellan generationer, hur det är att växa upp i skuggan av krig och vilken möjlighet det finns att bearbeta minnen utifrån en annan tid och plats.
http://www.foldout.se/
Länk: www.modernamuseet.se/sv/Malmo/Utstallningar/2015/Katarina-Eismann-Foldout
Andrology Showroom är en gratis bokningstjänst där du som privatperson kan boka hem tre olika performance av och med mig, Carl Olof Berg, till din lägenhet.
Du ringer den automatiska telefontjänsten på 0769 - 45 44 44 eller besöker andrologyshowroom.se för mer information.
Jag har övat in de här tre uppvisningarna som du får välja mellan: en prinsessjympa vid grammofonen, en lågmäld pianokonsert med poplåtar skrivna av män vid ditt ostämda piano eller en guidad visning av slutna manliga rum i ditt kök. Mina performance är 20-30 minuter långa. Du kan vara ensam åskådare eller bjuda hem så många du vill.
Andrology Showroom är ett konstprojekt som vill erbjuda ett personligt samtal om maskulinitet och prestige men också om hemmet som en scen där vi skapar och bygger våra kroppar. Det är också mitt examensprojekt från masterprogrammet Nya Performativa Praktiker på Dans och cirkushögskolan i Stockholm.
Mellan den 2-17 maj flyttar Carl Olof Berg in i Lilla Galleriet på Konstnärshuset och gör det till sitt eget kontor och showroom där du kan träffa konstnären själv, delta i prinsessans Birgittas motionsprogram från 1967, eller bara hänga. Här visas också smakprov på tre olika performance som du sedan kan boka hem till din egen lägenhet kostnadsfritt, som en bibliotekstjänst eller hämtmat.
Carl Olof Berg forskar om maskulinitet och prestige i sin konstnärliga praktik som performer och koreograf. Med sin egen kropp och dess historia som redskap tolkar han prinsessgymnastik från 60-talet, poplåtar skrivna av män med sitt coverband Bögen men ger också guidade visningar av herrklubbar. Frågor som behandlas är vilka kroppsliga praktiker som skapar och reproducerar manlig prestige. Var, när och hur rubbas de här processerna? Vad sätts på spel i mötet mellan hans kropp, sociala strukturer och rörelse?
Länk: www.andrologyshowroom.se
Ett tolvmånaders projekt som påbörjades i januari i år, där vi ger uppdrag till varandra, nytt tema varje månad, tre konstnärer. Visas i sommar på Sliperiet i Borgvik, Värmland.
www.sliperietborgvik.se
Länk: https://www.facebook.com/pages/A_conversation_piece/1423144267989300
Konstnärlig gestaltning med dynamiskt ljus på ett parkeringshus fasad, Östra sjukhuset, Göteborg.
På uppdrag av Västra götalandsregionen
Färdigställt: Januari 2016
Fasaden är klädd med sträckmetall.
Ljusgestaltningen sträcker sig över en yta på 70 meter bestående av linjära LED-armaturer som programmeras att gestalta en dynamisk puls och färgskiftningar inspirerat av DNA och hjärtrytmen.
I vilka rum skapas den maskulina kroppen?
”A guided tour of the men’s club” är ett 20 minuters performance om maskulinitet och prestige av och med mig, Carl Olof Berg, i form av en guidad visning. Mot bakgrund av min egen uppväxt i Karlstad och intresset för hur makt, tystnadskultur och den sexuella blicken skapar identitet och kön delar jag med mig av frågeställningar på temat herrklubbar. Jag vill genom att ställa ut maskulinitet som ett objekt möjliggöra en diskussion om slutna rum och den prestige som omger dem.
Bokning: Obs. Begränsat antal platser (12 st) per performance. Boka plats genom mejl till andrology@carlolofberg.com,
ange datum, tid och telefonnummer.
Tider: Kl 12 den 25, 26, 27 februari.
Målgrupp: Riktar sig till vuxna eller unga vuxna och har en lägsta åldersgräns på 15 år.
Plats: Lilla studion, Danscentrum Stockholm. Jungfrugatan 7, Stockholm.
Längd: 20 min
Språk: Engelska
Välkomna!
Jag, Carl Olof Berg (f 1975) forskar om maskulinitet och prestige i min konstnärliga praktik som performer och har Stockholm som bas för min verksamhet sedan 20 år tillbaka. Med utgångspunkt från min egen kropp och dess historia intresserar jag mig för hur vi fostrar och könar våra kroppar då som nu men också hur maktstrukturer, arkitektur och arv formar och reproducerar den maskulina kroppen.
Mitt arbete ‘ TheAndrology Showroom’ består av ett flertal olika slags publikmöten i form av guidade visningar, gruppträning med prinsessgymnastik och coverbandet ‘Bögen’ som framför sånger skrivna av män på ostämda pianon hemma hos folk.
In english
”A guided tour of the men’s club” is a 20 minute long performance by me, Carl Olof Berg, in the format of a guided tour. I make research on the topic of masculinity and prestige within my artistic practice as performer and choreographer. In this performance I share some personal reflections on how the masculine body is constructed and reproduced by architecture and the sexual gaze.
There is a limit of 12 persons at a time so you make a reservation by sending an email to andrology@carlolofberg.com
Location: Lilla studion, Danscentrum Stockholm
Dates: February 25th, 26th, 27th at 12.00
Age limit: 15 years
Language: English
Welcome!
Länk: www.carlolofberg.com
28 konstnärer visar över 100 nya verk - VÄLKOMNA
Länk: www.evasolin.com
För öppettider se Liljevalchs hemsida
Länk: www.liljevalchs.se
*Medverkande: Acrobalance, Katja Aglert, Alberto Alessi, Roy Andersson, Momoko Ando, Tadao Ando, Gustavo Avilés & Talina
Aguila, Miriam Bäckström, Uta Barth, Bo Bergström, Christian Boltanski, Tommaso Bonaventura, Elettra Bordonaro, Ulrike
Brandi, Mark Braun, Didi Bruckmayr, Katja Bu?low, Chris Burden, Huai Yan Chang, Dawid, Elisa Del Prete, Philip-Lorca diCorcia,
DinellJohansson, Jan Ejhed, Carin Ellberg, Juan-Pedro Fabra Guemberena, Federico Favero, Christof Fielstette, Form Us With
Love, Monica Förster, Tamar Frank, Vellachi Ganesan, GRAD, Sophie Guyot, Robin Hayes, Steven Holl, Vesa Honkonen, Takeshi
Hosaka, Rolf Hughes, Torbjörn Johansson, Lutz John, Ronald Jones, Gjorgje Jovanovik, Klaus Kada, Naseh Kamgari, Madeleine
Karlsson, Anna Kleberg, Josef Kleindienst, Matti Klenell, Kram/Weisshaar, Mischa Kuball, Ivan Kucina, Marika B. Lagercrantz,
Uno Lai, Björn Larsson, Light Collective, Åke E:son Lindman, Mats Lindström, Tuija Lindström, Lundahl & Seitl, Alessandro Lupi,
Kaoru Mende, Niclas Reed Middleton, Bernard Murigneux, Jonas Nobel, Jockum Nordström, Jean Nouvel, Tomaz Novljan, Eiji
Okuda, Olsson & Linder, Performing Pictures, Axel Petersén, Katja Pettersson, Iakovos Potamianos, Tessa Praun, Branimir Prijak,
Leonard Qylafi, Ingegerd Råman, Farvash Razavi, Rudy Ricciotti, Pipilotti Rist, Valentin Ruhry, Stefan Ruitenbeek, Thomas Sandell,
Helene Schmitz, Oskar Schönning, Ann-Sofi Sidén, Amy Simon, Skart, Minja Smajic, Snøhetta, Charles G. Stone II, Carouschka
Streijffert, Nino Strohecker, Surrey NanoSystems, TAF, Elisabeth Toll, Dietmar Tollerian, Tamara Tomic Vajagic, Ulay, Ignacio
Valero, Srdjan Valjarevic, Paulina Villalobos, Sakari Viika, Jesper Waldersten, Marijke van Warmerdam, Annika Wik, Yoko Yamano,
Aleksandar Zograf
Samlingsutställning Galleri Eva Solvang
Vernissage 6 dec 13-16
Pågår tom 18 dec
extraöppet sön 7dec 13-16, mån 8 dec och
tis 9 dec 12-17
Adr: Grevgatan 26 114 53 Stockholm
Övriga tider, även kvällstider enl. ök.
08-442 61 80, 070-413 53 39
eva@gallerievasolvang.se
Länk: www.gallerievasolvang.se
Konstnären Helena Byström och koreografen Anna Källblad har arbetat med film tillsammans med tre kvinnor som flyttat till Botkyrka under 60-talet från Norrbotten, Finland och Estland. Utifrån deras minnen breder ett samtal ut sig om livet, kärleken och dansen.
Länk: botkyrkakonsthall.se/
Iwo Myrin
På Galleri Konstepidemin visar Iwo Myrin skulpturer och fotografier. Skulpturerna är bronsavgjutningar av platser i skogen. De är gjutna direkt i formtagningar som är gjorda på plats i skogen med svampar, kottar, löv, barr mm. I titlarna kan vi läsa från vilken plats och vid vilken tidpunkt formerna är tagna. Fotografierna är tagna med hålkamera, vilket är en kamera utan objektiv. Endast ett litet hål släpper in ljus i kameran istället för för ett objektiv med glaslinser.
Siri Tolander
Utställningen Fånga är en del av en pågående undersökning av form och förändring med utgångspunkt i tankar kring organisk konstruktion, Foucalts teorier kring heterotopier och mellanrum skapade av oss. Städer, platser o rum konstrueras, växer och utvecklas. Ibland förtvinar de eller förstenas i vissa konstellationer. Men även det förstenade är under ständig förändring. Samtida reliker och ruiner finns omkring oss. De kan försvinna i viljan att förnya eller glömmas bort och då få leva ett eget liv. Jag anser att det bortglömda och diffusa behövs för att ge utrymme till egna ideer, analyser och funderingar. Det osäkra ger plats åt drömmar. Men det osäkra sorteras ofta bort i rädslor och maktbehov så hur hävdar man dess betydelse och vikt i en offentlig miljö?
Vernissage fredag 24 oktober 17.30–20
Öppettider
Måndag stängt
Tisdag–onsdag 10:00–18:00
Torsdag 10:00–20:00
Fredag 10:00–18:00
Lördag–söndag 10:00–17:00
Länk: www.dunkerskulturhus.se
Vistelsestipendium WIP Dansstudio 2015.
Sista ansökningsdag 15 december 2014 till wipdansstudio@gmail.com Besked lämnas 1 februari 2015.
Stipendiet riktar sig till dig/er som inom din/er konstnärliga praktik är intresserad/e av antirasism, postkolonialism, aktivism, normkritik, schamanism, feminism och relaterade ämnen.
Tidsperiod: 1-3 månader under 2015 beroende på ditt behov. Denna period planeras i samråd med oss koreografer i studion. Vi som driver WIP Dansstudio under 2014/2015 är Anna Källblad, Paloma Madrid, Carl Olof Berg och Karina Sarkissova. WIP Dansstudio har funnits sedan 2006.
Kriterier.
Du/ni definierar ditt/ert arbete och/eller uttryck som koreografiskt.
Du/ni är i början av ditt/ert konstnärsskap.
Du/ni är i behov av en lokal att utveckla det i.
Ansökan skrivs med hjälp av följande frågor:
-Vilka frågeställningar arbetar eller vill du/ni arbeta med?
-Hur planerar du/ni att utforska dessa frågor?
-Hur mycket tid skulle du/ni vilja ha till att utforska detta?
-I ett drömscenario, vad skulle du/ni vilja att detta resulterade i? (The sky is the limit)
Bifoga CV eller ett personligt brev. Max 3 sidor sammanlagt.
Hälsningar.
Anna Källblad www.annakallblad.se
Paloma Madrid www.palomamadrid.com
Karina Sarkissova www.karinasarkissova.wordpress.com www.alfaponny.se
Carl Olof Berg www.carlolofberg.com
WIP Dansstudios verksamhet sker med bidrag från Stockholm stads kulturförvaltning.
IN ENGLISH:
Residency at WIP Dancestudio 2015.
Last day of submission is the 15th of December 2015. Send your application to wipdansstudio@gmail.com . The selection will be announced 1st of February 2015.
The residency is offered to artists who are interested in topics of antiracism, postcolonialism, activism, normcriticism, schamanism, feminism and related practices.
Duration of the residency:
1-3 months in 2015 depending on your interests and needs. This will be discussed and planned together with the choreographers running the studio. During 2014/2015 WIP Dancestudio members are Anna Källblad, Paloma Madrid, Carl Olog Berg and Karina Sarkissova. WIP Dancestudio was founded 2006.
Application Criterias:
You are defining your artistic work as choreographic.
You are a young/newly established artist.
You need a space to develop your artistic practice.
The application is written though answering the following questions:
-What questions/proposals would you like to explore?
-How are you planning to develop this research?
-How much time would you like to spend developing and researching these questions?
-In a dreamscenario, where would you like this process to result in? (The sky is the limit)
Please attach a CV or a personal letter. Maximum 3 written pages.
Best wishes
Anna Källblad www.annakallblad.se
Paloma Madrid www.palomamadrid.com
Karina Sarkissova www.karinasarkissova.wordpress.com www.alfaponny.se
Carl Olof Berg www.carlolofberg.com
WIP Dancestudio is supported by the cultural management of Stockholm city.
Länk: https://www.facebook.com/pages/WIP-Dansstudio/409713529092874
öppettider: vernissage 13-16, mån-tor 10-19, fre 10-18, lör 10-15 söndag stängt
Länk: www.sigtuna.se/konsthall
Nästan varje onsdag fram till jul, kl 12 i WIP Dansstudio, zon 1.
Gratis lunchträning.
1967 spelade svenska prinsessan Birgitta in "Spänsta med Birgitta", ett 20 minuter långt motionsprogram riktat till svenska hemmafruar. Det distribuerades av veckomagasinet Husmodern. Nu, snart 50 år senare, kan du också spänsta med!
Vid några tillfällen i höst kommer jag att göra motionsprogrammet som gruppträning för alla som vill vara med. Vi lyssnar till prinsessans röst och gör övingarna till musiken efter bifogat piktogram som beskriver rörelserna.
Skicka ett mejl till andrology@carlolofberg.com om du är intresserad av att delta vid något av tillfällena.
Datum:
15 oktober kl 12.00-12.45.
22 oktober kl 12.00-12.45.
29 oktober kl 12.00-12.45.
4 november kl 12.00 (OBS! på DOCH, Dans och cirkushöghskolan)
5 november kl 18.00-18.45
12 november kl 12.00 & 18.00
19 november kl 12.00 & 18.00
26 november kl 12.00 & 18.00
3 december kl 12
10 december kl 12
Plats: WIP Dansstudio i Årstaberg, konstnärshuset WIP:Sthlm.
Adress: Årsta skolgränd 14 a, 3 tr.
Det finns ett större badrum med dusch i anslutning till studion i konstnärshuset WIP:sthlm. Där kan du byta om och duscha om du vill.
"Spänsta med Birgitta" ingår i mitt projektarbete "Andrology - performativa prestiger" på masterprogrammet Nya Performativa Praktiker på DOCH, Dans och cirkushögsskolan. Den första delen, "Andrology - a guided tour of the men's club" visas bl a på Konstnärshuset under hösten: https://www.facebook.com/events/694641777284646/?ref=ts&fref=ts
Välkommen!
/Carl Olof
English summary:
In 1967 swedish princess Birgitta recorded a 20 minute fitness programme aimed for housewives. Now you can join to do the work out together with me. The recording is made in swedsih but you can look at the pictograms distributed before the session or just follow what others do. Send an e-mail to andrology@carlolofberg.com if you wanna join any of the occasions.
Länk: www.carlolofberg.com
Ett bildspel om när Årstafrun fick ett ansikte och hur det kom sig att hon började blogga.
2008 bildades föreningen Sällskapet Årstafruns Vänner. I januari år 2009 började Sällskapet blogga på Facebook under namnet Årstafrun Märtha Helena Reenstierna. Dagboksanteckningarna som publiceras dagligen på Facebooksidan är hämtade ur Årsta Dagboken del 1-3. I Årsta Dagboken har man valt att publicera ett urval av Årstafruns dagboksanteckningar mellan åren 1793 till 1839.
I dag har Facebooksidan drygt 3000 följare. Varje vecka tillkommer nya följare. Sidan når ut till mellan 4000-6000 läsare varje vecka.
För mer info: birgitta@badolfssondesign.se
Welcome back to six more tours at Konstnärshuset in October! Three lunchtime tours and three evening tours.
"Andrology - a guided tour of the men's club" is a 20 minute performance about masculinity by and with your host Carl Olof Berg.
In this guided tour you will be presented to Carl Olofs personal reflections about how men's clubs and secluded areas affects and constructs masculinity as well as hearing that infamous love song from the 80's.
It is made for groups of 12 persons at a time and you make a reservation by sending an e-mail to andrology@carlolofberg.com with your name and phone number in case of any changes.
Here is a link to an interview (in swedish) with swedish online magazine Feministiskt Perspektiv:
http://feministisktperspektiv.se/2014/05/02/vill-oppna-for-samtal-om-maskulinitet-i-slutet-rum/
Venue: Lilla galleriet, Konstnärshuset, Smålandsgatan 7 Stockholm
Duration: 20 minutes
Language: English
This performance has an age limit of minimum 15 years old.
Free of charge!
Dates:
October 2nd - 13.00
October 3rd - 13.00
October 4th - 13.00
October 6th - 18.00
October 7th - 18.00
October 8th - 18.00
Welcome!
/Carl Olof
http://www.konstnarshuset.com/
www.carlolofberg.com
Länk: www.carlolofberg.com
We welcome you to the exhibition "The Museum of Similar Divergences" where the work of six artists reveal typical examples of 21st century currents within Stockholm's art jewellery scene. The artists have been brought together by a time and place. The exhibition presents us with their different similarities. The selected collection gives us a picture of how the art jewellery role and significance within these artworks has been re-shaped and newly interpreted in harmony with today.
Artists: Agnes Larsson, Rut-Malin Barklund, Daniela Hedman, Sara Borgegård, Kajsa Lindberg, Hanna Hedman
UNI.ART
Aschebergsgatan 30?
411 33 Göteborg
Sweden?
Open:
Thursday 18/9 18.00-21.00
Friday- saturday 11.00-18.00
Sunday 11.00-14.00
www.uniart.se
www.themuseumofsimilardivergences.se
With the support of Göteborgs Stad.
Ett konstprojekt under Kulturhuvudstadsåret 2014 med en rad aktiviteter som alla har sin utgångspunkt i Husums stolta industrihistoria. Ord, minnen och rörelser samlas in och gestaltas i en dansopera, ljusinstallation, film, text och en föreställning i Orrvikens danspalats.
Länk: blanagla.wordpress.com/
Secret Garden Verönd / Suzanna Asp
Hóll, Skaftfell Center for Visual Art, Seydisfjördur 2014
The project SECRET GARDEN VERÖND was initiated in 2012 by visual artist Suzanna Asp, together with Skaftfell Center for Visual Art, and starts off from the actual site of the house and garden at Hóll in Seydisfjördur. The project builds on queer feminist and postcolonial theory and asks questions about relationships between text, body and place. Who is given a place, where is place given and how can a place be altered.
Hóll, built in the early 20th century, is the former studio house of the Icelandic artist Birgir Andrésson and is now part of the Artist-in-residence program at Skaftfell Center for Visual Art. Next to the house a site-specific permanent installation is constructed. The installation takes the form of an outdoor stage and creates an extension of the house next to the river. The stage will be used for public events, performances, readings, as well as for private contemplation and gardening.
As part of the project the publication SECRET GARDEN VERÖND is published. The publication is an Artist's Book edited by Suzanna Asp and it presents the project through text and photographs. The publication brings together poems and essays by artists and poets on the theme of text, body, and place. For further information about the project: www.suzannaasp.com/secretgardenverönd
The project is supported by Konstnärsnämnden - The Swedish Arts Grants Committee, Nordic Culture Point, Svensk-Isländska samarbetsfonden and Skaftfell Center for Visual Art.
OPENING EVENT AND RELEASE OF PUBLICATION AUGUST 28 AT 16.00!
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Suzanna Asp (b. 1976 in Sweden) graduated with a Master of Fine Arts degree from the Finnish Academy of Fine Arts, Helsinki, in 2009. She works with site-specific interventions, painting installations, performance and text.
She has held a number of solo exhibitions, most recent; Given, 1.Opening, 2. Closure at Forum Box, Helsinki (2012) and Play in Three Acts at Wip:Konsthall, Stockholm (2011). Group exhibitions include; Artistic Research at Konstfack, Stockholm (2013, Dimensions of Sharing at Overgaden Institute of Contemporary Art, Copenhagen (2013), Rummaging at Bonniers Konsthall, Stockholm (2009), Lost in Translation at Antrepo #5, 9th Istanbul Biennial (2005).
www.suzannaasp.com
Länk: www.suzannaasp.com
Gestaltning för öppen innergård vid Falu lasarett.
En stor spetsduk smidd i koppar svävar på innergården. Uppifrån - en spetsduk som dekorerar gården. För de som sitter på bänken under spetsdukens välvda form - en skyddad plats på gården.
Welcome to
"GULDRUSH"
An exhibition by Daniela Hedman och Agnes Larsson
in Bergrummet at Slite Utveckling.
Opening 17 juli 17pm
Open hours:
18-20 juli 12-4pm
Bergrummet
Slite Utveckling
Storgatan 95
Slite, Gotland
www.danielahedman.se
www.agneslarsson.com
ww.sliteutveckling.se
Skulptural gestaltning framför Luleå Energi Arena och Pontusbadet i Luleå.
En skulptur som med sin uppåtsträvande rörelse är associativ med basketspelandets rörelsemönster. Skulpturen kan också liknas vid en trofé och fungera som symbol framför basketarenan. Skulpturens form och rörelse är byggd av sju identiska spiralformer som är vridna gentemot varandra.
In collaboration with Umeå2014, Galleri Andersson/Sandström presents a unique summer exhibition completely dedicated to sculpture, an art genre that has become the hallmark of the gallery. Seven female artists present works whose various techniques and themes demonstrates how multifaceted sculpture is today.
Länk: www.gsa.se
Sommaren 2014 presenterar Gustavsbergs Konsthall Thread Wrapping Architecture, en soloutställning och performativ installation av den internationellt uppmärksammade formgivaren Anton Alvarez. Projektet baseras på en vidareutveckling av Anton Alvarez uppfinning the Thread Wrapping Machine, som i sin nya version kommer kunna användas för att tillverka objekt och arkitektoniska element i monumental skala. Från utställningens öppnande fram till stängning får konsthallens besökare följa tillblivelsen av en storskalig installation bestående av trä, metall och plast – sammansatt med hjälp av tusentals meter tråd.
Thread Wrapping Architecture aktiverar nya möten mellan teknik, hantverk, design, arkitektur och konst. Det ställer också frågor om hur hantverksprocesser kan utvecklas – vad som sker i den konstnärligt utforskande processen och hur växlingarna mellan styrd ordning och slump påverkar resultaten. Anton Alvarez utvecklar en helt ny typ av hantverk, ett arbete som han påbörjade vid sina masterstudier vid Royal College of Art i London. Han kallar det the Craft of Thread Wrapping och beskriver själv tekniken med orden: "Konsten att använda verktyget och utöva hantverket är ännu i sin begynnelse och under kontinuerlig utveckling. Genom att arbeta med mitt verktyg lär jag mig ständigt nya sätt att framställa objekt med trådvirningstekniken. Jag sätter samman trä, plast och metall utan att använda spik, skruv eller andra traditionella sammanfogningsmetoder. Endast tunn tråd som täcks med lim i virningsprocessen håller bitarna samman, och upprepade virningar skapar starka bärande sammanfogningar samtidigt som objekten täcks med en dekorativ yta av trådarnas olika färger". Thread Wrapping Architecture genomförs med stöd av Innovativ Kultur och Konstnärsnämnden, Sveriges Bildkonstnärsfond.
Gustavsbergs Konsthall välkomnar till en experimentell, aktiv, visuellt föränderlig och spännande sommar!
Performance-dagar:
27:e juni, 5:e juli, 19:e juli och 2:a augusti (fler dagar kan tillkomma).
Välkommen att följa wrapping-arbetet live, öppet 11–16.
Mot bakgrund av sin egen uppväxt i Karlstad och intresset för hur design
och arkitektur skapar kön (gender) och identitet delar Carl Olof med sig
av flera frågeställningar kring temat och vill genom att ställa ut
maskulinitet och herrklubben som ett objekt möjliggöra en diskussion om
slutna rum och den prestige som omger dem.
Obs. Begränsat antal platser (12 st) per performance. Boka plats genom mejl till
andrology@carlolofberg.com och ange datum, tid och telefonnummer.
Carl Olof Berg, född 1975, med bakgrund i koreografi och scenkonst
har sedan 20 år tillbaka Stockholm som bas för sin verksamhet.
Förutom maskulinitetsprojektet "Andrology" har han de
senaste åren även visat sitt performance "Mitt pojkrum" på galleri Verkligheten
i Umeå och samarbetet med konstnären Mattias Olofsson i verket
"I love Europe" för Museé Le Vergeur under Festival Scènes d'Europe i Reims.
Plats: Konstnärshuset
Längd: 20 min
Språk: engelska
Performancet riktar sig till vuxna eller unga vuxna och har en lägsta åldersgräns på 15 år.
Länk: www.konstnarshuset.com/
(An extra show has been added at 14.00 20/3 2014)
A 20 minute public examination of masculinity and prestige by and with choreographer/performer Carl Olof Berg that deals with facts, ready mades, the sexual gaze and that new swedish innovation and design called the Andro Chair.
There is a limit of 10 persons at a time so please send an email to post@carlolofberg.com to make a reservation.
Dear audience.
I will give a guided tour of my questions regarding the topics described above. All you need to do is take your shoes off in WIP Dansstudio and listen to what I have to share. I will perform as me together with Marita, the durspel (accordion).
Date: March 20th
Time: 13.00 (full) + 14.00
Location: WIP Dansstudio, Årsta skolgränd 14 a
Duration: 20 minutes.
Language spoken: English.
Welcome!
Länk: www.carlolofberg.com
Utställningen The Art of Life – Between Tradition and Change in the Middle East presenterar fyra internationellt verksamma konstnärer som har sitt ursprung i Mellanöstern: Parastou Forouhar (Tyskland/Iran), Sigalit Landau (Israel), Khaled Hafez (Egypten) och Raeda Saadeh (Palestina).I anslutning till utställningen visas i faktarummet en dokumentärfilm "Under the Olive Tree. Meeting Palestinian Women" om de svenska konstnärerna Annette Tarantos och Anna Källblads resa till Västbanken, Palestina, för att spela in palestinska kvinnors röster till en ljudinstallation.
Stina Brockman
There You Are!
Candyland
Gotlandsgatan 76
Öppet
fr,lö,sö kl13-16
Finissage 27 feb. 17-22
Stina Brockman på fyra platser samtidigt i Sverige just nu.
Moderna Museet i Malmö Ett sätt att leva- Svensk fotografi från Christer Strömholm till idag.
1 februari – 18 maj, 2014
Artipelag Stockholm. Det synliga. Samtida svensk fotografi.
7 februari – 11 maj, 2014
Göteborgs konstmuseum & Hasselblad Center Göteborg.
Mellan verkligheter. Fotografi i Sverige 1970-2000.
8 februari – 11 maj, 2014
Länk: www.stinabrockman.se
Åsa Landström heter konstnären bakom underfundiga nallar i betong i skulpturserien ”Max & hans vänner”. Hennes konstnärliga verksamhet omfattar bild och skulptur i material som betong, textil, glas och måleri och visar i denna utställning hela bredden av sitt konstnärskap.
Åsa har sina rötter i Norrbotten och bor sedan länge i Stockholm och visar nu sina verk för första gången på hemmaplan
Hon har utbildat sig vid Kungl. Konsthögskolan i Stockholm, Arkitekter och konstnärer vid Arkitekturskolan samt Master of Form and Arts/inredningsarkitektur på Konstfack i Stockholm.
- Det här är mina senaste rader om det jag gör – Minnets tyngd – Jakten på trygghet – Och sårbarheten.
- I min skulpturserie ”Max & hans vänner” vill jag synliggöra det sårbara barnet, frammana det genom minnet och utmana sårbarheten.
- Barnets mjukisdjur är övergångsobjekt och lätta i barnets famn, men de står för en trygghet när vi formas, ett värn mot sårbarheten.
- Detta värn får en tyngd av minnet, det fylls med betydelse och en livsberättelse, i ljuset av vad man genomgått.
Jag vill föra vidare denna tyngd genom ett material och ett uttryck.
Välkomna
Margaretha Lindblom
Konstnärlig ledare
Seija Palosaari
Galleriansvarig
Länk: www.skadebanan.com/
Galleri Eva Solvang
Vernissage lördag 1 februari 13-16
Extraöppet söndag 2 februari 13-16
Öppet onsdag -fredag 12 -17 & lördag 13-16
Övriga dagar - tider även kvällstid enl. ök.
Grevgatan 26, 114 53 Stockholm
08-442 61 80, 070-413 53 39
eva@gallerievasolvang.se
"Livet består både av det välkända och det hotfulla.
Är det hotfulla hotfullt ? Eller är det det välkända som är hotfullt?
Eller det kanske är så att båda måste få tillträde. I en balanserad helhet."
Länk: www.gallerievasolvang.se
20/1 – Trad krokimodell
27/1 – Trad krokimodell
3/2 – Trad krokimodell, ljus och skugga
10/2 – Trad krokimodell, ljus och skugga 17/2 – Rörelsemodell, dans
24/2 – Sportlov
3/3 – Rörelsemodell, akrobatik
10/3 – Rörelsemodell, dans
17/3 – Rörelsemodell, akrobatik
24/3 – Trad krokimodell
31/3 – Rörelsemodell, akrobatik
Kostnaden är 100 kr per gång (70 kr för medlemmar) och betalas på plats. Man kan även betala 400 kr och gå gratis den femte gången. Enklare fika ingår. Material ingår inte och vill man ha stöd för block/papper får man ordna med eget. Programmet är preliminärt.
Adress: Årsta skolgränd 14 bd, Årstaberg. Kom i god tid. OBS! Porten låses kl 18.00.
Hitta hit, se karta: http://www.wipsthlm.se/konsthall/besoksinfo
Arr. Wip:sthlm konsthall i samarbete med Studiefrämjandet.
Nacka Konsthall
Öppning 18 januari kl. 14. Välkommen!
En gestaltning som accentuerar volymen och skapar en stämning av fest i foajén till Östersunds arena. Tre stora ljuskronor med ljusscenarier som varieras utifrån tid eller aktiveras av ljud när spänningen stiger och ljudet ändras i någon av idrottshallarna. Armaturerna är aktivt deltagande i rummet och annonserar samtidigt aktiviteten inne i byggnaden ut mot Arenavägen.
Den första advent (kl. 11-15.00) anordnar Wip:sthlm konsthall julmarknad tillsammans med två till lokala aktörer – Hållbart och Njutbart på Skälverviksplan och Årstafältets koloniområde i samarbete med Studiefrämjandet.
Julmarknaderna har olika profiler – på Wip:sthlm är det konst och design samt julpyssel akompanjerat med julmusik på harpa. Det som knyter ihop de tre julmarknaderna är en skatt-jakts rebus som lockar besökarna runt på alla tre marknaderna.
Final på Årstafältets koloniområde med lottdragning på skattjakten kl 16.00.
Länk: www.wipsthlm.se
En reflektionöver tiden och minnet.
Alviks bibliotek
Galleri Eva Solvang Monter B2
Magasin 9, Frihamnen, Stockholm
Öppettider
Torsdag 3 oktober kl 13.00-18.00
Art After Work kl. 18.00-21.00
Fredag 4 oktober kl 11.00-18.00
Lördag 5 oktober kl 11.00-18.00
Söndag 6 oktober kl 11.00-18.00
Biljetter
150 kr
Art After Work 200 kr
Köp biljetter
www.affordableartfair.com/stockholm
www.Ticnet.se
Stina Rosenberg är årets mottagare av Åke Andrén-stiftelsen stora konstnärsstipendium på 500 000 kronor.
Åke Andrén-stiftelsen bildades sommaren 2011 efter en donation från Åke Andrén. En stipendiesumma på 500 000 kronor delas ut till en ny ung lovande konstnär varje år under loppet av 40 år, räknat från 2012.
Målningar av Stina Rosenberg
visas på Liljevalchs konsthall 25 – 29 september
In the project Visualize the Invisible organisations in Sweden and Balkan will implement participatory art projects in Albania, Croatia, Macedonia and Sweden. The artists will use different art forms such as video, installations, performance and dance in co-operation with people in residential areas, roma communities, in social institutions such as prisons, schools and care institutions and reach a wider discussion about arts impact for a societal change.
Irina My Lindqvist har här skapat en utställning med färgstarka narrativa verk i blåst och skulpterat glas och mönsterskuren plexi. Med utgångspunkt i idén att allt vi upplever och tänker silas genom vår kropp och sinnen och sätter spår, gestaltas i utställningen verk skapade utifrån minnesbilder. Fantasifulla bilder sprungna ur Irina My´s fascination och upplevelse
av naturen och dess kraft och skönhet.
Utställningens titel refererar även till hantverket och hur sinnet och handen kommunicerar i materialet.
Länk: www.irinamylindqvist.se
"TROTS ALLT"
Skulpturer i betong
Åsa Landström
Galleri hantverket Götgatan 63 Stockholm
Vernissage Lördag 25/5 kl. 11-16.
Utställningen pågår t.o.m. 13/6
öppettider ti-fr 11-18, lö 11-16, sö 12-16
Länk: www.gallerihantverket.se
Konstcentralen Huddinge, Sweden
http://konstcentralen.wordpress.com
Länk: www.suzannaasp.com
For the first time, Galleri Flach has the pleasure of showing paintings by Henrik Samuelsson in the exhibition Frozen Orbit + Tattooed Dream Barns Revisited.
The exhibition comprises works from two different series, of which one was previously featured by the curator Jan Åman for one day at the Royal Academy of Fine Arts in Stockholm in 2012. This is the first time these paintings are shown in a larger context, highlighting new, intriguing aspects of Henrik Samuelsson's multifaceted oeuvre.
In the first gallery room, the two earliest paintings in the Frozen Orbit series are presented. The series will eventually consist of eleven paintings.The title refers to the "Wolf's Hour", the mythical hour between four and five in the morning, when the birth rate and death rate are higher than at any other time, and when body and soul can feel more vulnerable to inner and outer demons.
Samuelsson's suggestive paintings describe a superficially serene forest landscape in strong moonlight.Slowly a tangle of trees, branches, brushwood and Nordic fauna emerges from the dark, as though our eyes gradually adjust to the bleak, white moonlight and discover things one by one in the scene.The paintings are magnificently detailed, enhanced by lively contrasts between shadow and light in black and white nuances.
The inner room features the series Tattooed Dream Barns, eleven smaller paintings.These dream-like scenes can be viewed as descriptions of positions between mankind and infinite space, or rather, as mankind's endless fascination with the fact of being part of this infinity of heavenly bodies.
Through the installation, viewers are guided into the ambiguous landscape of the paintings by a simple yet ingenious design.Samuelsson explores and plays with the one-point perspective and the harmonious proportions of the golden ratio to create more roads into his imagery, which can be traced back all the way to 16th century Renaissance painting.
Henrik Samuelsson was born in 1960 and graduated from the Royal Institute of Art in Stockholm in 1990. Since then, he has exhibited prolifically in Sweden and internationally. In 2005, Färgfabriken hosted his widely-acknowledged exhibition Stega, and in 2006 he was featured in the Carnegie Art Award touring exhibition. In recent years, Henrik Samuelsson has exhibited mainly abroad, and has a long-standing collaboration with Galerie Laurent Godin in Paris. He has also in recent years contributed as a curator and writer for the exhibition De ou par Marcel Duchamp par Ulf Linde, at the Royal Academy of Fine Arts in Stockholm in 2011.
Länk: www.galleriflach.com
TECKNAT - TEIKNAD - DRAWN
Teckning kan på en gång vara ett verb och ett ting.
Samtidigt något annat.
Något emellan.
Mellan handling och avsikt, medvetande och dröm.
Mellan tankens precision och handens vandring över ytan.
Teckning kan vara en undersökning mellan en ide och ett konstnärligt arbete i vilket material som helst samtidigt som den kan vara sig själv nog.
Teckningen kan vara stor som hela rum eller rymmas i din bakficka.
Den kan bekräfta det du anade samtidigt som den kan låta dig se det du inte visste fanns.
Mellan 2 och 26 maj visar en grupp på tolv konstnärer från Sverige teckningar på Nordens Hus.
I samband med utställningen håller gruppen en halv dags workshop, en kreativ dialog med lokala konstnärer och konststudenter.
Med utgångspunkt i utställningen vill gruppen bjuda in till att arbeta praktiskt med teckning och till ett tankeutbyte kring vad teckning kan vara.
DRAWN / TECKNAT / TEIKNAD
Drawing can be a verb as well as an object.
At the same time drawing can be something else.
Something in between.
Between action and intention, consiousness and dreaming.
Between the precision of thought and the freedom of a hand wandering across a surface.
The drawing can be part of a process of inquiry in a line of thought or an artwork in itself.
The drawing can be as large as a whole room or fit into your pocket.
It can confirm what you sensed and at the same time let you see what you didn’t know existed.
A group of twelve Swedish artists will show drawings at Nordens Hus in Reykjavik from 2 to 26 May 2013. In connection with the exhibition Tecknat they will arrange a workshop which will involve a creative dialogue about drawing with local art students. With the exhibition as a starting point the participants will be invited to work with drawing in a variety of ways and to exchange thoughts about what drawing might be.
Release av boken Kärlekens frukter på Nordiska Trädgårdar, Stockholmsmässan.
Förutom bokrelease kommer utställningen Kärlekens frukter visas på en 30 meter lång vägg i anslutning till trädgårdsmässans entré.
Länk: www.koinbergbild.se
På Stockholm Furniture Fair 2013 presenterar Irina My Lindqvist ett nytt koncept av unika
väggdekorationer i handblåst glas och mönsterskuren plexi för offentliga och privata miljöer.
Paradise Birds förgyller interiöra atmosfärer i såväl det lilla intima hotellbaren som
stora offentliga miljöer. Paradise Birds kan vara färgskimrande solitärer eller placeras
tillsammans i en flock.
Belysta kastar Paradise Birds färgade ljusspel och mönsterreflektioner på väggen.
Länk: www.irinamylindqvist.se
På Stockholm Furniture Fair 2013 presenterar Irina My Lindqvist ett nytt koncept av unika
väggdekorationer i handblåst glas och mönsterskuren plexi för offentliga och privata miljöer.
Paradise Birds förgyller interiöra atmosfärer i såväl det lilla intima hotellbaren som
stora offentliga miljöer. Paradise Birds kan vara färgskimrande solitärer eller placeras
tillsammans i en flock.
Belysta kastar Paradise Birds färgade ljusspel och mönsterreflektioner på väggen.
Länk: www.irinamylindqvist.se
ETT RUM MED UTSIKT
Kapitel 7: Vita Elefanter
Vid ett enda unikt tillfälle, mitt i ett Globen med tomma läktare, framförs de tre arenornas dans. Vita Elefanter är ett arenaevenemang av Ett rum med utsikt i samarbete med koreografen Anna Källblad.
Ett rum med utsikt: Maria Andersson, Eva Arnqvist, Karin Lindh och Adriana Seserin
Koreografi: Anna Källblad
Dans: Sophie Augot, Magdalena Eriksson och Maryam Nikandish
Plats: Globen. Obs! Ingång Quality Hotel Globe, plan 7, Arenarestaurangen.
Tid: Onsdag 16 januari. Insläpp prick kl. 19.00. Kom i tid!
Biljettpris: 100 kr. Betalas i dörren. Biljett måste dock bokas på biljett@ettrummedutsikt.net senast 14 januari. Anmälan är bindande. FB-anmälan räcker inte!
*************************************************************
Vi hör om dem som vita elefanter, arenor som byggs världen runt för stora evenemang och stora summor pengar, men som sedan är svåra att fylla med aktivitet och blir kvar tomma och dyra i drift.
Vita elefanter har blivit ett ekonomiskt begrepp, hämtat från Sydostasien där vita elefanter betraktas som heliga. Den vita elefanten har länge varit ett tecken på att monarken regerar rättvist och att riket är välsignat med fred och välgång. Förr kunde även kungen ge en vit elefant som gåva till någon. Djuret krävde stor omsorg och kunde inte användas som arbetsdjur, inte heller slaktas, säljas eller ges bort eftersom det var heligt, och innebar en stor ekonomisk börda. Den olycklige mottagaren kunde inte göra någon profit på elefanten, utan var bara tvungen att ta hand om den, vilket kunde leda till ekonomisk ruin.
Utgångspunkten för Kapitel 7: Vita Elefanter är den omöjliga gåvan. En gåva som är bländande, dyrbar, värdefull, helig och sägs föra med sig rikedom och välgång men som inte kan sättas i bruk. För den som fått gåvan ger den status och prestige men samtidigt kan den skapa problem. Hur har arenan kommit att bli ett ”heligt objekt” som alla bländas av och vill investera i? Kan vi ta gåvan från det heligas sfär till det värdsliga? Hur kan vi ta den omöjliga gåvan i bruk?
Under en kväll undersöks den omöjliga gåvan tillsammans med koreografen Anna Källblad i arenaevenemanget Vita Elefanter i Globen och Arenarestaurangen. Arenorna aktiveras som kropp, kostym, rörelse och text.
*****
Vita Elefanter är det sjunde kapitlet i Ett rum med utsikt (kapitel 1 till 10). Ett rum med utsikt är ett interdisciplinärt konstprojekt som drivs av arkitekten Adriana Seserin och konstnärerna Eva Arnqvist, Karin Lindh och Maria Andersson, med utgångspunkt i Slakthusområdet i Stockholm. Genom en serie publika händelser med inbjudna gäster läggs kapitel till kapitel i en berättelse om en plats i förändring. Plats, kultur och upplevelser har kommit att spela en allt viktigare roll som tillväxtmotor och vara. Meatpacking districts runt om i världen förvandlas från platser för produktion till platser för konst, kultur och exklusivt boende. Slakthusområdet utgör inget undantag. Enligt Vision Söderstaden 2030 ska denna plats utvecklas till Stockholms Entertainment District; ett område för upplevelser och nöjen i världsklass. Just nu närvarar här den gamla tidens stadsplanering och politiska visioner, samtidigt som de krockar mot och byts ut mot nya. Ett skeende som ger möjlighet att utifrån en konkret plats utforska och fördjupa en rad frågeställningar kring platsens ideologi, politik och praktik.
Ett rum med utsikt genomförs under två års tid med stöd från Stockholms Kulturförvaltning och Konstnärsnämnden.
Länk: www.ettrummedutsikt.net
Samtalet kommer vara publikt och föras i samband med att den engelska konstnären Stuart Mayes (numera boende i Stockholm och medlem i Wip:sthlm) ställer ut dokumentation och en del av sitt verk ”Ljusfältet”. Verket premiärvisades 31 oktober 2012 på Årstafältet i samband med en Ljusmanifestation för Stockholms grönmarker och parker som arrangerades av Nätverket Årstafältet!
Vi inleder ett samtal om stadens mellanrum med utgångspunkt från konstnärers roll och plats i det framtida Stockholm. Samtalet är en förlängning på den installation av Stuart Mayes som genomfördes på Årstafältet i samband med Ljusmanifestationen den 31 oktober förra året.
Medverkar gör bl a Lena From, Controller för Stockholm konst i Stockholm stad, Niklas Svensson, Stadsbyggnadsstrateg vid Stockholms stadsbyggnadskontor, Karin Willén, ordf för KRO samt konstnärerna Stuart Mayes och Anna Hesselgren. Po Hagström är moderator för samtalet, kvällen avrundas med frågestund.
Arrangemanget genomförs med stöd från Stockholm stad.
Anna Ridderstad och Ebba Bohlin visar båda nya verk i denna utställning:
Anna Ridderstads verk ”Utlopp” består av en träkonstruktion i mänsklig skala innehållande en filmprojektion.
Ebba Bohlins verk ”la mer” består av bilder av hav, samt ett bygge av trä, stål och väv och utsikten från konsthallens fönster. Verket är en fristående fortsättning på ”Vändningen” som visades 2009 på Nordin Gallery i Stockholm.
Anna Ridderstad (MFA Konstfack 2006) arbetar med platsspecifika verk i skilda miljöer. Hon har bl.a. drivit ett längre projekt på Konsthall C om den antroposofiska världen, och arbetar nu med verk som kommer att visas på Weld och i Nacka Konsthall.
Ebba Bohlin (MFA Konstfack 2008) arbetar med monumentala installationer med tematisk bredd men genomgående med ett fenomenologiskt förhållningssätt och ett starkt materialintresse. De senaste åren har hon bl a utfört uppdrag för Statens Konstråd och Stockholm Konst, samt deltagit i en rad utställningar i Norden på bl a Bonniers Konsthall och Marabouparken. I februari planerar hon en utställning på Galleri Sinne i Helsingfors.
Dimensions of Sharing
Suzanna Asp, Maija Luutonen, Sini Pelkki, Pilvi Takala
10.11.2012-20.1.2013
Overgaden Institute of Contemporary Art, Copenhagen
Forholdet mellem det private og offentlige er omdrejningspunktet i denne gruppeudstilling af Suzanna Asp (f. 1976), Maija Luutonen (f. 1978), Sini Pelkki (f. 1978) og Pilvi Takala (f. 1981). Gennem en dialog mellem de fire kunstneres individuelle arbejde vil udstillingen fra forskellige vinkler kortlægge nogle af grænsefladerne mellem private og offentlige sfærer, deres funktioner, regler og kutymer.
http://www.suzannaasp.com
Erik Sigerud på wip:konsthall
9 november – 18 november
Öppet lördag 10 november kl.11 – 16 och enligt överenskommelse
Vernissage fredag 9 november kl.16 – 22
wip:konsthall presenterar stolt en separatutställning av Erik Sigerud. Som besökare möter du målningar och ljudverk som föreställer inre rum, offentliga rum och privata rum. Konstnären vill med utställningen diskutera huruvida vi kan enas om en bild av verkligheten. I utställningen skapar Erik Sigerud en interaktion mellan besökare, verk och de rum där verken visas.
Erik Sigerud undersöker makt i mellanmänskliga relationer, strukturer i den sociala ordningen och livets premisser. Sigerud skapar verk som upplevs som möten och konstnärens verk hanterar möten mellan olika perspektiv på sanning.
Erik Sigerud är verksam i Stockholm och är utbildad vid Paris konsthögskola. Han har deltagit i utställningar både ensam och i grupp på bland annat Alma Löv Museum, Nordin Gallery, Skissernas Museum och Galleri Box. Flera av Erik Sigeruds verk finns representerade i offentliga och i privata samlingar, såsom Tom Böttiger’s collection och Uppsala Konstmuseums samling.
För vidare information om Erik Sigerud se konstnärens hemsida:
http://www.eriksigerud.com
wip:konsthall, Årsta skolgränd 14 BD. Pendeltågstation och tvärbanestation Årstaberg. Telefonnummer till visning utanför öppettider: 070-262 86 23
Facebooksida
Länk: www.eriksigerud.com
Ljusfältet is a large scale temporary installation inspired by Årstafältet. It is a patchwork of over 100 silver foil blankets that cover a large section of the field. This new piece continues Mayes’ interest in using everyday materials to re-sensitise us to the world in which we live. Foil blankets are familiar to us from images of global disasters as well as from the end of marathons and as being carried by hikers, walkers and skiers. The material itself both protects and identifies, it reflects the bodies own radiant heat backwards the body and its reflective quality makes is highly visible in both day and night times. Presented as a vast patchwork Ljusfältet poignantly evokes these senses and at the same time offers an alluring visual spectacle that shimmers and glitters in the evening’s darkness.
Visitors to Årstafältet are invited to enter the field and experience Ljusfältet from different perspectives. All Welcome!
Ljusfältet is in association with
Nätverket Årstafältet! Ljusmanifestation, Årstafältet 31st October 2012, 6-8.30pm and Pumpaparad along Göta Landsväg, 31st October 2012, 6-8.30pm.
Stuart Mayes will speak about Ljusfältet and other projects at Wip:sthlm konsthall Tuesday 18 December, 7pm. Documentation of the installation will be shown. To receive information about this event please send an email to: mail@stuartmayes.com All welcome!
www.stuartmayes.com
www.arstafaltet.se
www.wipsthlm.se
Ljusfältet is presented in collaboration with Wip:sthlm and with the support of Stockholm City
Länk: www.stuartmayes.com
I dag hotas parker och grönmarker av exploatering när Stockholm
förtätas för att ge plats för fler invånare. Faktum kvarstår – med
fler medborgare och barn i staden ökar behovet av parker och
stadsnära natur.
På fältet:
18.00 Ljusfältet av Stuart Mayes, Wip:sthlm
Pumpaparad på Göta Landsväg av traktens förskolebarn
På scenen:
18.30 Bitte Fossbo, Nätverket Årstafältet!
Gustav Bäck, Årsta golf
Allan Mabon, Sthlm Exiles Rugby Football Club
Anders Tranström, Naturskyddsföreningen i Sthlms län
Ing-Britt Källman, STF Stockholmskretsen
Eva Wesslén, Käpplargruppen
Marianne Dahlin, Ekens vänner ”Samtal med eken”
Anders Djerf, Rädda Årstaskogen och Årsta holmar
Viveca Ring och Lina Olsson, Rädda Ältasjön
Martin Gradén, Rädda Örbystråket
Sanna Volny, Södra förstaden
Martin Bohm, Rymdorg ”Stjärnskådning mitt i stan”
Henrik Waldenström, Världsnaturfonden WWF,
Nationalstadsparken värden och hot
20.30 Avslutning
Länk: www.arstafaltet.se
Thomas Berger / Krister Paleologos
Visar nya och gamla delar av sin produktion
26 Oktober från kl. 17
27 Oktober från kl. 12
WIP:Sthlm
Årsta skolgränd 14bd
Årstaberg (pendeltåg eller tvärbanan)
contact@bergerberger.se
UnTied Notions
ID:I—Independent gallery since 2002
26 October—2 December
Galleri ID:I är ett konstnärsdrivet galleri där samtida utställningar och evenemang har blomstrat oberoende av den kommersiella konstscenen sedan 2002. Galleriets grund bygger på framåtsträvande förväntningar och “ett ställningstagande, att medvetet lämna öppet för en föränderlighet hos de förutsättningar som är viktiga för att fri konst skall skapas och visas”.[1] Nu, efter tio år som etablerat rum för konst, firar ID:I med grupputställningen UnTied Notions.
Utställningen för samman ca 40 nuvarande och tidigare medlemmar av ID:I som har medverkat i att stärka galleriets identitet och formulera riktningen för dess utveckling. I utställningslokalen på Design Hall vid Telefonplan kommer ny och även platsspecifik konst att visas tillsammans med ett flertal verk ur ID:Is utställningsarkiv, verk som har skapat minnesvärda ögonblick i ID:Is historia.
Med allt från ljudkonstinstallationer till gerillaodlingsaktioner, har ID:I fungerat som en plattform för utforskande, diskussioner och kollektivt samarbete. Trots att Sverige var mitt i en lågkonjunktur då ID:I först startade har galleriet behållit en stark position med hjälp av medlemmarnas finansiella stöd, men framförallt tack vare deras engagemang och vision. Denna självständighet och målmedvetenhet har gjort det möjligt för galleri ID:I att förbli framgångsrikt “obundet” till den etablerade konstvärldens förväntningar och hierarkier inom Sverige.
UnTied Notions representerar de unika individer som har inspirerat ID:Is aktuella och förflutna verksamhet som ett kollektivt rum där konsten blomstrar för konstens skull, och riktar samtidigt blicken mot framtiden där nya möjligheter för galleriet väntar.
Ur en gemensam process har tre olika verk tillkommit, ”Ställtid” av Tove Axelsson och Anna Källblad samt Att dela trädgård och Under kontroll.
Ställtid
En tom grusplan är som ett oskrivet blad inför framtiden. Samtidigt med vetskapen om att här låg en gång en skola, är markytan som en projektionsduk för var och ens tankar, minnen och fantasier om händelser, möten och ting som utspelats på platsen. Installationen ”Ställtid”, byggd av klädskåp från Berns salonger, associerar till ett rum dit man hänvisats, där var och en har ett litet privat utrymme som en del av en anonym massa. Ett mellanrum i tid och plats, utanför och innanför, i realitet och i tanke. I installationen kan man minnas, drömma, mötas, leka eller förvirras mellan byggkropparna.
Att dela trädgård och Under kontroll
Septembermånad är en bra tid för trädgårdsodlaren att dela växter och samla frön. I sitt temporära trädgårdsrum kommer Malin Lobell, förutom att ha workshops för att göra fröpåsar, också med verket Att dela trädgård, påbörja insamlingen av växter till en ny medborgarträdgård. Plantornas väg till en ny växtplats dokumenteras med växtnamn, plats och odlare och skapar en trädgårdsberättelse och synliggör vad som växer var i Alby. Genom att ta tillvara och samla frön och dela plantor från Albys trädgårdsodlingar börjar en gemensam ny trädgård formas. Denna trädgård kommer sedan flyttas till Gula villan och vara öppen för alla. På den stora grusplanen där Albyskolan en gång låg kommer också ätbara ogräs odlas under kontrollerade former.
Hur kan konstnärer i samarbete med ett trädgårdsföretag och en kommun väcka en slumrande plats till att förmedla framtidstro, mänsklig närvaro och positiv förväntan? Den frågan ställde sig Agnes Fischer inför uppdraget att under namnet ”Framtidsträdgården” skapa en tillfällig trädgård i Alby.
Tomten i Botkyrka där Albyskolan tidigare stod är nu en trist hårdgjord grusplan på ca 6000 kvadratmeter. Skolan revs sommaren 2009. Tomten ligger i direktanslutning till Alby Centrum och trots att området är tätbefolkat ser man sällan någon som använder platsen
Konst är ett sätt att uttrycka sig men också ett sätt att undersöka sina egna behov och upptäcka vilka idéer som uppstår i processen. Under den tid som ”Framtidsträdgården” står på plats hoppas vi att trädgården, konsten och mötena smälter samman till ett intryck av att jag som individ kan delta i samhällsprocesser och att den tidigare så öde tomten har väckt massor av nya idéer och känslor.
Du är hjärtligt välkommen på vernissage torsdagen den 13 september kl 18
Med utställningen Olika Rum på Galleri BOX vill Erik Sigerud skapa dialog om huruvida det går att enas om en sann bild av våra sociala, strukturella och mentala rum. I sitt konstnärskap undersöker Erik Sigerud relationen mellan det privata, det offentliga och det verkliga.
– Jag använder ordet dialog för att understryka att jag ser på mitt arbete som ett språkutövande som reagerar på omvärlden och som vill nå ut. Mitt arbete är frukten av en inre dialog där jag möter mig själv, men jag vill inte skapa konst i en byrålåda eller bygga snäckslott i en skog där ingen kan se den. Jag och mina verk är en part. Jag reagerar på konst, måleri, mina egna upplevelser i möten, samtal med konstnärer, tankar i böcker och det samtida samhället. Jag tänker mig att mottagare är de jag samtalar med, de som besöker min utställning, men också andra konstverk. Dialogen äger rum i utställningslokalen och i ateljén. Jag ser på dialog, i detta sammanhang, som en rörelse eller ett flöde i samhället som jag och mina verk är en del av. Konkret dialog kan vara ett ateljébesök men jag tänker mig dialog mer som ett kausalt förhållande där jag ser, jag bearbetar, jag skapar, jag visar och där förhoppningsvis någon ser det jag gör och kedjan förlängs, säger konstnären.
I utställningen vill Erik Sigerud skapa en interaktion mellan besökare, verk och de rum där verken visas. Genom att verken har separerats i galleriets två olika rum, vill konstnären påtala att alla verken i utställning kommunicerar sinsemellan. Som besökare får du möta verklighetens rum, offentlighetens rum och det privata rummet. Erik Sigerud har sökt att skapa en rörelse mellan blickar som vänder sig utåt och blickar som vänder sig inåt.
Med sitt arbete ställer Erik Sigerud frågor om makt i mellanmänskliga relationer, om strukturer i den sociala ordningen och om livets premisser. Alla Sigeruds målningar är ett projekt i sig. Vissa tar år att bygga upp medan andra bara tar några dagar. Genom att måla absurditeter och att skapa psykologiska scener, undersöker konstnären begreppen konst, normalitet och måleri. Ett undersökande som kan ses som ett sätt för konstnären att fundera på gåtor och olösta problem, för att i det konstnärliga skapandet sedan hantera det som ett skapande av kunskap.
Erik Sigerud är verksam i Stockholm och är utbildad vid Paris konsthögskola. Han har deltagit i utställningar både ensam och i grupp på bland annat Alma Löv Museum, Nordin Gallery, Skissernas Museum och wip:konsthall. Flera av Erik Sigeruds verk finns representerade i offentliga och i privata samlingar, såsom Tom Böttiger’s collection och Uppsala Konstmuseums samling.
För vidare information om Erik Sigerud se konstnärens hemsida:
www.eriksigerud.com
Länk: www.galleribox.se
Lonely Allegiance är del av utställningsserien Thresholds of Intimacy. Grupputställningen med verk av Anna Källblad/Annette Taranto, Chris Leuenberger, Heidi Lunabba, Katrin Pesch, Steffen Ramlow, Fiete Stolte och Ylva Trapp ämnar utforska interrelationen mellan rum och fjärmande, frihet och normativt tänkande.
Arbetena motverkar sociala strukturer och förmedlar tänkta och upplevda rum. I dessa resor fångar de specifika sinnesstämningar med den gemensamma nämnaren intimitet. De intima jagen uppstår mellan genomgång och överlappande, kortvarighet och varaktighet, platser och spår i rum.
Filmen "Olivträd" av Källblad och Taranto spelades in i soluppgången i dalen mellan byn Kawbar och en ännu icke namngiven israelisk bosättning på ockuperat palestinskt territorium.
Föregående och parallellt med utställningen gästar Chris Leuenberger Residence Botkyrka och MDT Sthlm. Utställningen följs av enskilda seminarier de följande månaderna.
Program 6 september:
17.30 vernissage
19.00 -20.00 konstnären Chris Leuenberger presenterar verket Masculinity
Adress:
Mångkulturellt Centrum , Fittja
Utställningen pågår 6 – 18 september 2012
Lonely Allegiance produceras i samarbete mellan Botkyrka konsthall/ Residence Botkyrka, Mångkulturellt centrum och MDT Sthlm.
- diverse teknikkar
For somme kan kanskje Hå gamle prestegard vera plassert “ved verdas ende” – og kanskje særskilt om ein kjem direkte frå storbyen. Likevel spelar ikkje tittelen berre på den tilbaketrekte plasseringa av den gamle prestegarden, men òg på korleis menneske ofte blir trekte til avsidesliggande stader og korleis me historisk sett har blitt trekte til det ukjente og det me ikkje har så mykje kunnskap om.
Kunstnarane, som alle er busette i Sverige, arbeider med ulike uttrykksmåtar og teknikkar. I utstillinga vil humor og skråblikk bli blanda med alvor og samfunnskritikk. Likevel er det noko som bind dei saman – alle arbeider med relasjonen mellom individ/menneske i forhold til naturen og samfunn. Kunstnarane er samla av Andreas Soma som bur i Stockholm, men som har bakrunn frå Stavanger. Hans ønskje for utstillinga er mellom anna og skapa sterkare samarbeid mellom kunstscena i Stockholm og Rogaland. Utstillinga inneheld både teikning, måleri, installasjon, skulptur, animasjon og film.
Utstillingane står til 14. oktober 2012
Omvising i utstillingane 2. september kl. 13.30 og orientering 9. september
(i samband med turen Frå naust til bunkers)
Länk: www.hagamleprestegard.no/Artikkel.aspx?AId=13811&back=1&MId1=3294&MId2&MId3
One night only. August 30, 17–22 Konstakademien, Stockholm
Fredsgatan 12, 4th floor
It has been seven years since Henrik Samuelsson showed his art in his home country, Sweden. In the meantime he has been more active than ever, but abroad. On August 30 there is a unique exception. On one night only you are hereby specially invited to an exclusive view of Tattooed Dream Barns, a new series of 11 paintings by Henrik Samuelsson. On the 4th floor at Konstakademien, Fredsgatan 12.
Produced by Academie Anartiste/Jan Åman and Galerie Laurent Godin.
Petter Johansson
0046 707 641295
info@academieanartiste.se
My Forest
Glasutställning på Sintra Konsthantverk i Göteborg
- en utställning inspirerat av naturens kraft, dess väsen och rikedom på djur och växtarter, detaljer och färger. I blåst och skulpterat glas gestaltar Irina My här sin egen fantasivärld under lövverkens skuggspel...
Länk: www.sintra.se
Höstens första utställning på Betongalleriet.
Vi har fått den unika förmånen att visa betongskulpturer av konstnären Tina Torhamn (1947 –– 2007).
Hennes utsökt skickligt gjorda skulpturer hör till de mest unika, man blir förälskad.
På höstens första utställning visar vi också betongens många uttryck med nya konstverk från bland annat
Lars Olsson, Britt Ingrid Persson, Annmari Reich, Frank Olsson och Åsa Landström.
Utställningen pågår t.o.m. den 9 september 2012
Öppettider fredag, lördag och söndag 12–16
BetongGalleriet
Concrete Art Gallery & Academy AB
Lövholmsbrinken 4, 117 43 Stockholm, Telefon 0707-99 65 51,
T-bana Liljeholmen, tvärbana Trekanten.
/Gerdt Lundeberg
DGI,DIHR
Marknadskommunikation
Cementa AB
Länk: www.betonggalleriet.se
Hålen i de väggmonterade semitransparenta skivorna skvallrar om att de runda diskarna är på rymmen. Somliga kryper längs väggarna, andra hukar bakom glasskivan de kom från. Några har vågat sig ut i rummet där de fångas i spotlightens sken. Deras reflektioner flyger över väggar och golv.
Torbjörn Johanssons installation förbinder till synes oförenliga poler. Den är måleri och mobil, strikt och lekfull, interaktiv och dekorativ, supermodern i material och lowtech i sin enkelhet. Den som går förbi skapar luftströmmar som aktiverar verket. Den som stannar upp kan försjunka i kompositionens geometriska grundformer och tydliga färger, eller ryckas med i skuggornas flykt.
Veka Livet - ett melankoliskt divertissement. Ett multiverk om den moderna människans melankoli. Bucky Dome Moderna Museet. OBS! Föreställning endast 10 och 17 augusti, kl 13.00
Som konstnär/målare bjuder jag in en musiker/performer, Christine Abdelnour Sehnaoui, och en koreograf/dansare, Anna Koch till ett samarbete. Att mötas, att gå in i varandras uttryck utan att illustrera varandra. Att bli så närvarande i oss själva, i närvaron av varandra, så att vi når något nytt i mötet. Christine med sitt instrument, Anna med sin kropp vars kläder kommer att byta kulör Jag med en specifik kulör/valör...
Det började med en liten inramad akvarell från 2008. En liten landskapsmålning eller kanske snarare ett porträtt av ett elskåp. Det som fångat mitt intresse var ljusreflektioner på en silverpiece. Nya akvarellmålningar av stadslandskap. Välkomna
Länk: pinntuvorna.wordpress.com/2012/03/31/utstallning-krister-paleologos-22-juni-8-juli-2012/
Mänttä Art Festival
Pekilo, Tehtaankatu 21
35800 Mänttä
Finland
Curator: Ilona Valkonen
www.mantankuvataideviikot.fi
Hålen i de väggmonterade semitransparenta skivorna skvallrar om att de runda diskarna är på rymmen. Somliga kryper längs väggarna, andra hukar bakom glasskivan de kom från. Några har vågat sig ut i rummet där de fångas i spotlightens sken. Deras reflektioner flyger över väggar och golv.
Torbjörn Johanssons installation förbinder till synes oförenliga poler. Den är måleri och mobil, strikt och lekfull, interaktiv och dekorativ, supermodern i material och lowtech i sin enkelhet. Den som går förbi skapar luftströmmar som aktiverar verket. Den som stannar upp kan försjunka i kompositionens geometriska grundformer och tydliga färger, eller ryckas med i skuggornas flykt.
När ljuset träffar glaset i Torbjörn Johanssons skulpturala rumskonstruktioner förvandlas ytorna till ett förbryllande och mångskiktat spektrum. Glasskivorna kastar olikfärgade skuggor i blått, gult och rött – som dessutom blandar sig till andra färgnyanser. Ljuset samtidigt definierar och vidgar rummen. Detta optiska fenomen beror på egenskaperna i den tunna film som ligger mellan skivorna och som bryter och reflekterar ljusstrålarna. Vår spegelbild blandas med omgivningens grönska i en lika snillrik som suggestiv gestaltning av filtrerat ljus.
Torbjörn Johansson två rumskuber har en enkel struktur med stolpar av rostfritt stål som bär upp glasen i hörnorna. Ett av rummen har en öppning så att vi kan gå in i det. Det andra är slutet och björken som står innanför glaset kan endast betraktas från utsidan. I parken finns också ett tredje rum, som har en mer oavslutad karaktär. Där vilar en sten av brons tungt på stålbalken, och ruvar på historier om hur tanken söker sin form.
I sin konst arbetar Torbjörn Johansson med färgen som ett konkret material. Han låter den rinna ut från ett hål i väggen. Eller pressar fram dess tjocka massa mellan golvplankor. Här använder han sig av immateriellt ljus. Ändå är färgen rumskonstruktionernas mest påtagliga beståndsdel. Torbjörn Johansson undersöker gränserna för färgens rum med konstverk som befinner sig mellan koncentration och spridning.
Magnus Bons
Konstskribent och kritiker
2012 bjuder Dansbussen på föreställningen ”Vi äger!” av och med länskoreografen Carl Olof Berg.
Vi äger - vi är grymma. Du med. Vi äger möjlighet till förändring.
Vi äger handlar om äganderätt i olika former. Vem bestämmer vad som är dans? Var får man dansa och hur? Kan man äga en rörelse? Vem kom på det här steget? När blir det ett steg eller en dansrörelse, och vem bestämmer vad den heter? Går det att söka patent på en dansrörelse? Vem äger kroppen, vem äger den här platsen, vem äger tiden jag tar i anspråk, vem äger mina ord, idéer, tankar, åsikter? Vem äger mitt jag när jag hela tiden förändras och vem bryr sig när jag inte finns här?
Föreställningen utgår ifrån de här frågorna och ifrån filmmaterial från Dansmuseets arkiv. Tillsamman med publiken leker vi med dansverk som filmades under tidigt 1900-tal (av tex. Birgit Cullberg, Kurt Joos och Isadora Duncan).
Dansare är Emelie Garmén, Amanda Apetrea, Emma Tolander och Carl Olof Berg.
Kostym och mask är gjorda av Helena Andersson
Musiker är Petter Berndalen (musikalisk ledning), Nils-Åke Pettersson och Åsa Karlberg.
Dansbussen kommer också med ett öppet dansgolv. Alla kan och får vara med när länskoreografen Carl Olof Berg, ÖFA-kollektivet och Scenkonst Sörmland är dina värdar på dansgolvet framför en stor bildskärm där musikvideos med dans visas. Titta, härma och dansa. Så enkelt, och roligt är det. Och önska vad man vill dansa till får man göra. Precis som på en karaokebar. Oavsett om det är Lili och Susie, Svansjön, Beyoncé, Singin in the rain, Fred Astaire eller Michael Jackson.
Ta med din kompis, farmor, barndomsvän, kollega eller chef och dansa med oss. Ingen tidigare erfarenhet krävs. Bara du och din egen dansglädje.
Scenkonst Sörmland och länskoreografen Carl Olof Berg vill tillsammans med ÖFA-kollektivet bjuda på fler möjligheter att uppleva dans till allmänheten i Sörmland och alla som vill och kan resa dit.
Här kan alla uppleva dans utifrån sina egna förutsättningar.
VÄLKOMNA!
Länskoreograf Carl Olof Berg, ÖFA-kollektivet och Scenkonst Sörmland.
SPELPLAN Dansbuss Sörmland 2012
Fisksätra Folkets Hus 30/5 (genrep, återkommer om tid)
Eskilstuna 1/6 (Nyfors torg kl 17-20)
Oxelösund, 2/6, (Järntorget, kl 11-14)
Strängnäs 14/6 (Mikaelshuset kl. 15-18)
Flen 15/6, (Sveaparken från ca kl 17 och framåt ca 3 timmar)
Katrineholm 10/8, (Stortorget kl 15-18)
Nyköping 24/8, (Träffen, 17-01)
färgholkar i sommarutställning
Länk: galleriarnstedt.se
Glaskonstnär Irina My Lindqvist har på uppdrag av museet och i samarbete med Unna Design skapat ett "råvaruträd" i blåst och gjutet glas, metall och LED fiberoptik, som är en del av den nya stora permanentutställningen "Spritlandet Sverige" på Spritmuseum i Stockholm.
I trädet hänger flaskor med olika form och utförande, de symboliserar olika råvaror vi genom tiderna använt för att framställt destillerad sprit på och att de alla kommer från samma "rot".
Höjd: ca 3,5 meter.
Länk: www.spritmuseum.se
Orangeriet i Adelsnäs park, Åtvidaberg
Vernissage 17 maj, kl 11.30
Öppettider lördagar - söndagar, kl 11-16
Mikael Nilsson
Telltales
10.05 – 03.06. 2012
Mikael Nilsson er født i Skövde Sverige i1971, og bor nå i Stockholm. Han er
utdannet ved Kunstakademiet i Trondheim og har utstillingsaktivitet både innenlands
og utenlands.
Et nøkkelord i Nilssons kunst er persepsjon. Han inspireres like mye av film og
dataspill som av reiser og hverdagslige hendelser.
Vi utsettes daglig for en mengde bilder og historier som sanses og filtreres gjennom
våre egne inntrykk, drømmer og opplevelser. Det er i dette grenselandet Nilssons
motiver oppstår. De figurative landskaper med motiver med kjente eller ukjente
referanser leker med vår virkelighetsoppfatning. Mikael Nilsson ønsker å vekke en
oppdagelseslyst hos betrakteren. Få oss til å spørre hvor og når dette eventyret kan
ha funnet sted, og om det i det heletatt har inntruffet.
I utstillingen Telltales har kunstneren bearbeidet og blandet bilder fra internett, egne
foto, dataspill samt fysiske inntrykk til store digitale collager. Disse blir jobbet med i
photoshop. Når den digitale collagen er ferdig blir den tatt med til atelieret og overført
til lerret. Er bildet stort bruker Nilsson prosjektor for å tegne opp støttelinjer. Ved
å kombinere disse løsrevne inntrykk vever han sammen fortellinger av historisk
karakter så vel som av ren fiksjon. En form for malerisk dokumentasjon av vår samtid
og historie, sett gjennom kunstnerens blikk og fortolket gjennom våre personlige
erfaringer. Hvert enkelt verk bærer sin egen fortelling.
Länk: www.lnm.no
Vernissage
fredag 4 maj kl 17–20
Utställningen pågår 4.5–20.5 2012
Öppet ons–fre 12–18
lör–sön 12–16
Varmt välkomna!
Länk: www.idigalleri.org
Fotoutställningen Früchte der Liebe visas på Naturkundemuseum i Reutlingen, Tyskland.
Emma Hartman & Stina Rosenberg ställer ut på Galleri Örsta, Kumla
Länk: www.galleriorsta.se
IDI galleri Tjärhovsgatan 19, Stockholm Öppettider ons-fre 12-18, lör-sön 12-16
Mona Petersson visar objekt med undertiteln ”Ekorren på vårt staket putsar nosen” som är ett verk om natursyn och globala odlingslandskap, frö och frövila. Ett frö kan vänta i årtionden på rätt groningssignal som en färd genom en ekorres matspjälkningssystem, en skogsbrand eller att hamna på rätt djup i myllan.
Människan i sin tur började på 1990-talet sterilisera frön och utsäde under rubriken kontroll av växtgenuttryck. En bioteknik där ett utsäde som basmatiris kan programmeras till sterilitet. Detta globalt expanderande odlingssystem går under epitet terminatorteknologin.
Mona Petersson visar objekt, frösamlingar och sömnad i material som gasbinda, tyg, garn, latex, glas och järn, klorofyll och underjordiska mikrober och hundratals kardborrar.
Länk: idigalleri.org
Hålen i de väggmonterade semitransparenta skivorna skvallrar om att de runda diskarna är på rymmen. Somliga kryper längs väggarna, andra hukar bakom glasskivan de kom från. Några har vågat sig ut i rummet där de fångas i spotlightens sken. Deras reflektioner flyger över väggar och golv.
Torbjörn Johanssons installation förbinder till synes oförenliga poler. Den är måleri och mobil, strikt och lekfull, interaktiv och dekorativ, supermodern i material och lowtech i sin enkelhet. Den som går förbi skapar luftströmmar som aktiverar verket. Den som stannar upp kan försjunka i kompositionens geometriska grundformer och tydliga färger, eller ryckas med i skuggornas flykt.
Håkan Nilsson Svd.
Pressrelease Handling och Frihet
Erik Sigerud / Handling och frihet
Galleri Pictura presenterar Erik Sigeruds utställning Handling och Frihet, som en del av projektet På besök, på Skissernas Museum i Lund. Med ett personligt språk kommenterar utställningen relationen mellan det privata och det offentliga. I konstnärens verk skildras detta genom psykologiska kamper och förhållandet mellan människor, händelser och platser. Sigerud blandar måleriska stilar på ett eller flera plan så att ett ytterligare en bild kan uppstå i tanken hos betraktaren. Han målar i monumentalt format främst med olja på duk, men även med tusch och blandtekniker.
Utställningen består huvudsakligen av nyproducerade verk samt tidigare målningar som Matrjosjka (2011) och Monkey Mind (2010).
Två av de nya verken, 2011 och 19 januari 2012, är tidsmarkörer där mediala händelser ställs mot det intima. Kompositionen i verken liknar renässansens Madonnamotiv. Målningen 2011 föreställer Sigeruds sambo som gravid tillsammans med ett urval ur 2011 års nyårsflöde i bakgrunden. Verket 19 januari 2012 föreställer Sigerud med sin nyfödde son med tidningsurklipp från sonens födelsedag. Konstnären vill belysa medias makt gällande språkliga definitioner samt hur och vad i vårt samhälle och världen som uppmärksammas.
Verket Matrjosjka liknar lager av en isärplockad rysk docka. De disparata lagren föreställer Sigerud själv och delar av hans familj.
I Monkey Mind vill Sigerud visa på att platser tolkas olika beroende på våra relationer till dem, och att dess identitet utgörs av alla dessa tolkningar. Verket är en del av arbetet till kursen Konstnärliga Forskningsprocesser på Konstfack. Sigerud beskriver i en längre text om målningen: ”Monkey Mind är ett buddistiskt begrepp som innebär motsatsen till medveten närvaro. Termen symboliserar att tanken hoppar runt i medvetandet som en apa. … När jag står på Plattan ser jag nästan i 180 graders vinkel. Det perspektivet ser man inte i äldre måleri eller i foto. I de bilderna är motivet inramat av ett centralperspektiv vilket gör mig fixerad till en plats och enögd.… Med min målning vill jag visa en av mina blickar.”
Erik Sigerud (f. 1977) är en Stockholmsbaserad konstnär. Han har en master i fri konst från École Nationale Supérieure des Beaux-Arts i Paris från 2004, och har tagit konstkurser i Berlin samt på Valand och på Konstfack. Sigerud har tidigare haft separatutställningar i Paris såväl som på Nordin Gallery och wip:konsthall i Stockholm. Han deltog i Vårsalongen på Liljevalchs konsthall år 2010.
Länk: www.adk.lu.se/
Hägg, syren, schersmin och fläder
Löv i vattenskuret glas bildar en genomsiktlig ridå mellan entréhall och väntrum i Ortopediska huset
vid Örebro Universitetssjukhus. Glaslöven är monterade mellan två glaspartier, ljussatt med blå LED.
Beställare Örebro Läns Landsting
Uglycute, retrospektiv utställning på Marabouparken. Premiär för filmen YELLOW, ett samarbete mellan koreografen Anna Källblad och Uglycute. Här visas också video och föremål tillverkade i Härmapan, en platsspecifik dansföreställning i R1 (2008), Sveriges första kärnreaktor.
Länk: www.marabouparken.se
Det handlar om rum det handlar om vägar ut och in i rum, och inte minst handlar det om utställningsrummets betydelse för konsten. Det är en språklig attack som liknar musikalisk improvisation. Olika egenskaper undersöks. Färgernas klarhet, deras substans, och också deras möjlighet att skapa illusion, bryta gränser, ja, till och med ifrågasätta om dörrarna är sken eller funktion.
Det rör sig dubbeltydigt om volym – rumslig och i betydelsen lågmäld mot högljudd. I allt detta skiftar innebörden; det är ett utbrytningsförsök.Vi rör oss kanske i en värld av baksidor. Något alldeles intill tränger in, det syns fysiskt, skinande, påträngande, men är omöjligt att ge grammatikalisk begriplighet. Öppningens baksida tar över. Var går vi in? Imitation av en föreställning. Kanske öppningen inte var så avgörande, om den nu syns speglad. Dörrarna säger att de inte är dörrar, färgen förnekar dem, men de avslöjar inte vad som finns bakom. Märkligt nog gör de oss intensivt intresserade av att ta reda på vad som döljs?
Ännu en möjlig öppning, eller ett sken bara. Färgen tränger in och försvinner. Förflyttningen sker i det invanda. Jag kan inte värja mig från upplevelsen av plötsligt våld. Den expressiva utsträckningen av färgen (gult – varning) säger också stopp, halt; i den största rörelsen upphör formen. Det är dock ingen anledning till pessimism.Explosiv öppning, färgen fysisk. Vägrar godta det ena eller det andra. Här är det tydligast, hur den inte bara vänder sig till modernitetens vita idealform, kuben, utan också vill förinta den. Kanske ett detournement – i så fall, tag fram en spegel!
Erfarenheten av volym är i dag också musikaliska, det handlar om högt och lågt som betydelsebärare, Ikeda vs Merzbow. När färgen pressas genom golvplankorna uppstår rörelser och krafter utanför volymen, kuben, rummet. I det tysta, men skönjbara, för att sedan väl inne med sin kolorit öka trycket. Se där dubbelheten i volymen.
Att måla en linje med handen är en uttalat retorisk gest; vill skapa igenkännandets förtroende, kanske bjuda till gemenskap. Men det är och förblir en gest, en kulturell handling, som närmar sig det atavistiska.
Eller en loop, där färgen målas över om och om igen. En handling som klär av retoriken som naken upprepning, därför att retorik egentligen inte har plats i konsten.
Torbjörn Johansson angriper och förändrar givna rum. Deras till synes självklara gränser upplöses. Finns dörrarna, vad döljs i så fall bakom dem. Det fasta löses upp i färg och illusion. Inte ens upprepningen duger som försäkring, att allt är som det ska. Genomskådade möjligheter motsäger inte ett öppet sinne.
Thomas Millroth
Länk: www.fargfabriken.se/sv/arkiv/item/80-torbj%C3%B6rn-johansson